Cearta, o cale spre apropiere?

Diferentele dintre doua persoane fac ca la un moment dat, sa apara anumite neintelegeri care pot degenera in conflicte. Acest fapt nu are neaparat o incarcatura negativa, manifestarile avute fiind expresia personalitatii dumneavoastra, a dorintelor, asteptarilor si nevoilor pe care le aveti. Micile neintelegeri pot constitui puncte de plecare catre refacerea echilibrului pierdut.

Cum conflictele mai mici sau mai mari apar la un moment dat in viata unui cuplu si stiind faptul ca ele au un dublu scop, anume de a semnaliza ca intre cei doi parteneri s-au ridicat niste bariere si de a transmite un mesaj care nu a fost receptionat, se pune intrebarea: "Cum putem sa ne certam in mod constructiv, astfel incat echilibrul relatiei sa fie refacut?"

Atunci cand cei doi parteneri se cearta, e de retinut faptul ca ambilor le pasa, pentru ca altfel nu ar mai avea rost sa te certi. Cand tensiunea dintre ei este mai mica, este destul de usor sa se ajunga la o situatie de compromis, in timp ce un nivel crescut de tensiune conduce spre adevarate lupte.

Acumularile de furie permit sa iasa la iveala adevaruri pe care in mod obisnuit nu le-ai spune cu voce tare. Se ajunge astfel, la un nou nivel de sinceritate si poti afla lucruri pe care in mod obisnuit partenerul nu le-ar spune, dar le gandeste. De aici, certurile pot degenera foarte repede, devenind distructive, si de aceea se impune stabilirea unor reguli, pentru a te certa asa cum se cuvine, pentru ca cearta trebuie sa aiba loc. Acum depinde cum vreti sa va certati, fie aveti certuri mici, fie asteptati si acumulati tensiune, pentru ca dupa aceea sa declansati o campanie militara.

Intr-un cuplu, fiecare partener vine cu istoria sa de viata. Inca din copilarie invatam cum sa ne exprimam afectiviatea si cum sa o primim. De aceea este bine ca, mai intai de toate sa ne eliberam de toate fricile reale si imaginare. Odata ce aceste temeri sunt indepartate, certurile devin o forma de a-ti exprima sentimentele si de a afirma ca esti important.

Certurile aduc la suprafata lucruri de care nu erai constient pana atunci, nemultumiri si nevoi care pot fi solutionate. Intelegerile dintre parteneri cu privire la unele aspecte pot fi foarte utile, detensionand cuplul, dar trebuie sa tineti cont ca acestea sa fie cat mai realiste, sa nu promiteti mai mult decat puteti si sunteti dispusi sa faceti.

Pentru ca disputele pe care le aveti sa se finalizeze cat mai pozitiv, e bine sa aveti in vedere o serie de aspecte dupa cum urmeaza: abtinerea de a adresa cuvinte jignitoare celeilalte persoane, concentrarea asupra scopului certei, ce anume se urmareste prin discutia avuta, declaratiile pe care le faceti sa vizeze prezentul si mai putin declaratii definitive de tip "intotdeauna" sau "niciodata".

Cand cearta ajunge pe culmi ametitoare, este indicat sa luati o pauza pentru ca oricum in acele momente nu veti ajunge la o intelegere, ci mai de graba la acumularea de tensiune suplimentara. Cearta poate fi oricand reluata, dar in conditii mult mai rezonabile si cu finalitate mult mai productiva.

Daca simtiti ca nu se ajunge nicaieri, iar nervii dumneavoastra sunt pe cale sa cedeze, luati o pauza pentru a face ceva ce va face placere, tocmai pentru a reflecta la cele discutate. Nu uitati ca pana la urma, scopul unei dispute este acela de a indeparta problemele si de a oferi noi posibilitati de evolutie a cuplului.

Prin urmare, nu incercati sa evitati cearta, este normal ca doi oameni care se iubesc sa-si exprime propriile sentimente, fie ca sunt pozitive, fie negative la un moment dat. Poti sa fii furios, dar stapan pe tine.

Comunicare autentica dintre parteneri este importanta, pentru ca in felul acesta se pot lamuri foarte multe lucruri. Cu cat nemultumirile sunt rezolvate mai repede, cu atat relatia voastra va fi mai frumoasa, va veti elibera de acumularile de tensiune, veti deveni mai independenti, dar in acelasi timp mai legati unul de celalalt.

Dupa depasirea acestor perioade, cuplurile se simt mult mai confortabil si mai increzatoare, stiind ca se pot certa dar si iubi in acelasi timp.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod