Afectiuni cutanate in sarcina

Una din cele mai frumoase perioade din viata unei femei, sarcina, se insoteste de multiple modificari la nivelul intregului organism, dintre care cele mai vizibile sunt evident cele de la nivelul pielii.

Una din cele mai frumoase perioade din viata unei femei, sarcina, se insoteste de multiple modificari la nivelul intregului organism, dintre care cele mai vizibile sunt evident cele de la nivelul pielii. Modificari normale ale aspectului pielii in timpul sarcinii sunt:

- linea nigra: accentuarea culorii liniei albe (linia care uneste ombilicul cu pubisul)
- melasma: pete maronii cu contur neregulat care apar la nivelul fetei; cloasma este un termen frecvent folosit pentru a desemna melasma (care poate avea multe alte cauze) in timpul sarcinii; in general dispare dupa nastere, insa in anumite cazuri poate persista nedefinit
- vergeturi: apar la aproximativ 80% dintre gravide

Dermatoze specifice sarcinii asociate cu risc asupra fetusului sunt colestaza de sarcina, psoriazis pustular al sarcinii (impetigo herpetiform) si pemfigoid gestationis.

Dermatoze specifice sarcinii neasociate cu risc fetal sunt eruptia polimorfa de sarcina si prurigo gestationis.

Colestaza de sarcina


Apare in al treilea trimestru. Simptomul predominant este pruritul intens, generalizat sau doar in anumite zone (de exemplu, palmele).

Nu se insoteste niciodata de leziuni cutanate, insa in cazurile severe sunt vizibile excoriatiile produse datorita gratajului (scarpinat). Analizele de laborator vor arata cresteri ale nivelului acizilor biliari serici.

Riscurile pentru sarcina sunt prematuritatea si moartea fetala.

Psoriazis pustular al sarcinii


Denumit in trecut impetigo herpetiform, aceasta afectiune este similara din punct de vedere al aspectului clinic si al examenului histopatologic cu psoriazisul pustular von Zumbusch.  Leziunile cutanate sunt generalizate si se traduc in zone eritematoase presarate cu multiple pustule albe sau galbui, care se pot rupe dand nastere la eroziuni si formare de cruste. Nu sunt pruriginoase, dar sunt insotite de senzatie de arsura. Analizele de laborator pot arata nivele scazute de calciu si vitamina D.

Pemfigoid gestationis


Pemfigoidul gestationis reprezinta o eruptie polimorfa inflamatorie a sarcinii si a perioadei post-partum.
Este o afectiune rara de natura autoimuna care
apare cel mai frecvent intre lunile 4 si 7 de sarcina, insa nu este exclus debutul in primul trimestru sau imediat post-partum.

Leziunile sunt intens pruriginoase si pot avea aspect diferit, incepand de la mici proeminente eritematoase sau cu aspect urticarian pana la vezicule si bule in tensiune. Localizarea predilecta este abdomenul, dar pot aparea si in alte zone, exceptand mucoasele.

Afectiunea se remite imediat post-partum sau intr-un interval de 2-3 luni din acest moment. Poate reaparea in cursul sarcinilor viitoare cu acelasi partener,
caz in care apare mai devreme si are o evolutie mai severa. Poate fi declansata de utilizarea de anticonceptionale. 5% dintre nou-nascutii mamelor cu pemfigoid gestationis pot prezenta leziuni urticariene sau buloase, insa acestea se remit spontan in primele saptamani de viata.

Riscurile sunt reprezentate de nastere prematura si nou-nascuti cu greutate mica pentru varsta gestationala.

Eruptia polimorfa de sarcina


Eruptia polimorfa de sarcina este o afectiune pruriginoasa care debuteaza de obicei in al treilea trimestru, de cele mai multe ori la femei aflate la prima sarcina.
Pruritul se dezvolta la nivelul abdomenului, frecvent in zona afectata de vergeturi, si este suficient de intens incat sa impiedice somnul. Leziunile cutanate sunt reprezentate de mici proeminente eritematoase care conflueaza in arii mai mari cu aspect urticarian si contur policiclic, inconjurate de un discret halou de culoare mai deschisa.

Pe suprafata lor pot aparea si mici vezicule. Zonele neafectate de eruptie sunt in general fata, sanii, palmele, talpile, zone periombilicala si mucoasele.

Majoritatea femeilor nu prezinta recurente la sarcinile ulterioare sau la utilizarea de contraceptive orale.

Prurigo gestationis


Prurigo de sarcina este o forma de dermatita atopica declansata in timpul sarcinii si apare foarte frecvent.
Leziunile constau in episoade acute de dermatita atopica chiar si la pacientele care nu prezentau aceasta afectiune inainte de sarcina. Leziunile au aspect de eczema, putand fi insotite si de excoriatii secundare gratajului. Pruritul ramane simptomul cardinal.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod