Muschi de porc cu cimbru si humus Paul Siserman

Mixul a două culturi: Mușchi de porc cu cimbru şi humus cu semințe de dovleac și sumac (sous vide)

V-ați gândit vreodată că veți putea așeza pe aceeași masă un preparat pe bază de porc și humus? Pare ireal, mai ales că în tradiția musulmană, de unde provine humus-ul, mâncarea pe bază de porc este interzisă.
Ei bine, pentru cei care nu sunt musulmani aceast mix a devenit firesc. De altfel, noul trend în domeniul culinăriei este exact acesta: alăturarea de preparate din culturi diferite. Deci, bun venit în lumea “Fusion cuisine”

Dacă veți decide să încercați o astfel combinație, vă propun Mușchi de porc cu cimbru și Humus cu semințe de dovleac și sumac. Practic, veți savura alăturarea a două lumi: cea creștină și cea musulmană. Va fi mixul de gust dintre două bucătării ale unor popoare opuse atât ca tradiții, cât și ca istorie culinară.

În restaurantele cu preparate specifice țărilor musulmane, humusul este servit sub diferite forme (asociat cu pita, alăturat preparatelor pe bază de carne, servit cu pâine prăjită, etc.).
Deși există o controversă legată de țara care și-l prezintă ca “preparat național”, istoric vorbind el a are atestare în Egiptul secolului al XIII-lea. De atunci și până în prezent, el a fost preparat și îmbunătățit cu diverse ingrediente, fără a-i altera gustul originar. Este un preparat delicios, nutritiv și sănătos.

Vorba românească “nu există legumă mai bună decât porcul” este plină de haz, dar tinde să denatureze un pic beneficiile unor preparate care au la bază carnea acestui animal. Dincolo de faptul că porcul a fost al doilea animal domesticit de om (după câine), carnea sa este consumată de mii de ani.
Este adevărat că niciodată carnea acestuia nu a fost considerată una “light”, însă mare parte dintre secretele nutritive rezidă în modul de preparare, locul de unde este selectată (pulpă, spate, etc.), asocierea în farfurie. Dacă porcul nu era atât de bun, mă gândesc că nu l-ar fi dus Columb pe tărâmul Noii Lumi prin 1493…
Așadar, eu vă propun să aveți curaj și să încercați ceva … “fusion”.

 

Mușchi de porc cu cimbru & Humus cu semințe de dovleac și sumac (sous vide)

 
Pentru a prepara această rețetă, aveți nevoie de următoarele ingrediente:
  • 250 gr mușchiuleț de porc
  • 40gr unt
  • Cimbru
  • Sumac
  • Semințe de dovleac 10 gr
  •  200 de grame de năut la conservă
  • 2 linguri de suc de lămâie
  • 2 căței de usturoi
  • 1 linguriță de chimion măcinat
  • 100 ml de tahini (pastă de susan)
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 linguriță de paprika
  • sare.

Iată și cum veți găti fiecare preparat în parte:

Mușchiulețul de porc se gătește cu untul, sare și piper la sous vide și apoi se dă față în tigaie.
Pentru humus: se scurge lichidul din conservă într-o cană – veți avea nevoie de câteva linguri, ca să diluați humusul.
Se pun în blender năutul, sucul de lămâie, usturoiul, chimionul, un praf de sare, tahini și două-trei linguri de lichid de la năutul din conservă (puteți pune și apă). Pulsați unul-două minute până obțineți o pastă fină și cremoasă. Cel mai important este să gustați humusul pe măsură ce îl preparați. Nu o să-l nimeriți din prima! Mai adăugați lămâie și sare, dacă este nevoie. Chiar și usturoi. Dacă vi se pare că humsul este prea dens, mai puteți picura și puțină apă. Se stropește cu puțin ulei de măsline, iar deasupra se presară paprika.

Poftă mare!
Până data viitoare, fiți inspirați în bucătărie și în viață!
Chef Paul Siserman
(InkChef)
chef-paul-siserman
chef-paul-siserman
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod