21 de lucruri pe care corpul le poate dezvălui despre sănătatea ta

Uneori, chiar și cele mai mici schimbări care apar la nivelul corpului tău pot fi un indiciu important cu privire la starea ta de sănătate.
Tot ce trebuie să faci este să știi cum să interpretezi aceste semnale pe care organismul tău le transmite. Iată 21 de lucruri pe care corpul tău le poate dezvălui despre starea ta de sănătate:

Buze uscate și crăpate

Se întâmplă uneori ca buzele să se usuce și să crape, mai ales pe timpul iernii. Dar dacă te confrunți des cu această problemă, este un semn care indică o posibilă alergie sau deshidratare. Atunci când este vorba de o alergie poartă denumirea de cheilită alergică și poate fi provocată de cosmetice pentru buze, medicamente, produse pentru igiena dentară sau unele alimente.

Picioare umflate

Dacă stai multe ore pe zi în picioare, este normal să te confrunți cu umflarea picioarelor. De asemenea, femeile însărcinate și persoanele supraponderale se pot confrunta des cu această problemă. Dar cu toate acestea, când nu există nicio cauză evidentă a umflării picioarelor, este posibil ca unele afecțiuni circulatorii sau ale inimii să fie responsabile. Una dintre acestea este insuficiența cardiacă, reprezentată de inacapacitatea inimii de a pompa eficient sângele în organism, rezultatul fiind retenția de apă.

Limba palidă

În mod normal, limba ar trebui să fie roz, umedă, iar papilele gustative să fie vizibile. Dacă limba ta este uscată și palidă, este un semn că te poți confrunta cu o deficiență de fier. Analizele uzuale de sânge îți pot arăta dacă nivelul de fier din sânge este adecvat.

Mirosul anormal al transpirației

Mirosul transpirației poate oferi numeroase informații cu privire la starea ta de sănătate. De exemplu, nivelul zahărului din sânge ar putea fi anormal dacă transpirația are un miros care amintește de acetonă.
Persoanele care suferă de diabet pot avea un miros al transpirației ușor dulceag din cauza acumulării de zahăr pe piele. Problemele de ficat sau rinichi se pot manifesta și printr-un miros al transpirației care amintește de amoniac.

Verifică lungimea degetelor

Femeile ar trebui să verifice lungime degetelor inelar și arătător. Un studiu a arătat că femeile care au degetul inelar mai lung decât cel arătător sunt de două ori mai predispuse se confrunte cu osteoartrită la genunchi.

Rărirea sprâncenelor

Dacă sprâncenele tale încep să se rărească, ar putea fi din cauza tulburărilor glandei tiroide. Acest lucru se întâmplă atât în cazul hipo sau hipertiroidismului. Când glanda tiroidă este responsabilă, vei observa o rărire a părului în colțurile exterioare ale sprâncenelor.

Picioare care miros urât

În cazul în care picioarele tale miros urât chiar dacă porți pantofi și șosete curate și ai o igienă adecvată, este posibil să te confrunți cu ciuperca piciorului. Această afecțiune este o micoză ușor contagioasă, care se manifestă de obicei ca o iritație a pielii. Senzația puternică de mâncărime este cel mai des întâlnit simptom.

Pilozitate excesivă

Creșterea părului la femei în zone în care de obicei nu este prezent, precum față, piept, spate etc. este un semn al afecțiunii numite sindromul ovarelor polichistice. Această problemă este caracterizată de diferite manifestări metabolice și hormonale. Creșterea anormală a părului la nivelul feței este cauzată de excesul de hormoni masculini din corp.
 

Zone de piele îngroșată, de culoare închisă

Aceste zone afectate de piele îngroșată, de culoare închisă, indică de obicei o reacție la un medicament sau ar putea fi un semn de instalare a prediabetului.

Gambe mai subțiri

Femeile care au gambe cu circumferința mai mică de 33 de centimetri ar putea avea un risc mai mare de a suferi un accident vascular cerebral, potrivit unui studiu realizat în anul 2008. Riscul crescut de accident vascular este asociat cu faptul că persoanele cu gambe mai subțiri au tendința de a dezvolta mai des plăci de aterom la nivelul carotidei.
Mai multă grăsime subcutanată în partea inferioară a picioarelor ar putea să reducă riscul formării plăcilor de aterom, preluând acizii grași din sistemul sanguin.

Mărimea sânilor

Femeile cu sâni mai mari, cu o cupă D de la vârsta de 20 de ani, ar putea fi cu 1,5 ori mai predispuse să dezvolte diabet de tip 2, comparativ cu femeile care au avut o cupă A sau mai mică începând cu această vârstă. Cercetătorii au ajuns la concluzia că acest lucru poate fi provocat de grăsimea sensibilă la hormoni de la nivelul sânilor, care le poate face pe femeile cu sâni mari mai vulnerabile la dezvoltarea rezistenței la insulină.

Brațe mai scurte

Femeile care au brațe mai scurte sunt de 1,5 ori mai vulnerabile în fața bolii Alzheimer, potrivit unui studiu realizat în anul 2008. Brațele scurte sunt definite ca având o lungime de 152 de centimetri sau mai mică.

Ochi umflați

Pungile apărute sub ochi sunt uneori provocate de oboseală și prea puține ore de somn. Dar apariția frecventă a pungilor sub ochi ar putea fi provocată de unele dezechilibre hormonale sau de consumul excesiv de sare. Uneori alergiile sunt vinovate pentru efectul de ochi umflați, în special în cazul copiilor.

Indicele de masă corporală și capacitățile cognitive

Dacă ai în jur de 40 de ani și ai multă grăsime în zona abdomenului, riscurile de a te confrunta cu demență după vârsta de 70 de ani sunt de 3,6 ori mai mari decât în cazul persoanelor care au o talie mai mică, potrivit unui studiu realizat în anul 2009. Specialiștii consideră că grăsimea abdominală produce mai mulți hormoni inflamatori, care afectează printre altele și capacitățile cognitive.

Persoanele scunde trăiesc mai mult

Persoanele scunde, care nu se confruntă cu probleme medicale majore, au tendința de a trăi mai mult decât cele înalte, potrivit unui studiu publicat în revista de specialitate Anthropological Review. Se pare că genele care sunt responsabile pentru o statură mică sunt responsabile parțial și pentru longevitate.

Grupa sanguină contează

Un alt studiu a evidențiat că persoanele care au grupa sanguină 0, indiferent dacă au RH pozitiv sau negativ, sunt mai puțin predispuse să sufere de cancer pancreatic. Cei care au grupele AB, A sau B sunt cu 44% mai predispuse de a dezvolta acest tip de cancer de-a lungul vieții.

Dinți tociții sau cu suprafața neregulată

Dacă observi că dinții tăi se tocesc de-a lungul anilor sau au o suprafață neregulată, ar putea fi un indiciu că ai obiceiul de a-ți scrâșni dinții în timpul somnului. Acest obicei involuntar este asociat cu un nivel ridicat al stresului.

Apariția prematură a ridurilor

Pe măsură ce îmbătrânim, producția de colagen din piele începe să scadă și apar în mod natural ridurile. Dar dacă te afli la începutul menopauzei și observi riduri accentuate, ar trebui să te preocupe sănătatea oaselor tale.
Un studiu a evidențiat legătura dintre apariția prematură a ridurilor și osteoporoză. Calitatea pielii unei femei este un indiciu pentru densitatea oaselor sale, iar ridarea accentuată este de obicei corelată cu o densitate osoasă scăzută.

Aspectul unghiilor

Unghiile de la mâini și de la picioare pot fi un indiciu pentru starea ta de sănătate. Dacă ai linii orizontale pe unghii, este un semn care indică un nivel ridicat de stres. Mici chisturi în jurul unghiilor sunt un indiciu care semnalează apariția artritei. Problemele la nivelul rinichilor pot provoca de asemena linii orizontale pe unghii, pete albe sau supravață vălurită, potrivit cercetătorilor de la Cleveland Clinic.

Urină sau scaun cu miros înțepător

Atunci când urina sau fecalele au un miros foarte neplăcut, înțepător, trebuie să iei în conderare ceea ce ai mâncat recent. Dacă ai consumat produse lactate, mirosul accentuat ar putea indica intoleranță la lactoză. Urina cu un miros puternic ar putea semnala o infecție urinară, cauzată de obicei de bacteria E. coli.

Pielea uscată

Ocazional, pielea poate fi uscată, în special în perioada rece a anului. Dar dacă pielea ta rămâne uscată chiar și atunci când folosești creme hidratante și bei mai multă apă, pielea uscată poate fi un simptom al unor afecțiuni sau deficiențe. Lipsa unor nutrienți precum acizi grași esențiali, vitamina E, vitamina D, vitamina A sau potasiu poate cauza uscarea pielii. De asemenea, hipotiroidismul este o cauză comună a pielii uscate.


Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • musceleanu pe 13 Mai 2018, 10:08
    Gura uscata dimineata..

    Gure dimineata ma rezesc cu gura extrem de uscata si revin greu la normal.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod