De ce nu pot empatiza unii oameni și cum ar trebui să te porți cu ei

Probabil că ai întâlnit de-a lungul vieții tale diferiți oameni care nu pot empatiza. Iar aceste experiențe te-au făcut să te simți frustrat, neliniștit, supărat, dezamăgit și chiar trădat, mai ales când aveai nevoie de sprijin.
Acestea devin chiar mai dificile și mai dureroase dacă te afli într-o relație cu cineva care nu se poate pune în locul tău sau atunci când îi considerai prieteni pe acești oameni. Există unele indicii care te ajută să recunoști oamenii care nu pot empatiza și moduri în care îi poți aborda, astfel încât să ai o viață mai fericită. 

Care este motivul pentru care unii oameni nu pot empatiza?


Ce este mai exact empatia? Este definită ca fiind identificarea psihologică a sentimentelor, gândurilor și atitudinii altei persoane. Cuvântul vine din limba greacă, "empatheia", care înseamnă afecțiune fizică sau pasiune.
Cu alte cuvinte, este vorba despre abilitatea de a înțelege gândurile, sentimentele și condiția unei alte persoane din punctul ei de vedere, mai degrabă decât din propria perspectivă. Empatia facilitează un comportament prosocial care vine din interior. În plus, empatia reprezintă una dintre caracteristicile definitorii și fundamentale ale inteligenței emoționale. Adevărata compasiune reprezintă nu doar simțirea durerii altcuiva, ci și ajutorul dat pentru a ameliora durerea.

Indicii care te ajută să recunoști oamenii care nu pot empatiza


Chiar dacă oamenii sunt ființe sociale prin natura lor, empatia nu este o caracteristică naturală pentru toată lumea. Unii oameni sunt mai empatici decât alții.
În cazuri mai extreme, unii oameni suferă de tulburare de empatie. Tulburarea de deficit de empatie este o condiție omniprezentă, dar trecută cu vederea. Aceasta are consecințe profunde pentru sănătatea mintală a indivizilor și a societății. Atunci când suferi de această tulburare, nu poți să le acorzi atenție celorlalți oameni, în special celor care simt și gândesc în mod diferit față de tine. Iată câteva semne care te ajută să îți dai seama dacă cineva din jurul tău nu este empatic:

Se grăbește să-i critice pe alții, fără a se pune în situația lor.
Pare a fi inabordabil pentru oamenii care suferă sau care sunt mai puțin norocoși.
Crede 100% în corectitudinea propriilor idei și / sau credințe și judecă pe oricine nu îi împărtășește credințele.
Nu se poate bucura pentru alte persoane.
Are probleme când vine vorba de noi prietenii sau de menținerea prieteniilor existente.
Nu se înțelege bine cu membrii familiei.
Se simte îndreptățit să primească favoruri și chiar să te folosească pentru a-și satisface nevoile, fără a te aprecia.
Chiar se va simți jignit dacă lucrurile nu merg cum vrea.
Într-un grup, va vorbi mult despre sine și despre propria viață, fără a-i păsa de ceea ce zic ceilalți.
Face sau spune ceva care rănește un prieten sau o persoană iubită, doar pentru a da vina pe acțiunile acesteia. Crede cu adevărat că vina este a persoanei rănite pentru că a reacționat prost, a fost nepoliticoasă sau prea sensibilă.

Adevărul este că, fără empatie, este greu să creezi legături emoționale profunde cu alți oameni.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod