Cu inima la control: ce analize sunt necesare?

Masurarea tensiunii arteriale si a colesterolului sunt primii pasi la indemana oricui pentru a verifica sanatatea inimii. Dar ce alte analize se mai pot efectua pentru a depista eventualele probleme care se pot instala la inima?
Din ce cauze se poate imbolnavi inima?

Ghidul European pentru Preventia Bolilor Cardiovasculare aminteste doua categorii principale de factori de risc: modificabili si nemodificabili. Principalii factori de risc modificabili sunt responsabili de aproximativ 80% dintre cardiopatiile ischemice si afectiunile cerebrovasculare, acestia fiind hipertensiunea; dislipidemia (niveluri anormale ale colesterolului); diabetul/perturbari ale tolerantei la glucoza; fumatul; obezitatea (IMC 30); lipsa activitatii fizice; microalbuminuria sau RFG <60 mL/min (boala a rinichiului diabetic).

In randul factorilor de risc care nu pot fi modificati se numara: varsta si boli cardiovasculare premature in istoria familiei.


Ce analize se fac pentru inima?

1. Electrocardiograma (EKG sau ECG) este un test absolut inofensiv si nedureros de verificare a problemelor legate de activitatea electrica a inimii, insa nu poate sa depisteze un viitor infarct. Exista o serie de medicamente care schimba rezultatele electrocardiogramei, din aceasta cauza trebuie sa ii spui medicului despre toate medicamentele prescrise si neprescrise pe care le-ai luat. De regula, un test complet dureaza intre 5 si 10 minute, timp in care:
  • Vei fi intins/a pe un pat sau masa.
    Pe maini, picioare si piept vor fi plasate mici discuri de metal (electrozi). Un gel pentru EKG va fi aplicat pe piele pentru a forma o bariera intre piele si electrozi si pentru a imbunatati conducerea impulsurilor electrice;

  • Electrozii atasati pe piele sunt conectati la un aparat care reproduce activitatea inimii pe hartie;

  • In timpul testului vei fi rugat/a sa respiri normal, iar uneori vei fi rugat/a sa iti tii respiratia. In timpul testului nu trebuie sa vorbesti;
 
  • In cazul barbatilor care au mult par pe piept, o mica suprafata trebuie rasa pentru a se putea face legatura cu electrozii;

  • Dupa ce s-a treminat testul si va trebuie sa iti indeparteze electrozii s-ar putea sa simti o mica ciupitura.

2. Analiza de sange prin care se poate depista nivelul de proteina C reactiva. Aceasta proteina se gaseste in plasma si este sintetizata de ficat si celulele grase ale corpului, iar pentru a determina concentratia ei este necesara recoltarea unei probe de sange. In general, in maxim 24 de ore se stabileste concentratia proteinei C reactiva, iar valoarea normala acceptata se situeaza intre 0- 1.0mg/dl sau sub 10mg/l.

3. Tomografia computerizata (CT) se face doar la recomandarea medicului, deoarece este o metoda de investigatie iradianta care prin repetare creste riscul de cancer.
Doar in situatiile in care celelalte teste nu ofera un diagnostic corect vei fi indrumat pentru o tomografie computerizata.

4. Angiografia se recomanda cand e necesara investigarea vaselor inimii. Este un test pentru care se folosesc raze X (cu toate ca sunt in cantitate mica, nu este indicat sa fie efectuat de catre femeile insarcinate) si o substanta de contrast pentru a se vedea fluxul sanguin. Testul poate sa identifice blocaje ale arterelor de la baza inimii, anevrisme, probleme la nivelul arterelor renale, malformatii vasculare sau cheaguri de sange la plamani.

5. Radiografia toracica (doar la recomandarea medicului) este utila pentru depistarea problemelor cardiace precum inima marita sau insuficienta cardiaca.


Bolile de inima, mai periculoase decat cancerul

Potrivit Societatii Romane de Cardiologie, boala cardiovasculara ucide mai multi oameni decat toate formele de cancer la un loc, cu un procentaj mai crescut in randul femeilor (55% din decese), decat in randul barbatilor (43% din decese) si o mortalitate mai crescuta in randul pacientilor cu o pozitie
economico-sociala scazuta.

Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine ca incidenta bolilor cardiovasculare va scadea cu mai mult de jumatate daca:
  • ai o valoare redusa a tensiunii arteriale (sub 140/90 mmHg);
  • ai o greutate corporala normala;
  • renunti la fumat;
  • daca nivelul colesterolului total este in limite normale (sub 190 mg/dl);
  • alegi o alimentatie sanatoasa;
  • ai activitate fizica adecvata (minimum 30 de minute pe zi);
  • eviti stresul excesiv.

Atentie! Daca ai fost internat in spital pentru o boala de inima sau obosesti foarte repede la eforturi mici, sfatuieste-te cel mai bine cu medicul cardiolog cand si, mai ales, daca este bine sa iti reiei activitatile normale. Unele persoane cu boli grave de inima nu au voie sa faca eforturi fizice, avertizeaza Societatea Romana de Cardiologie.


Ce recomanda Societatea Romana de Cardiologie ...

Un rol esential in prevenirea bolilor de inima il are alimentatia. O alimentatie sanatoasa nu inseamna mancare fara gust sau regim strict. Este esential sa invatam sa mancam gustos si sa ne mentinem si greutatea si colesterolul in limite normale in acelasi timp, fie ca suntem acasa sau la restaurant. Astfel, Societatea Romana de Cardiologie face urmatoarele recomandari:

1. Cat mai multe si mai variate fructe, legume (mai ales proaspete, negatite), cereale integrale, produse pe care este scris un procent mic de grasimi;
2. Cel putin de 2 ori/saptamana peste (cu cat mai gras cu atat mai bine). Somonul este unul dintre cei mai bogati in acizi grasi omega-3 polinesaturati;
3. Lactate cu continut scazut de grasime (1%);
4. Mai putina carne, mai degraba de pui fara pielita, nu prajeli. Nu gati cu uleiuri saturate;
5. Redu consumul de bauturi racoritoare dulci si de sare (adauga condimente pentru gust), alcool cu moderatie, preferabil un pahar de vin rosu;
6.
Cantitatea cea mai mare de grasimi sa fie de tip mono si polinesaturate. Evita produsele hidrogenate;
7. Maxim 2 oua/saptamana;
8. Evita cartofii prajiti, prajiturile, cremele, gogosile, covrigeii si biscuitii;
9. Maxim 1-2 cafele /zi;
9. Cat mai rar la restaurantele de tip „fast-food“.

Un regim pentru bolile cardiovasculare poti sa gasesti AICI.

Si sa nu uitam de exercitiile fizice obisnuite (alergatul, mersul pe bicicleta, gimnastica aerobica, baschetul, plimbarile, urcatul pe scari, vaslitul) care au capacitatea de a ne imbunatati functionarea inimii, a plamanilor si a aparatului circulator.


 

Comentarii (37)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Catalin pe 5 Aug 2016, 16:52
    inima

    Salut ma numesc Catalin am 23 de ani , de vro 3 luni ma confrunt cu niste probleme am o durere in zona inimi la capul pieptului dureri de cap durere de mana stanga si picior stang, amorteli , furnicaturi mi se rifica parul pe maini cum as fi electocutat tuse am consultat 6 medici cardiologi tori miau spus ca nu am nimic am purtat 24 de ore doua machinete una pentru tenisune si una pentru inima nu a iesit nimic am facut analizele compelet nimic am fost la neurolog nimic reumatolog nimic am facur un RMN cerebral nimic nu mai stiu ce sa fac zilnic am aceste dureri si o stare de rau , incep defiecare data cand ma trezesc cum deschid ochi ma ia o stare de rau si simt mana amortida dupa care ma ia durerea transpir si aceste sintome le am indiferent de ce as face de ceva timp vro 2 luni stau aproape numai in pat si nimic cum stau intins in pat se vede cum se misca muschiul in zona inimi si stomacum cum bate . ma puteti ajuta cu ceva sfaturi indrumari orce miar fi de folos.

    0
    0

  • ioana pe 18 Feb 2016, 20:01
    inima

    buna daca ma puteti ajuta cu un sfat vas fi recunoscatoare am fost la cardiolog acum un an a zis ca nu am nimic nu stiu ce sa mai fac si unde sa ma duc doctorita mea mai bea si nu am incredere in ia si sfaturile ei mia zis ca totul depinde de mine daca o sa imi mai revin sau nu am palpitati ameteli dureri in piept si le am palpitatile dese duc un chin imi este foarte greu 2 3 zile sunt bine iar sunt rau astept un raspus

    0
    3

  • lacramioara pe 19 Ian 2014, 00:01
    boli de inima

    Draga me-a acel aparat iti v-a masura bataile inimii pe 24 de ore si Medicul pe calculator v-a citi rezulatul testului de 24 de ore si vei primi un tratament in cazul in care ai Cardiopatie ischemica sa-u nu in raport de valorile inregistrate.Dar de ce nu ti-ai intrebat doctorul?

    0
    2

  • elena pe 13 Ian 2014, 18:51
    inima

    Salutare! aveam dureri de inima uneori...am fost la medic si a zis ca peste citeva zile imi va pune un fel de motoras la inima pentru 24 de ore...stie cineva de acest aparat?

    2
    1

  • galal pe 20 Sep 2013, 11:54
    vreu sa stiu

    buna ziua eu vreu sa stiu dece inima bate tare adica vreu sa stiu ce boli care fac asa pentru inmia

    1
    3

  • mircea sperloiu pe 14 Iun 2013, 20:52
    urmaresc ocauza care simt bataile inimi in urechi,

    nu am gasit asemenea tip de comentariu pe forum

    10
    1

  • adrian pe 8 Iun 2013, 18:49
    inima

    salut,am 21 ani,de vreo 3 ani cu aproximatie sufar rau,dar de ce sufar nici eu nu stiu exact,si nici doctorii la care am mers nu mi-au dat un raspuns pe masura simptomelor mele,zic eu!defapt toti m-au diagnosticat cu Tulburare Anxioasa!intr-adevar,am urmat un tratament,am fost la peste 5 medici in Romania aici,si la 2 Sp.!nici acolo nu mi-au gasit nimic la inima!un singur doctor mi-a dat un diagnostic acum 3 ani,cand m-a luat pe mine ,,suferinta,, asta care m-a speriat Nevroza Cardiaca,in acelasi timp mi-a zis ca nimeni nu are ce sa imi faca,ca nu am nimic la inima si ca totul porneste de la Creier,pe sist. nervos!In momentul de fata,cred eu,ma simt mai bine,doar cu mici exceptii,mai am stari naspa de genul ,,Bolilor grave de Inima,, si intru in panica si-s caput!fumez,consum din cand in cand alcool!Mi s-a interzis consumul de cafea,energizante,alcool desi mi-au zis ca nu am nimic la inima!ma intreb de ce?sa fac sport mult,sa mananc multe lactate bla bla!si apropo eram la un pas sa fac Psihoza din cauza gandului ca eu sunt bolnav de inima,iar defapt eu nu eram!un sfat daca se poate,o parere!multumesc! 0 0

    7
    0

  • ela pe 28 Mai 2013, 14:17
    atac de panica

    eu am avut un atac de panica nu mai puteam respira si a inceput sa ma intepe inima ingrozitor..am zis ca o sa mor...analizele au iesit bune..diagnostic atac de panica,peste 2 ani am avut un accident ,m-am lovit in coltul unui vestiar in spate foarte puternic si am simtit ca nu mai pot respira ..a trecut si asta pana intr-o zi cand m-a lovit o durere in acelas loc si am mers la doctor unde am fost diagnosticata cu tbc..vreau sa mentionez ca nu am avut alte dureri decat cele mentionate mai sus unde durerea simtita de mine era interpretata ca durere de inima.Mergeti la doctor .

    6
    2

  • elena pe 31 Aug 2012, 09:17
    sanatatea inimi

    VALABIL PENTRU TOTI CEI CARE AU POSTAT COMENTARI ,MERGETI LA MEDICUL DE FAMILIE EL STIE MAI BINE CE DIAGNOSTIC SA VA PUNA SAU CE ANALIZE SA FACETI ,SANTEM IN SECOLU 21 CE DUMNEZEU ,NIMIC FARA SFATUL MEDICULUI ,VA SPUN DIN PROPRIA EXPERENTA CA AM ASCULTAT UN ANUMIT SFAT ,SI ,,BINE NU A FOST ASA CA AM AJUNS DE URGENTA LA SPITAL AU INTREBAT CE AM FACUT SI AM SPUS..

    3
    1

  • gelu pe 13 Aug 2012, 14:45
    infart sau gastrita???

    am avut o durere in spate o blocare a muschiului care pot spune ca a fost ca o ghiara,dupa citeva minute am mers la medic si nu mia gasit nimic,am ameteli oboseala transpiratii,singura sintoma ce nu mia aparut a fost durerea in brate sau mandibula,toate analizele au zis ca s bune si mia gasit o gastropatie...poate cineva sa mi spuna ceva?

    11
    4

  • eu pe 16 Mar 2012, 19:34
    maria

    maria vezi sa it controlezi tiroida si ea mai da stari de oboseala

    9
    4

  • bianca pe 28 Feb 2012, 00:35
    infarct miocardic

    foarte bun articolul. si informatii foarte importante, as zice eu. eu am suferit de un infarct miocardic anul trecut. norocul meu a fost ca sunt din brasov si am ajuns in urgenta la unul dintre cele mai bune spitale specializate pe afectiuni ale inimii,la clinicco, daca ati auzit. daca nu ati auzit, trebuie sa stiti ca exista. multumesc in fiecare zi lui dumnezeu ca s-a nimerit sa fie la brasov.

    1
    6

  • VASILE pe 22 Ian 2012, 20:36
    PLAMANI MARITI

    MI SA SPUS SA MA DUC LA CONTROL LA INIMA

    10
    1

  • mirela pe 22 Ian 2012, 20:15
    am si eu o intrebare

    Am facut analize la inima dar se pare k totul este in regula insa eu am palpitatii ...ma sufoc ..bataile inimii sunt din ce in ce mai puternice ...dureri de cap...dureri in piept...am facut analize .stomac ficat bila RMN etc dar inafara de o gastrita nu sa gasit nimik ...am tensiunea intradevar mica ,,,,daca stie cineva ce analiza as mai putea face si cum aflu de la ce vin toate astea

    17
    5

  • maria pe 11 Ian 2012, 17:45
    inima

    nu beau ,nu fumez, nu beau cafea,nu sunt grasa,fac miscare,am 50 de kg,analizele sunt bune,am facut controale la fiecare 6 luni toate bune...dar am niste stari pe care nu mi le explic...obosesc foarte repede,daca e foarte cald afara sau stau intr-un spatiu inchis simt ca nu am are parca ma apasa ceva pe piept si nu-mi da voie sa respir...am palpitatii cateodata si cand stau in pat linistita....nu inteleg ce se intampla de ce toate starile astea daca analizele la inima sunt bune?

    37
    8

  • ady4 pe 29 Dec 2011, 13:20
    pt toti cei cu boli de inima

    puteti imbunatatii evolutia bolii daca veti renunta sa mai cumparati sare iodata.Sarea naturala,asa cum era candva, o puteti gasi la magazinele plafar sau la farmacie.Mentionez ca vorbesc din proprie experienta.

    34
    8

  • cristal pe 19 Oct 2011, 20:09
    inima ceasul nostru

    buna tuturor si eu am prob mari cu inima mea ceasul meu etc ma ia cu dureri mari in piept apoi nu am aer sa respir si incep bataile tare si repezi ale inimi -chiar am facut o panica acum o luna la serviciu si ma consultat inima e ok , dar atunci care e prob ei ? daca tot asa reactionez ce pot avea cu tensiuna sant mereu si chiar de cand ma stiu a fost mereu mica si chiar fff mica ? ce ceaiuri as putea bea , poate stie careva ? pt ca reteta naturista si traditionala e mai buna va multumesc astept rasp

    8
    0

  • Arsine Mihaela pe 18 Iul 2011, 00:26
    hipertensiune arteriala

    Buna, Mihaela sunt si nu stiu ce analize sa mai fac... Am hipertensiune arteriala si nu se descopera cauza, diagnosticul este pus de nefrolog, medicamentatia (Leridip si Prestarium) o i-au prescrisa tot de nefrolog... m-ai am si pietre la rinichi... Cardiologul mi-a zis ceva de genu : "tata iti va fi nefrologul iar frati cardiologul si ginecologul"... tin sa precizez ca nu s-a gasit inca cauza hipertensiunii, nici aici nici la Szeged... am facut nenumarate analize iar ce mi-a iesit rau este microalbuminuria si proteinuria... Nu stiu ce sa mai fac pentru ca ne dorim un copil si am inteles ca trebuie sa imi rezolv problemele cu inima, dar cum daca nu am nimic la ea? Nimeni nu imi da un raspuns ... chiar nu mai stiu ce trebuie sa fac... Va multumesc anticipat... Doamne ajuta!

    22
    7

  • anonima95 pe 7 Iul 2011, 03:06
    inima

    buna.as dori si eu sa aflu daca am probleme cu inima...sunt momente cand imi bate foarte tare inima spre exemplu un concurs,examen,...odata am fost la farmacie si miam luat tensiunea si pulsul tot tot tot... si aveam 160 de batai pe minut la inima dupa ce am mers vreo 700 de metri si am luat aer :) dak imi luam pulsul inimi pe loc cred k era 200 :))).......app obosesc foarte repde fie ea plimbare....

    9
    8

  • morosan silvia pe 1 Iul 2011, 16:39
    sanatatea inimi mele

    am si eu o intrebare ma doare inima de ceva vreme adik(anc epe cu o durere la inima ce duce anspre spate si ami amorteste mana si simt unele furnicaturi an vene iar dak dorm pe partea inimi cand ma trezesc am mana unflata amortita iar venele sunt foarte anchise la culoare)nu as baga prea tare an seama dar am deabia am 20 ani si stiu k si tatal meu are probleme cu inima iar o matusa a facut 4 ani tratament la inima fink avea un corp strain p inima ce ffat ami dati?

    15
    4

  • calin pe 29 Ian 2011, 16:40
    inima

    va zic buna ziua , am si eu oproblema cu inima , Ma apasa in dreptul inimi si o intepatura usoara[acceptabila] si obosesc la orce miscare, i-au medicament ; TERTENSIV, ENAP dar tot mai persista intepaturi , rog o recomandare la un cardiolog de specealitate. multumesc

    36
    15

  • Laura Stan pe 14 Oct 2010, 22:21
    boli inima

    obosesc repede nu am putere am edeme si extrasistole ce sa fac

    18
    12

  • aaryn pe 24 Aug 2010, 19:49
    ups!!

    deci dak e adevarat ce scrie mai sus!!!!!!!!!e baaaaaaaaaaiiii!!!!!!!:(((((((((((( tensiunea 6 cu 5?? mica...si eu am 9 cu nush cat si mi se parea mica...dar 6!!:o

    11
    4

  • simona pe 26 Iul 2010, 18:27
    probleme cu tensiunea

    de ce am tensiunea foarte mica?De exemplu o am 6cu5

    11
    3

  • Aurelia Hanes pe 28 Iun 2010, 11:48
    Cu inima la control;ce analize sunt necesare?

    Un articol foarte bun din toate punctele de vedere.Intr;adevar,bolile de inima sunt mai periculoase decat orice alta boala.Inima trebuie protejata de stres,efort,necaz,alimentatie etc.Eu incerc sa fac anual analizele necesare si folosesc ceai de paducel(flori si fructe)ce se gaseste la plafar sau farmacii.Sanatate pentru fiecare!

    7
    6

  • DIONISIE pe 8 Iun 2010, 14:32
    nedumerire

    Sufar de mai multe boli ca: hipertensiune, colesterol marit si inceput de diabet. Nu stiu pur si simplu ce sa mai cred cand vad ca alimentele pentru hipertensiune nu sunt compatibile cu cele de colesterol, cele de colesterol nu sunt compatibile cu cele de diabet. Daca cauti pe internet vezi ca nici o dieta la o anumita boala nu se loveste cu alta tot de aceiasi boala. Ce e de facut ?

    3
    6

  • GABRIELA pe 3 Iun 2010, 23:20
    CAT DE GRAFA ESTE PROLAPS DE VALVA MITRALA SI INSUFICIENTA MITRALA SEVERA CE SANSE SUNT DACA FAC OPERATIA SI DACA NU FAC CE SE INTAMPLA

    EZISTA VREO PLANTA MEDICINALA PT ACEASTA BOALA VA ROG SPUNETI MI URGENT

    37
    14

  • adelina pe 23 Apr 2010, 15:15
    durerii ale inimii

    foarte interesant si eficient celor bolnavi.si eu am o anghina pectorala de vreo 5 ani,ami amorteste mana stanga,ma doare,simt o gheara an dreptul imimii si an spate,batai excesive,gheara an piept si langa gat an dreptul inimii,ameteala,tremurat,transpiratie abundenta la cap cu gat cu tot,un sentiment sa spun asa parca ami tine respiratia ceva si an piept.am fost la medic dar nu am rezolvat mare lucru,urmez cu metroprorol de 50,captopril,nitroglicerina doar cand ma doare rau.

    24
    7

  • nicoleta pe 13 Apr 2010, 20:46
    durerea inimii

    vreau sa spun si eu ca obosesc repede,cand ma ienervez sau nu ma inteapa inima,cand e aerul tare nu pot respira,am fost la doctor anul trecut si a spus ca bataile nu sunt normale bate si se opreste si iar bate mi sa spus ca om o cava sau o aorta rasucitasi din cauza asta,si cate odata ma doare partea stinga cand ma inteapa,cand aveam 2 ani am cazut de la etajul unu in cap cu picioarele rasucite si mia spus mama ca am facut un preinfart,poate sa fie de la asta,cand ma supara nu mai am putere sa fac nimic,anul trecut doctorul mia dat un tratament timp de o luna si sa tin regim,si nu prea ma mai supara,dar lam terminat si acum ma simt la fel de rau,ce se paoate face sau ce se stie'''

    11
    8

  • oly pe 12 Apr 2010, 13:12
    of of inimioara!

    multe probleme are de rezolvat inima omului,dar oare cum so rasplatim?dar stiti carei greul cel mai greu?STRESUL boala moderna si fara prea multe leacuri.ce inainte nu se manca grasimi?(bine eram mai ecolagici)sapoi e dragostea bato vina!cind suferim din dragoste iarasi e nimicitor inimii si multe alte probleme...asa ca eu va doresc saveti inima buna in fie ce zi!!

    8
    4

  • chiriches pe 10 Mar 2010, 17:18
    durerea inimi

    eu nu fumez si nu beau bautuei alcolice dar simt o durere la inima si an spate tot an partea inimi anca na-m facut nici o analiza am-i este frica nu stiu cum sa scap de frica asta ca sa pot lu-oa primul pas spre binele meu adica analizele

    6
    1

  • horvath hajnal pe 15 Feb 2010, 11:29
    obosesc foarte repede

    as dorii sa va spun ca si eu obosesc foarte repede si nu am aer daca ma odihnesc revin la normal o vecina are aparat de masurat tensiunea si cand imi masor tensiunea bataile inimi imi arata si 150 170 batai pe aparat si sant asa de vreo 6 ani acum o saptamana am fost diagnosticata cu astm bronsic se poate ca astmul sami provoace oboseala dar si bataile iuti a inimi?

    15
    5

  • DIANA pe 12 Feb 2010, 18:22
    inima

    nu beau ,nu fumez,nu snt grasa,fac miscare,am 50 de kg,analizele snt bune,dar a inceput sa ma doara inima de la stres,a inceput knd am vazut cum soacra-mea afacut cancer la san si alzhaimer,arata k la Aushvitz,am fost la cardiolog mi-a dat tratament dar m-a tratat cu indiferenta pt k snt atatia care au probleme mai mari k mine ici nu stiu ce am,nu inteleg ce scrie p reteta ,stiu doar k ma doare inima ,tensiunea e buna,eu u mai am incredere in doctori pt k nu le pasa dwe noi!

    27
    7

  • jbcflorica pe 8 Dec 2009, 18:56
    hipertensiune

    Foarte bun si util articolul pentru cine doreste sa invete cum sa traiasca sanatos;vine o varsta cand constientizezi cat de importanta este sanatatea si iti dai seama ca faci totul pentru tine si familia ta implicit.Pentru a schimba modul de viata nu-ti trebuie decat putina vointa si ceva inteligenta.O spun din experienta proprie si constat ca puteam s-o fac mai devreme.Un singur semn de boala te face sa -ntelegi ce este mai important in viata!!!!!!!Cu atata informatie este greu sa crezi ca nu intelegem.

    13
    12

  • hermina lucia pe 26 Sep 2009, 14:50
    trebuie sa invatam sa fim seriosii cand vorbim despre sanatate...

    foarte documentat...pentru orice nivel... important este sa nu glumesti cu sanatatea,darcati oare ne gandim in mod serios la sanatatea noastra?doar cand suntem macinati de boli intram in panica si atunci lantul de probleme nu mai poate fi oprit..si eu daca vad un snitel fain ma gandesc ce i drept ca nu ar trebui,ca deja am cateva kile in plus dar ,il mananc cu pofta si ...asta este .. sunt inconstienta..inca...vreau dar ...nu pot este mai puternic ..snitelul..cu grasimile si riscurile sale...numai oamenii inteligenti fac fata la asfel de probleme..trebuie sa imi educ vointa..altfel inima ma icide...si rinichiul..si fierea...altfel sunt tare optimista ,si dau sfaturi corecte altora...

    10
    8

  • Cardiacu' pe 16 Sep 2009, 02:35
    F dragutz!

    Aia nu,aia nu,ailalta nu!!!La ce naiba sa mai traiesti?....

    10
    11

  • putintelu.v pe 13 Sep 2009, 10:30
    inima

    foarte bun articol venit in sprijinul si prevenirea bolilor de inima succes

    11
    11

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod