Anorexia si bulimia: cauze

Anorexia si bulimia fac parte dintre cele mai frecvente tulburari de alimentatie, intalnite de obicei la femeile tinere sau adolescente. Ce sunt, ce provoaca aparitia acestor tulburari si cum pot fi ajutate persoanele cu aceste probleme ne spune specialistul TopSanatate, psihoterapeutul Stefania D.Nita.

Ce este anorexia / bulimia?

Anorexia reprezinta tulburarea emotionala manifestata prin perioade indelungate de "infometare", de refuz al persoanei de a se alimenta.

Bulimia este tulburarea emotionala manifestata prin exces alimentar (uneori pana la "refuzul gastrointestinal") urmat imediat de voma, cel mai frecvent, voma fiind provocata. In fapt, si aceasta este tot o manifestare a refuzului interior de alimentare.


Cum recunoastem o persoana anorexica sau bulimica?


La nivel profund, atat anorexia cat si bulimia reprezinta o carenta afectiva majora, manifestata in planul realitatii prin acest comportament de refuz alimentar. Persoanele anorexice, pot fi "recunoscute" dupa silueta excesiv de filiforma (slaba), silueta care transmite imaginea unei persoane obosite, slabite cu alura "fantomatica". Acesta nu este insa un criteriu obligatoriu, deoarece, structural anatomic pot arata ca avand o greutate normala, desi interior starea ca atare poate fi in plina desfasurare.

Faciesul (fizionomia, expresia fetei) este trista si "pierduta" parca intr-o alta dimensiune, dificultati de adaptare si acomodare la realitatea de zi cu zi cu greutate de concentrare in a depune un efort sustinut pe o anumita bucata de timp si sarcina data. Totodata, comportamentul alimentar anorexic, poate fi recunoscut dupa tendinta persoanei de a manca foarte putin, uneori dand senzatia ca se hraneste doar "cu aer si apa". Tonusul este scazut, miscarile lente iar preocuparea principala este legata obsesiv de greutatea corporala. Anorexia dezvolta si este in legatura cu simptomatologia dismorfofobica, respectiv cu deformarea imaginii corporale interne (persoana se vede pe sine, la nivel corporal distorsionat. In anorexie, reprezentarea pe care persoana o are despre sine este cum ca a depasit greutatea normala, ca este grasa).

Persoanele bulimice, pot fi recunoscute dupa tendinta de a cumpara si consuma alimente excesiv. Structural anatomic acestea sunt mai dificil de recunoscut dat fiind faptul ca, greutatea corporala se mentine in limite aproape de normal. Cearcanele pronuntate, expresia fetei care exprima oboseala, precum si smaltul dintilor tocit de regurgitarea si voma repetata, pot fi cateva semne care sa atraga atentia si sa ridice semne de intrebare celor din jurul unei persoene care se confrunta cu bulimia.

 
Ce provoaca aparitia acestor tulburari?


Tulburarile emotionale (anorexia si bulimia) au ca si cauze interne o suferinta afectiva instalata de-a lungul timpului, care s-a manifestat simptomatic ascuns, prin mai multe stari (anxietate, panica, deprimare si depresie), stabilindu-se manifest in aceste atitudini legate de alimentare.

Este dificil de spus ce anume contribuie la aparitia si instalarea acestora, pentru ca difera de la persoana la persoana in functie de istoria de viata si experientele personale parcurse. Ca tablou general insa, putem mentiona carentele afective venite din abandon, separare timpurie de unul dintre parinti, o slaba comunicare emotionala in perioadele de dezvoltare (prescolare, scolare mici), decesul unuia dintre parinti in copilarie sau adolescenta.

Foamea de iubire si afectiune, lipsa unei relatii de ingrijire si sprijn afectiv din relatie cu mama sau persoanele substitut de mama (bunica, bona, matusa etc) este redata prin infometarea organica. Refuzul permanent pe care persoanele anorexice sau bulimice il pun in scena propriei existente este printre altele, refuzul afectiv pe care ele insale l-au simtit si trait in perioadele de dezvoltare timpurii.

In ceea ce priveste predispozitia pentru dezvoltarea acestor tulburari, se observa o tendinta mai frecventa a femeilor si tinerelor fete, decat pentru barbati.

 
Cine este mai predispus la aceste tulburari?

Persoanele mai predispuse sa sufere de aceste tulburari sunt cele care se confrunta cu o stare depresiva pe care o mascheaza inconstient, in aceasta forma reactiva (anorexica sau bulimica). Starea de "depresie ascunsa" (neconstientizata) poate sa conduca mai frecvent si sa predispuna la dezvoltarea acestei simptomatologii manifestate prin refuz alimentar fie prin infometare fie prin exces si refuz ulterior prin voma.

 
Ce pot face pentru a ajuta?

Pentru a ajuta o persoana anorexica sau bulica trebuie sa comunicam cu aceasta, sa o atentionam asupra a ceea ce observam in comportamentul ei, sa vorbim deschis si cu rabdare, sa o indrumam sub forma de propunere si nicidecum de impunere spre a intreprinde actiuni care sa o ajute sa depaseasca problematica cu care se confrunta. Suportul emotional, sprijinul afectiv este foarte important in asemenea situatii.


Psihologul poate ajuta?


Pacientul poate fi ajutat in masura in care acesta vrea sa gaseasca o cale de intelegere si rezolvare a starii prin care trece. De altfel, doar prin consiliere psihoterapeutica si psihoterapie, poate sa ajunga la solutii interioare (mentale si emotionale) viabile care sa il ajute sa treaca prin suferinta pe care o traieste. Desigur ca, in masura in care starea este avansata si au aparut deja deterioari la nivel organic si fiziologic, colaborarea dintre psihoterapeut si medic este necesara, inevitabila si binevenita.

Uneori atat in manifestarea anorexica cat si bulimica, deteriorarile la nivel structural fiziologic pot fi atat de masive, incat putem spune ca pana la repunerea in echilibrul afectiv si psihic, este necesar sa se puna accent pe insasi viata persoanelor in cauza, din punct de vedere medical.

 
Ce poate face o persoana care intampina astfel de probleme?

Persoana anorexica sau bulimica trebuie sa urmeze un demers terapeutic prin care sa poata intelege de unde vine, ce semnificatii are manifestarea acestora si prin care sa poata gasi solutii benefice pentru propria-i viata.


Articole utile:
Anorexia si bulimia
Anorexia: pretul pastrarii siluetei
Anorexia si dieta prin infometare
Anorexia nervoasa: o tulburare a tinerelor femei
Invinge bulimia pas cu pas!
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Bianca pe 3 Apr 2012, 02:31
    Despre boala

    Buna Teo:-*sa sti ca povestea ta imi este f cunoscuta deoarece am trecut si eu prin aceste clipe.Tu trebuie sa intelegi ca puterea dta de convingere este cel mai important lucru.dimineata cand te scoli cat si seara,trebuie sa vorbesti cu tn despre binele tau,despre cat de mult ai reusit sa slabesti.altii se chinuie ani si tot grasi raman.u trebuie sa te gandesti ca ai un corp minunat.invata sa vezi mancarea ca pe un lucru bun din viata ta.dar nu in exces.limitat.dar daca crezi vreodata ca ai trecut limita incearca sa faci miscare.oricat de putin tot estw ok..pt ca corpul uman pierde calorii pana si atunci cand digera anumite tipuri de alimente,daramite sa mai faci si miscare.sincer mias dori sa am kilogramele tale.momentan am 54 dar vreau sa mai slabesc ku toate ca toti imi spun ca arat bine.eu am o obsesie.si obsesia asta o sa incerc sa o transform intrun mod deadreptul miraculos.dute la doctor ku cnva matur,si aflati grupa sanguina a sangelui,apoi mananca benefic grupei tale de sange siti garantez ca nu te vei ingrasa.daca nu sti exact ce alimente teebuie sa mananci dupa o carte pt grupele sanguine: 0,A,AB,B si nuj daca mai exista si alta grupa.Si Nu uita:Gandeste mereu pozitiv pt ca ceea ce gandesti aia i se intampla corpului tau,deoarece acesta functioneaza dupa un mecanism:ii ordoni creerului sau subconstientului sa ridice,de exemplu un pix de pe jos,acesta executa imediat prin miscarile rezultate.asa este si cu comanda de a te face bn.totusi ca sa te simti bn eu zic sa te mai ingrasi un pic.macar 47 48 de kg sa ai...la inaltimea ta ai putine kg.eu chiar si cand aveam 58 de kg si ma infometam vreo saptamana ma lua ameteala si insomniile.eram nervoasa:mama ma enerva,sormea lafel tipam la ea.infometarea nu face bn!!trebuie sa slabesti in timp-in cazul meu carw am mai muuultw kg decat tn.u trebuie sa mai iei un pic in grwutate,ca sa poti sa fi om normal.sa sti ca nu orice e slab e si frumos.prea slab strica!excesele nu sunt bune.nu trw sa fi nici pre gras dar nici prea slab.sa sti ca majoritatea baietilor prefera fetele cu forme,nu bat.am prieteni,vbesc cu ei simi spun multe chestii.de exemplu un prieten deal meu a avut prietena/iubita ma rog,o fata f slaba.era draguta la fatza intradevar,dar mia spus baiatu:mai bianca,cand iam atins picioarele ziceai ca ating nistw tzevi,sticksuri.asa ca mai ingrasate un pic.macar 49 de kg sa ai ji apoi te mentii!nu te mai infometa.bea lapte mananca carne,oua au proteine,vitamine!bagati in cap te rog,pt binele tau,ca trebuie sa mananci ponderat!si sunt sigura ca daca ai ajuns pe siteul asta esti o fata ambitioasa,puternica si vrei sa depasesti acwasra inceputul adta de boala!idul meu este:brenry_smiley_4u i-al ca sa mai vbim.ji eu am tot 15 ani,1,68..1,69 nicu eu nuj si am suferit de boala asta.inca mai am momente dar vreau sa ajung la 49 de kg si ma opresc.daca am ji masa musculara sa spunem..51 de kg

    0
    0

  • Teo pe 25 Sep 2011, 15:26
    Despre boala

    Buna, dupa o perioada destul de lunga de negare am reusit in final sa am puterea de a recunoaste ca sunt anorexica( sau asta voi ajunge incetul cu incetul), imi este foarte greu, nu stiu ce sa fac, nu am puterea sa spun nimanui, as vrea din tot sufletul sa imi revin, dar nu reusesc, vad mancarea si nu o pot manca efectiv, nu stiu e foarte greu de descris. Am noptii nedormite, adesea ma dor articulatiile genunchilor sau imi amorteste mana ori simt ca nu am energie. Am 15 ani , 1, 68 si 45, 5 kg, va rog sa ma indurmati si sa imi spuneti ce sa fac

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod