Cum sa eviti santajul emotional

Poate cineva exercita un control mai mare asupra altcuiva? Desigur. Deosebit de vulnerabili sunt aceia care manifesta o intelegere exagerata fata de anumite persoane, admitand astfel...

Poate cineva exercita un control mai mare asupra altcuiva? Desigur. Deosebit de vulnerabili sunt aceia care manifesta o intelegere exagerata fata de anumite persoane, admitand astfel, din start, fara sa vrea, ca intr-o anumita situatie ar putea accepta, constient sau inconstient, manipularea sub forma santajului emotional.


Daca esti constienta ca o persoana are o simpatie exagerata pentru tine, un atasament deosebit, acest lucru te poate face sa ai un ascendent asupra ei si, daca ai vrea, te-ai putea folosi de aceasta slabiciune, pentru a obtine ceea ce doresti: o poti determina sa te invite acasa la ea, o poti influenta pentru a te casatori cu ea sau o poti determina sa lucreze intr-un anumit domeniu etc.

Manipularea functioneaza perfect, intrucat ai deplina colaborare a persoanei respective.

Am intalnit chiar multe cupluri care s-au casatorit pentru ca el sau ea ameninta intr-un fel sau altul. Pe de alta parte, cate cupluri nu s-au putut casatori deoarece unul dintre parinti era pe cale de a face o depresie la ideea acestui proiect? Cati parinti nu si-au obligat copiii sa locuiasca acasa la ei pana la o varsta inaintata, numai pentru ca nu voiau sa stea singuri? Si exemplele ar putea continua.

Cum sa eviti santajul emotional

Sunt cateva fapte deosebit de importante pe care trebuie sa le ai in vedere, daca vrei sa eviti santajul emotional:

1. Oricat de abatuta ar fi o alta persoana din pricina comportamentului sau planurilor tale, nu te invinui de starea acesteia. Oricine te-ar santaja emotional, de fapt, se indispune singur.

Este nevoie sa-i comunici lucrul acesta, ca semn ca nu te impresioneaza si nici nu ii accepti influenta.

2. Cand o persoana incearca sa-ti spuna ca face totul din afectiune fata tine, este mai bine sa nu o crezi. Ea nu are nicio dorinta reala de a te lasa sa fii o fiinta independenta. Va fi fericita numai cand va reusi ceea ce si-a propus. Spera sa te tulbure atat de mult cu lacrimile sale, cu nelinistea sa, incat ti se va face mila de sarmanul sau suflet si-i vei face pe plac. Persoana respectiva urmareste exclusiv interesele sale, nu pe ale tale.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • cristina pe 24 Mar 2010, 19:18
    nu am cedat santajului

    si eu am avut un iubit care m-a santajat luni de zile k se sinucide, insa nu am cedat la santajul lui si k drept dovada am reusit sa ma despart, eu nu s-a sinucis a trecut la amenintari apoi si-a vazut de viata lui, iar eu am un nou iubit.

    0
    3

  • neghirla pe 14 Oct 2008, 16:11
    recunosc ca sunt vinovata

    Recunosc ,ca sunt vinovata ca din prea mare dragoste de mama si eu am avut o mare influienta asupra copiilor mei care desi sunt mari (adulti)eu facandu-le menajul si rezolvandu-le toate problemele ..Accum dupa sfaturile frafilor mei am inceput sa lucrez cu ei ajutandu-ma pe mine si implicit pe ei..Avand 22 si 20 de ani am inteles ca trebuie sa le dau drumul sa zboare..sa fie independenti sa-si organizeze singuri viata fara sa-i mai influientez eu ca mama..Am inteles un singur lucru ca la o anumita varsta un copil trebuie lasat liber pt a-si alege singur drumul in viata... ereu

    1
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod