De ce apar punctele plutitoare în fața ochilor?

Ai observat vreodată linii întunecate sau pete în câmpul tău vizual? Punctele plutitoare în fața ochilor nu sunt mari și nu prezintă motive de îngrijorare. Cu toate acestea, sunt enervante, iar experții în sănătate ne oferă mai multe detalii cu privire la acestea.

Care sunt motivele pentru care apar punctele plutitoare în fața ochilor?


Acestea sunt normale și le poate avea oricine. Punctele plutitoare în fața ochilor sunt cauzate, de obicei, de modificările legate de înaintarea în vârstă la nivelul umorii vitroase, substanța asemănătoare ca textură cu jeleul, care umple cea mai mare parte a globului ocular. Aceasta este în mod normal clară și transparentă. Însă se micșorează din cauza vârstei și poate provoca umbre pe retină. Iar rezultatul constă în acele puncte întunecate din câmpul vizual.

Oamenii care se confruntă cu această problemă văd în mod obișnuit pete, firicele sau o substanță asemănătoare cu pânzele de păianjeni, plutind pe măsură ce îți miști ochii de la stânga la dreapta sau de sus în jos.
Acestea pot fi văzute și sub forma unor mici insecte.

Oricine poate avea această problemă, însă unele persoane sunt mai predispuse, mai ales oamenii cu miopie, precum și persoanele care suferă de diabet sau care au făcut o operație pentru a trata cataracta. Punctele plutitoare în fața ochilor pot apărea sau dispărea în funcție de lumină și de fundal, precum și de unghiul de proveniență al luminii. Unii oameni vor vedea aceste puncte plutitoare atunci când se uită la un fundal luminos, cum ar fi ecranul calculatorului sau lumina care vine printr-o fereastră într-o zi însorită.
Din cauza faptului că punctele plutitoare nu sunt transparente, acestea devin mai vizibile în cazul luminii puternice. Pe de altă parte, dacă te afli într-un mediu întunecat sau slab luminat, s-ar putea să nu vezi aceste puncte.

Cum poți scăpa de punctele plutitoare în fața ochilor?


Din păcate, nu poți face prea multe lucruri cu privire la aceste puncte mici. Deși sunt enervante, majoritatea oamenilor trăiesc cu ele. Operațiile sunt recomandate doar pentru pacienții cu puncte plutitoare severe, dar procedeul, care îndepărtează lichidul vitros din ochi și îl înlocuiește cu o soluție salină, prezintă riscuri semnificative.
Și, deși este posibil ca punctele plutitoare să dispară de la sine, fie prin dezintegrare totală sau prin ruperea lor în fragmente mai mici, probabil că se vor întoarce la un moment dat în viitor. Pentru majoritatea oamenilor, nu este nevoie de o vizită la medic, pentru a rezolva această problemă.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod