ceas

Cum te afectează trecerea la ora de vară?

Atunci când are loc trecerea la ora de vară, telefoanele și calculatoarele se vor da automat cu o oră înainte. Însă întreruperea ceasurilor noastre interne are efecte grave. Riscul infarctului miocardic, accidentelor vasculare cerebrale și accidentelor de mașină crește în jurul trecerii la ora de vară. Însă iată ce spun specialiștii!

Ce se întâmplă când are loc trecerea la ora de vară?


Ritualul anual în care schimbăm o oră de lumină matinală pentru lumina din timpul serii poate părea o schimbare inofensivă. Dar, în fiecare an, după această schimbare din timpul primăverii, spitalele raportează o creștere cu 24% a atacurilor de cord. Să fie doar o coincidență? Probabil că nu. Medicii au observat și tendința opusă din timpul toamnei. Atunci când trecem la ora de iarnă, riscul atacurilor de cord scade cu 21%, deoarece oamenii dorm mai mult.

Motivul pentru care trecerea la ora de vară provoacă atâtea daune în rândul oamenilor este faptul că ne este întrerupt programul de somn.
Oamenii de știință estimează că ajungem să dormim cu 40 de minute mai puțin din cauza asta. Iar organismul uman este fragil și sensibil chiar și când pierde o oră de somn.

Acest experiment global pe care îl facem de două ori pe an ne arată cât de sensibil este corpul nostru față de capriciile schimbărilor. Toamna, schimbarea vine ca o binecuvântare, iar primăvara reprezintă un blestem fatal. Riscul crescut al atacului de cord durează doar o zi, dar corpul uman nu se poate recupera complet după trecerea la ora de vară timp de câteva săptămâni.
Suntem, de asemenea, predispuși accidentelor mortale de mașină. Creierul, din perspectiva atenției și a micro-somnului, este la fel de sensibil ca inima atunci când vine vorba de perturbări mici ale somnului. Problemele nu se opresc aici. Există mai multe accidente la locul de muncă, mai multe accidente vasculare cerebrale și un risc crescut temporar al sinuciderilor.

Cu trecerea la ora de vară, câștigăm o oră de lumină seara, dar ce pierdem? Această practică a fost inițial concepută ca o modalitate de economisire a energiei și a fost implementantă în timpul Primului Război Mondial în Germania.
Cercetările recente sugerează că această practică nu ne ajută să salvăm energie, dar există unele dovezi că lumina de seară poate reduce criminalitatea și poate mări timpul petrecut de oameni pentru a face mișcare. Mai puțin de jumătate dintre țările lumii participă la acest ritual bianual de schimbare a ceasului, iar această tradiție îi costă chiar viața pe unii.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod