Gelozia masculina, scrisa in gene

Un studiu publicat de jurnalul Evolutionary Psychology, citat de revista americana Wired, sugereaza ca gelozia ar fi un mecanism de protectie, din categoria asa-numitelor "impresii cognitive".

Un studiu publicat de jurnalul Evolutionary Psychology, citat de revista americana Wired, sugereaza ca gelozia ar fi un mecanism de protectie, din categoria asa-numitelor "impresii cognitive". Acestea sunt, potrivit co-autorilor studiului, Aaron Goetz si Kayla Causey, mecanisme psihologice al caror rost nu este sa perceapa lumea asa cum este ea, ci s-o perceapa in mod gresit.

Perceptiile exagerate ne protejeaza


Daca suna neclar, urmeaza explicatia: impresiile cognitive sunt mecanisme utile, care distorsioneaza realitatea in scop preventiv. Spre exemplu, daca vedem un barbat care merge in departare, impresia initiala e ca se apropie, nu ca se departeaza.

De asemenea, oamenii au tendinta sa supraestimeze distantele pe inaltime si sa presupuna ca un animal care zace, doarme, nu este mort. Toate aceste impresii sunt mecanisme menite sa asigure supravietuirea. E mai bine sa ne luam talpasita pentru a evita intalnirea cu un bandit, sa ne dam seama ca o cadere e periculoasa inainte de a lua decizia sa sarim si sa-i lasam in pace pe cainii care dorm, pentru a evita sa fim muscati.

In mod similar, au conchis cercetatorii americani, barbatii ar avea de castigat daca se gandesc la ce este mai rau cand e vorba de partenera de viata.
Asta in ideea ca paza buna trece primejdia rea si asigura ca femeia iti ramane fidela si, in ultima instanta, iti face copii tie si nu masculilor rivali. Din motive care tin de evolutia speciei si de selectia naturala.

 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • carada pe 4 Iun 2009, 15:37
    hm!

    pai.... mai cititi-l odata ca sa intelegeti! e foarte clar! voi vreti sa va rezolve problemele personale??

    0
    0

  • Oana pe 20 Mai 2009, 18:51
    Huh??

    Deci.....pana la urma au vrut sa spuna ca....???? Cine scrie articolele astea?

    0
    0

  • andreea pe 20 Mai 2009, 16:05
    pff

    n-am inteles nimic

    0
    0

  • anca pe 20 Mai 2009, 11:22
    ce mai articol...

    doamne....ce e cu articolul acesta?nu are nici cap nici coada nici substanta....

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod