Depresia postnatală: De ce apare şi cum scăpăm de ea

Este o condiţie medicală care afectează până la 15% dintre femei în primul an de la naştere, fiind vorba despre un dezechilibru chimic tratabil.
Un dezechilibru poate apărea atât în cazul unui avort spontan, cât şi în cazul naşterii normale, a naşterii cu făt mort sau a adopţiei. Simptomele depresiei postpartum vin pe nepregătite, majoritatea proaspetelor mămici aşteptându-se să fie bucuroase după naştere, nu triste.

Această afecţiune este un dezechilibru chimic tratabil, la fel ca şi depresia clinică. O parte a femeilor, cât şi a bărbaţilor trec prin momente de tristeţe după naşterea copilului, iar modul în care li se schimbă viaţa nu face acele momente mai uşor de suportat.


Care sunt simptomele depresiei postnatale?


Printre simptomele pe care trebuie să le aveţi în vedere după naştere, putem enumera anxietatea şi sentimentul de oboseală continuă, insomniile şi incapacitatea de a adormi înapoi odată ce v-aţi trezit, pierderea sau câştigarea neplanificată în greutate, grijă exagerată de a nu va răni sau de a nu răni copilul, lipsa interesului faţă de activităţile ce obişnuiau să vă facă plăcere.

Lipsa apetitului, oboseala ce apare chiar şi după somn, lipsa încrederii şi îngrijorarea excesivă, confuzia şi lipsa generală a energiei sunt simptome care arata instalarea depresiei postnatale. Femeile consideră că este normal să treacă prin astfel de stări chiar dacă a trecut mai mult de o lună de la naştere, însă nu este.

Doctor Bobbie Posmontier, profesor la Drexel University din Philadelphia, spune că orice stare neplăcută care durează mai mult de două săptămâni este una anormală, iar persoanele care nu suferă de depresie găsesc moduri de a recupera lipsa somnului.
Este important să se facă diferenţa dintre depresia de după naştere şi schimbările bruşte de dispoziţie care pot fi considerate normale în anumite limite. Tristeţea ce apare la încheierea sarcinii dispare de obicei după aproximativ 10 zile, însă în cazul în care aceasta continuă sau simptomele se agravează, apare depresia postnatală.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod