Cele mai rare grupe sanguine – Totul despre compatibilități, antigeni și “sângele de aur”

Care este cea mai rară grupă de sânge? AB negativ este cel mai rar dintre cele opt tipuri principale de grupe de sânge - doar 1% dintre donatori îl au.

Există opt tipuri principale de sânge, dar unele sunt mai rare decât altele. Lista de mai jos arată procentul de donatori cu fiecare grupă de sânge, în decembrie 2018:
 
0 pozitiv: 35%
0 negativ: 13%
A pozitiv: 30%
A negativ: 8%
B pozitiv: 8%
B negativ: 2%
AB pozitiv: 2%
AB negativ: 1%
 

Ce grupe de sânge sunt compatibile?

 
Poți primi sânge de la un donator cu aceeași grupă de sânge ca și tine. De asemenea, poți primi sânge de la un donator cu o grupă de sânge compatibilă. În mod similar, o persoană cu o grupă de sânge diferită de a ta poate primi, fără riscuri, sângele tău, dacă ai grupa 0.
 
Sângele din grupa 0 negativ este cunoscut ca tipul universal de sânge, deoarece este sigur pentru toată lumea să primească celule roșii 0 negative.
 

Cum funcționează grupele de sânge?

 
Grupa ta de sânge este moștenită din genele transmise de părinții tăi. Cele mai importante două sisteme de grupe sanguine pentru transfuzie sunt ABO și Rh. Sistemul grupului ABO înseamnă partea cu litere a grupului dumneavoastră de sânge, iar sistemul Rh oferă partea pozitivă sau negativă.

Ce înseamnă sistemul grupului ABO

 
Există patru grupe sanguine principale în sistemul grupelor ABO. Fiecare grup este important și avem nevoie de donatori din fiecare grup pentru a ne asigura că avem sângele potrivit pentru persoanele care au nevoie de el. Grupul căruia îi aparții depinde de antigenele și anticorpii din sângele tău.
 
Antigenele sunt o combinație de zaharuri și proteine care acoperă suprafața globulelor roșii.
 
În funcție de combinația dumneavoastră, veți avea:

- fără antigene
- un antigen
- antigenele B
- atât antigenele A, cât și B

De asemenea, ai anticorpi în partea limpede a sângelui numită plasmă.
Anticorpii sunt importanți în transfuzii, deoarece sunt sistemul natural de apărare al organismului.
Ei recunosc orice antigen „străin” și spun sistemului tău imunitar să-i distrugă. De aceea, a da cuiva sânge din grupul ABO greșit îi poate pune viața în pericol.
Prezența antigenelor A și B și a anticorpilor corespunzători determină grupa ta de sânge ABO.

Sânge pozitiv sau negativ?

 
Antigena D din sistemul Rh determină dacă ai sânge pozitiv sau negativ. Dacă ai antigena Rh D, grupa ta de sânge este pozitivă. Dacă îți lipsește antigena Rh D, grupa ta de sânge este negativă. Statisticile arată 77% dintre donatorii noștri sunt Rh D pozitiv. Există alți patru antigene principale în sistemul Rh. Combinația dintre acestea formează subtipul de sânge pe care îl ai.
 
Diferite tipuri de sânge sunt predominante în diferite părți ale lumii. În Statele Unite, AB-negativ este cel mai rar grup de sânge, iar 0-pozitiv este cel mai frecvent tip de sânge.
 
Grupa ta de sânge se bazează pe genetică și dacă conține anumite antigene. În timp ce AB/Rh-negativ poate fi cel mai rar grup de sânge din Statele Unite, acest lucru nu este valabil și la nivel mondial.
 

Ce conțin tipurile de sânge?

 
Fiecare picătură de sânge conține celule roșii din sânge, care transportă oxigen în corpul tău. De asemenea, conține celule albe din sânge, care ajută la combaterea infecțiilor și trombocite, care ajută la coagularea sângelui.
Sângele tău conține, de asemenea, antigene, care sunt proteine și zaharuri ce stau pe globulele roșii și dau sângelui tipul său. Deși există cel puțin 33 de sisteme de grupare a sângelui, doar două sunt utilizate pe scară largă. Acestea sunt sistemele de grup sanguin ABO și Rh-pozitiv/Rh-negativ.

Sistemul ABO - Două dintre aceste antigene importante au fost etichetate A și B. Poți avea una sau ambele pe celulele sanguine, așa cum este determinat de genetica proprie.
Dacă niciuna dintre aceste antigene nu este prezentă, sângele este de tip 0.

Factorul Rh - Sângele este de asemenea clasificat în funcție de factorul Rh. Acesta este o altă antigenă găsită pe globulele roșii. Dacă celulele au antigenă, ele sunt considerate Rh-pozitive. Dacă nu o au, sunt considerate Rh negative.
Împreună, aceste două grupuri formează cele opt tipuri de sânge de bază cu care majoritatea oamenilor sunt familiarizați.
 

Care este cea mai rară grupă de sânge?

 
Este greu de spus care grup de sânge este cel mai rar din lume, deoarece această clasificare este influențată de genetică. Aceasta înseamnă că prevalența anumitor tipuri de sânge variază mult în diferite părți ale lumii.
 
În Statele Unite, AB-negativ este considerat cel mai rar grup de sânge, iar O-pozitiv este cel mai frecvent. Centrul de sânge al Școlii de Medicină Stanford clasifică tipurile de sânge din Statele Unite, de la cel mai rar la cel mai frecvent, după cum urmează:
 
AB-negativ 0,6%
B-negativ 1,5%
AB-pozitiv 3,4%
A-negativ 6,3%
O-negativ 6,6%
B-pozitiv 8,5%
A-pozitiv 35,7%
O-pozitiv 37,4%
 
Din nou, acest clasament nu este universal. În India, de exemplu, cel mai frecvent grup de sânge este B-pozitiv, în timp ce în Danemarca, este A-pozitiv.
Aceste variații există și în cadrul unor grupuri de americani. Potrivit Crucii Roșii, în cazul asiaticilor americani este mult mai probabil să aibă un grup de sânge B-pozitiv decât latino-americanii și americanii albi, de exemplu.

Rhnull sau „sângele de aur”

 
Rhnull este o grupă de sânge rară care nu conține antigene Rh în celulele roșii din sânge. Supranumit și „sânge de aur” datorită rarității sale extreme, se crede că doar unul din șase milioane de oameni are acest fenotip.
Pe măsură ce oamenii de știință continuă să afle mai multe despre fenotipurile Rhnull, este important să anunți medicul tău că ai acest tip de sânge dacă ai nevoie vreodată de o transfuzie.
Din cauza deficitului de sânge de aur, există un grup mic de donatori obișnuiți în întreaga lume.

Persoanele cu fenotipuri sanguine Rhnull pot fi, de asemenea, expuse riscului de a dezvolta anemie hemolitică cronică, care determină organismul să distrugă globulele roșii imature.

Cum se moștenește grupa de sânge?

 
Grupele de sânge sunt determinate de genetică. La fel ca multe trăsături, moștenești câte o genă de la fiecare părinte, pentru a crea o pereche.
Este posibil să moștenești o genă A de la un părinte și o genă B de la celălalt, rezultând grupa sanguină AB. De asemenea, poți obține antigene B de la ambii părinți, putând, astfel, să ai, o grupă de sânge BB sau B.

 
De ce contează grupa de sânge

 
Sistemul tău imunitar conține în mod natural substanțe protectoare numite anticorpi. Acestea ajută la combaterea corpurilor străine pe care sistemul tău imunitar nu le recunoaște. De obicei, atacă virușii și bacteriile. Dar anticorpii pot ataca, de asemenea, antigenele care nu sunt în grupa ta naturală de sânge.
 
De exemplu, dacă ai sânge de tip B amestecat cu sânge de tip A în timpul unei transfuzii, anticorpii tăi vor distruge celulele sanguine cu antigenele A. Acest lucru poate avea rezultate care pun viața în pericol, motiv pentru care centrele medicale din întreaga lume au proceduri stricte pentru a împiedica acest lucru să se întâmple.
 
Pentru a adăuga complexitate, tipurile de sânge nu trebuie să fie întotdeauna o potrivire exactă pentru a fi compatibile. De exemplu, sângele AB are atât antigenele A cât și B, astfel încât o persoană cu acest tip de sânge poate primi fie sânge de tip A, fie de tip B.
Toată lumea poate primi sânge de tip O deoarece nu conține antigene. Acesta este motivul pentru care persoanele cu sânge de tip O sunt considerate „donatori universali”.
Dar persoanele cu sânge de tip O pot primi doar sânge de tip O.
 
Când vine vorba de factorul Rh, persoanele cu sânge Rh pozitiv pot primi fie sânge Rh pozitiv, fie sânge Rh negativ, în timp ce persoanele cu sânge Rh negativ pot primi doar sânge Rh negativ.
 
În unele cazuri, o persoană cu sânge Rh negativ poate aduce  pe lume un copil cu sânge Rh pozitiv, ceea ce duce la o afecțiune periculoasă numită incompatibilitate de Rh.
 

Cum să afli ce grupă de sânge ai

 
Cea mai bună modalitate de a afla ce grupă de sânge ai este să dai la analiză o probă de sânge. Poți cere medicului tău să verifice tipul de sânge în timpul analizelor regulate de sânge sau poți afla aceste informații atunci când donezi sânge. Există chiar și kituri de testare acasă pe care le poți achiziționa.

Nu este neobișnuit să nu-ți cunoști grupa de sânge. Dar această informație cheie poate fi importantă de știut în caz de urgență, cum ar fi necesitatea unei transfuzii de sânge.
 
În timp ce sângele tuturor arată în general la fel, un set complex de sisteme este folosit pentru a le clasifica foarte precis. Există zeci de sisteme de grupare a sângelui, dar cele mai utilizate sunt sistemele ABO și Rh, care oferă cele opt tipuri de sânge de bază.
În general, AB-negativ este considerat a fi cel mai rar grup de sânge. Dar, deoarece grupa de sânge este legată de genetică, nu există un singur tip considerat cel mai rar din lume.
 
 
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod