Violenta domestica

Tema violentei domestice pare sa fie la moda in aceste zile. Totusi se prefera tratarea ei din urmatoarea perspectiva: violenta domestica este ceva de condamnat, pentru ca are efecte negative.
Tema violentei domestice pare sa fie la moda in aceste zile. Totusi se prefera tratarea ei din urmatoarea perspectiva: violenta domestica este ceva de condamnat, pentru ca are efecte negative. Ceea ce mi se pare ca se omite este faptul ca violenta domestica este un simptom al relatiilor de cuplu, al domesticului. Tendinta de a izola psihologicul este atat de puternica, incat si atunci cand acesta este invocat, pare a face parte din alt scenariu - dintr-unul care nu are legatura cu ideea de cuplu.

Care este principala problema? Anularea matricei de cuplu.
Mai precis, cei doi nu mai sunt prezentati ca un cuplu, iar faptul de a fi impreuna in sine este blamat. Ei sunt separati in victima si agresor, iar raspunderea apartine 100% agresorului. Elementele inconstiente sau orice eventuala implicare a unor elemente rezonabile din punct de vedere psihologic sunt eliminate din start.

Aceasta atitudine este una cel putin naiva din punct de vedere psihologic. Ea se bazeaza pe studii sociologice, statistice, care anuleaza statutul de fiinta umana a ambilor parteneri si, mai ales, a cuplului ca atare.
Aceste elemente exclud caracterul de unicitate al fiintei umane, conducand-o intr-un soi de societate etalon. Ceea ce exclude sociologia este inconstientul.

De asemenea, consider ca aceste campanii impotriva violentei domestice sunt si o modalitate de caricaturizare a psihologicului. Puteti gasi pe Internet urmatoarea afirmatie: ca ar exista mitul conform caruia femeii i-ar placea sa fie abuzata. Aceasta propozitie este absurda, deoarece ar presupune ca o femeie violata ar simti placere in timpul actului sexual. Aceasta placere, presupune propozitia, ar fi una traita la nivel constient.

Eu nu cred ca exista vreun psiholog care sa considere aceasta idee ca fiind valabila.
Poate ca aceasta teorie pleaca de la urmatoarea ipoteza - ca exista o anumita fantezie in care se infatiseaza imaginea unui barbat puternic, violator. Aceasta satisfacere a fantasmei este o parte din actul abuzului. A reduce actul violului la aceasta fantasma sau a-l elimina total mi se pare o eroare majora.

Violenta domestica este un element al relatiei de cuplu. Dupa cum spune si numele, presupune o relatie domestica intre doi oameni, bazata pe violenta. Atunci cand vorbim despre acest simptom, vorbim despre cei doi oameni, impreuna.
Anularea acestui aspect este, din pacate, principala omisiune a campaniei impotriva violentei domestice. Aceasta creeaza imaginea unui agresor si a unei victime care, prin faptul ca sunt agresor si victima, traiesc impreuna fara ca unul dintre ei sa fie de acord. Acest lucru este, practic, imposibil.
 

Comentarii (8)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • nina pe 19 Iul 2013, 18:47
    dlui dinescu cristian

    Ati postat comentariul in 2008, sper sa cititi mesajul meu. Am fost casatorita cu sotul meu pe care l am iubit enorm si abuzata fizic, usor\ cel mai mult am avut 5 zile de ingrijiri medicale],chiar daca amandoi avem studii superioare si servicii pe masura. Dupa ani buni mi am dat seama ca nu are legatura cu inteligenta, cunostintele vaste acumulate, a avut o educatie impecabila, provine dintr o familie de intelectuali, oameni simpli, dar respectabili. La baza violentei sta impunerea prin oricefel de mijloace a propriei pareri, un om care a lovit o data o va face cu siguranta si a doua oara. Am vazut in ochii lui licarirea adrenalinei si placere in subordonarea altei fiinte.

    0
    0

  • victoria pe 13 Dec 2011, 18:13
    trebuie sa traiesti experienta

    Cu tot respectul meu pt oamenii de stiinta, doctori ,intelectuali,acest domn se inseala.Femeia dezvolta un mecanism de autoaparare datorita corectiilor aplicate,batailor,insultelor.Ea nu devine dependenta de ele,ea se degradeaza din cauza lor nu poate intelege,empatiza daca nu a trait experienta respectiva.Acest torent continuu,repetitiv de abuzuri,de degradare,de depersonalizare.Eu ii propun acestui mult stimat donmn sa se reincarnez intr-o femeie abuzata si abia aopi sa studieze,aprofundeze fenomenul,direct prin prisma a ceea ce traieste

    3
    0

  • Alina pe 9 Oct 2011, 13:51
    Un articol jignitor

    Nu voi apela in vecii vecilor la acest presupus psiholog. Este un articol extrem de jignitor la adresa tuturor femeilor, tuturor victimelor violentei domestice. As vrea d-le Ganciu sa reveniti cu niste cazuri concrete de cupluri carora le-ati rezolvat aceasta problema de violenta domestica prin terapie. Sunt foarte indignata de ceea ce ati scris, dar banuiesc ca a vorbi ca din carti e ft usor. Si spun ca din carti pentru ca mi-e greu sa cred ca exista o teoretizarea a rezolvarii abuzului fizic prin prisma cuplului. Dezamagitor!

    1
    0

  • Ilona Voicu pe 15 Sep 2011, 11:05
    Hai sa terapeutizam ce nu cunoastem!

    Rar mi-a fost dat sa vad atatea tampenii la un loc - "Aceasta creeaza imaginea unui agresor si a unei victime care, prin faptul ca sunt agresor si victima, traiesc impreuna fara ca unul dintre ei sa fie de acord. Acest lucru este, practic, imposibil" Mi-as dori din suflet, domnule psihoterapeut sa fii macar cateva zile o femeie abuzata intr-o relatie de cuplu, cu 2 copii minori si intr-o totala dependenta emotionala si financiara de agresor, de partenerul de cuplu, cum il numesti dumneata si apoi sa scrii asemenea imbecilitati care-ti fac de ras bransa!!!!!!

    0
    0

  • mirica cristina pe 12 Apr 2010, 20:09
    femeia si abuzul-grup de dezvoltare personala -brasov

    Femeia si Abuzul 14 Mai 2010 Clinica PsychoLife din Brasov ofera asistenta psihologica organizand grupuri suport pentru femeile victime ale violentei. Obiective urmarite -depistarea si valorizarea calitatilor feminine -rezolvarea raporturilor femeie -barbat - gasirea de solutii pentru eliminarea aspectelor negative constatate -depasirea situatiilor de criza in familie -redescoperirea respectului de sine,a valorii tale,a resurselor si a puterii de a merge mai departe LOCATIA STR.PRAHOVA NR.3 (langa Piata de Miercuri) TAXA 100 LEI TIMP 10 ORE INSCRIERI SI INFORMATII LA TEL 0740211282 SAU 0769269354

    0
    0

  • leontescu elena pe 2 Nov 2009, 14:14
    violenta domestica

    Sunt victima violentei domestice de peste 10 ani. Sotul meu este alcoolic.Nu pot divorta deoarece nu am unde sa stau. Dati-mi va rog un sfat. Cui ma pot adresa? Ce pot face in aceste conditii?

    0
    3

  • mara pe 18 Mai 2008, 17:21
    violenta domestica

    Se tot vorbeste despre violenta domestica si cam atat Nu s-a facut nimic concret pentru ca cei gasiti vinovati(agresorii),sa fie ajutati de psihologi si de psihiatrii.Doar cand acestia considera ca persoana respectiva e apta pentru a fi din nou in cadrul familiei,atunci abia sa mai aiba dreptul de a reveni acasa.Nu trebuie sa plece din locuinta femeia si copilul,iar barbatul(uneori femeie)sa ramana in locuinta comuna in timp ce persoanele agresate si stresate stau pe usi straine.Nu!Sa se procedeze ca in orice tara civilizata.Cand a fost anuntata politia,si s-a facut plangere,sa fie dat afara agresorul.Cand se va intampla si la noi asa,cu siguranta va scadea si numarul celor ce agrseaza.FACETI CEVA PANA NU VA FI CAM TARZIU!

    2
    1

  • DINESCU CRISTIAN pe 13 Mai 2008, 09:03
    violenta domestica

    Cred ca lipsa de educatie duce cel mai adesea la violenta in familie,de unde mai departe ca si mostenire de comportament deviat....sau deviant.....intretinut uneori de teribilism la o virsta mai frageda,urmat de alcoolemie si lipsurile zilnice ; intervine.....o nepasare de eu-l propriu si adesea neglijarea familiei si a viitorului coopiilor nostrii. In concluzie ....incearca sa te educi azi pentru a vedea cine esti maine." te vei regasi in copilul tau"

    1
    2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod