Principalele 4 moduri prin care te minți singură, potrivit specialiștilor

Nu este întotdeauna ușor să acceptăm adevărul. Din această cauză, ne putem minți singuri, fără să ne dăm seama de acest lucru.
Potrivit unei noi cercetari, ale carei rezultate au fost publicate in jurnalul de specialitate Philosophical Psychology, cei mai multi oameni se mint singuri. Este un comportament des intalnit, iar oamenii de stiinta au descoperit ca exista patru moduri principale in care ne mintim singuri.

Iata care sunt cele patru stadii prin care trecem atunci cand ne mintim pe noi insine, potrivit studiului:


Reorganizarea convingerilor


Prima strategie de auto-amagire descrisa de cercetatori este reorganizarea convingerilor, ceea ce inseamna sa te convingi pe tine insati de ceva, fiind dispusa sa crezi ca altul este adevarul. Albert Newen, profesor de filozofie si co-autor al studiului, a oferit urmatorul exemplu intr-un comunicat de presa citat de mindbodygreen.com: „Daca un tata este convins ca fiul sau este un elev bun, iar apoi fiul vine acasa cu note proaste, tatal ar putea spune initial ca materia respectiva nu este atat de importanta sau ca profesorul nu a explicat bine lectia.”

Selectarea informatiilor prin actiuni intentionate


Urmatoarea strategie descrisa de Newen si celalalt autor al cercetarii, profesorul Francesco Marchi, a fost numita „selectarea informatiilor prin actiuni intentionate”. Acest lucru inseamna evitarea oamenilor, locurilor sau situatiilor care pot provoca disonanta cognitiva prin prezentarea unor informatii care sunt impotriva convingerilor tale.
In exemplul de mai sus, cu tatal si fiul, aceasta strategie ar putea insemna ca tatal alege sa nu participe la sedinta cu parintii. Citeste continuarea pe andreearaicu.ro


 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod