Invata sa asculti eficient

De ce am avea nevoie sa invatam sa ascultam? Ei bine, pentru ca, in mod surprinzator, foarte multi oameni nu stiu sa asculte cu adevarat. Vom vedea in continuare de ce anume se intampla acest lucru...
De ce am avea nevoie sa invatam sa ascultam? Ei bine, pentru ca, in mod surprinzator, foarte multi oameni nu stiu sa asculte cu adevarat. Vom vedea in continuare de ce anume se intampla acest lucru si cum putem deveni ascultatori mai buni.

E important sa asculti...


...pentru a intelege cele auzite. Ascultand superficial, intelegem doar superficial. Atentia injumatatita nu poate percepe toate elementele, mai mult sau mai putin subtile, ale unei comunicari eficiente.

Aflam de pe site-ul Dailycelebrations.com ca filosoful Epictetus a afirmat: "Avem doua urechi si o singura gura ca sa putem asculta de doua ori mai mult decat vorbim." Este o metafora, dar intr-adevar sunt multe de analizat, in afara de cuvinte.
Comunicare inseamna mai mult decat doi oameni care pronunta cuvinte. Iar o parte importanta a comunicarii este intelegerea mesajului. Implicit asimilarea lui corecta.

Mesajul nu reprezinta doar cuvinte sau o idee. Mesajul inseamna si context, implicatii, conotatii, idei subantelese, comunicare nonverbala (care si ea trebuie "ascultata" si inteleasa), sinceritate...

De ce nu ascultam...


"Parca asculti tot mai putin pe masura ce cresti. Cand eram copil eram mult mai atenta la ce imi spuneau altii.
Acum ma gandesc mai mult la mine si la ce am eu de spus sau de facut decat la ce il intereseaza pe celalalt. Si abia am inceput sa lucrez. Suntem atat de ocupati...", imi spune Anca, 23 de ani.

Poate de aceea punem atata pret pe elocventa si de aceea oamenii care stiu sa vorbeasca au atat de mult de castigat. Pentru ca ei stiu ce sa spuna, asa incat sa convinga. Suntem atat de grabiti si atat de preocupati incat nu mai avem timp sau dispozitie sa ascultam. Ascultand cu adevarat, intelegi mai multe si comunici mai bine.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod