Pastila de a doua zi

Pastila de a doua zi: ce efecte are asupra organismului

Se ia în maximum 72 de ore de la contactul sexual neprotejat şi este o soluţie de urgenţă care se foloseşte ocazional. Descoperă tot ce trebuie să ştii despre pastila de a doua zi!
Pastila de a doua zi intră în categoria contraceptivelor de urgenţă şi se administrează numai ocazional, atunci când prezervativul s-a rupt sau ai uitat de anticoncepţionale. Ea trebuie folosită în primele 72 de ore după ce ai avut un contact sexual neprotejat sau dacă au eşuat celelalte metode de contracepţie, însă, cu cât este administrată mai repede, cu atât creşte eficienţa ei.

"Eficiența pilulei de a doua zi depinde de doi factori la fel de importanți: momentul în care este administrată și utilizarea corectă. Astfel, luată în primele 24 de ore după contactul sexual neprotejat, pilula are succes în proporție de 95%, iar eficiența sa ajunge la 58% în intervalul 49-72 ore de la <accident>", explică dr.
Mirela Popa, medic primar obstetrică-ginecologie la clinica Medlife.


Ce conţine pastila de a doua zi?


Pastila de a doua zi conține levonorgestrel, un hormon care se regăsește și în componența pilulelor regulate, însă în doze diferite. Contracepția de urgență acționează prin întârzierea sau prevenirea ovulației, evitând astfel instalarea unei sarcini, explică dr. Mirela Popa, medic primar obstetrică-ginecologie.


Ce efecte are asupra organismului


Are în compoziţie un hormon care se foloseşte şi în pastilele contraceptive cu administrare zilnică, însă în pilula de a doua zi doza hormonului este mult mai mare şi poate deregla menstruaţia, determinând apariţia unor sangerări neregulate care pot persista până la 3 săptămâni.

De asemenea, potrivit specialistului pastila de a doua zi poate determina efecte precum senzații de greață sau amețeală, vărsături, dureri de burtă sau de cap, însă acestea sunt de scurtă durată și dispar relativ rapid după administrare. Sensibilitatea resimţită la nivelul sânilor, sângerările care pot să apară în afara menstruaţiei, precum şi o stare de oboseală sunt alte câteva efecte care pot să apară în urma administrării pastilei de a doua zi, însă potrivit specialiştilor aceastea durează doar câteva zile.

Administrarea contracepției de urgență poate duce la întârzierea sau apariția cu circa 10 zile a următoarei menstruații. "Altfel, pilula nu este dăunătoare pentru organism, doza este metabolizată rapid, iar administrată corect, duce la îndeplinirea scopului cu care este utilizată.
Principalul inconvenient al utilizării frecvente este disconfortul provocat de dereglarea ciclului menstrual și greutatea anticipării menstruației următoare"
, a declarat dr. Mirela Popa în cadrul campaniei „Planifică neprevăzutul!”.


5 lucruri importante de reţinut despre pastila de a doua zi


1. Este o metodă la care trebuie să apelezi numai în situaţii de urgenţă. Nu este o metodă contraceptivă de rutină pe care să o administrezi zilnic.
2. Odată depășit termenul de 72 de ore, pilula nu mai este eficientă în a preveni formarea sarcinii.
3. Pastila de a doua zi nu are niciun efect asupra unei sarcini deja formate și nici nu afectează în vreun fel fătul, susţine specialistul.
4.
Pastila de a doua zi nu este recomandată fetelor cu vârsta mai mică de 16 ani, persoanelor alergice la levonorgestrel sau orice alt ingredient (a se verifica prospectul!) și femeilor deja însărcinate.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod