De ce nu îți place să auzi feedback-ul negativ și cum îi poți face față

Solicitat sau nesolicitat, livrat cu intenție sau la întâmplare, feedback-ul negativ este o experiență inevitabilă.

Cu toate acestea, modul in care alegem sa vedem si sa procesam feedback-ul negativ este linia de delimitare intre obtinerea unor beneficii din acesta si nereusita in a folosi informatiile valoroase.

Este evident ca celor mai multi oameni nu le place sa primeasca (prea multe) feedback-uri negative. A avea slabiciunile subliniate de altcineva nu este tocmai o experienta placuta. Cu toate acestea, daca se ofera feedback negativ pentru a ne consolida deficitele si a ne imbunatati, atunci de ce este inca greu de auzit?

Cercetatorii merg pe premisa ca feedback-ul negativ este legat de sentimentul de epuizare emotionala si de amenintarea de identitate cauzata de rusine.

Creierul nostru poate vedea feedback-ul negativ ca pe o amenintare care trebuie contracarata.

Studiile arata ca aceasta rusine apare atunci cand actiunile cuiva se abat de la standardele cu care se asociaza identitatea de sine si cand cineva atribuie aceste abateri propriilor defecte inerente percepute (Daniels & Robinson, 2019; Xing, Sun si Jepsen, 2021). Acest lucru poate ameninta stima de sine si credinta in propriile capacitati (Audia & Locke, 2003).

 

De ce evitam feedback-ul negativ


In timp ce factorii interni, cum ar fi gandirea distorsionata si tendintele de a incadra feedback-ul negativ in jurul atributelor personale, mai degraba decat comportamentale sau de performanta, pot face dificil de digerat, alti factori externi pot amplica dificultatea de a primi feedback negativ.

Iata care sunt acesti factori:

Furnizorul de feedback si mediul:
atunci cand feedback-ul negativ este furnizat de cineva pe care il consideram nedemn de incredere sau necalificat, il vom respinge din start. Putem considera pe cineva ca fiind incompetent sau imoral, ceea ce ne poate afecta receptia si deschiderea catre a auzi ceea ce are de spus despre performanta noastra. In plus, daca feedback-ul negativ este furnizat intr-o maniera publica sau injositoare, mecanismele noastre de rusine se vor activa, provocand agresiune si retragere.
Citeste continuarea pe andreearaicu.ro

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod