Cearta constructiva, reteta cuplurilor fericite

Un cuplu certaret nu e neaparat unul care se apropie de destramare. Mai mult decat atat, se spune ca certurile si impacarile tumultoase simbolizeaza vitalitatea unui cuplu, atunci cand sunt gestionate inteligent.
"Este sanatos sa te certi. Un cuplu care nu se certa niciodata isi rezerva surprize neplacute pe viitor... Un cuplu fara nemultumiri, nu exista.

Partenerul nostru este mult prea important si asteptam prea multe de la el ca sa nu apara si nemultumiri. De aceea, absenta certurilor intr-un cuplu este un semn rau"
, considera psihologul Michelle Larivey.

Un cuplu certaret nu e neaparat unul care se apropie de destramare. Mai mult decat atat, se spune ca certurile si impacarile tumultoase simbolizeaza vitalitatea unui cuplu, atunci cand sunt gestionate inteligent.


Acesta este cazul certurilor constructive, care elimina tensiunile, rezolva si lamuresc unele lucruri si de pe urma carora ambii parteneri raman cu o lectie invatata.

Exista insa si certuri distructive care fac rau unuia dintre parteneri, in unele cazuri fiind chiar determinate intentionat de celalalt. Acestea duc intr-adevar la ruptura.

Cum certurile sunt inevitabile, trebuie sa inveti sa le transformi in "discutii" constructive. Secretul consta in a sti sa iti exprimi fura si nemultumirile fara prea multa violenta verbala, fara jigniri, sa stii sa il asculti pe celalalt si, in fine, sa stii sa negociezi si sa rezolvi lucrurile cu diplomatie pentru a-ti proteja cuplul.
Dar ca sa ajungi la aceasta performanta, ai nevoie de multa stapanire de sine si de... exercitiu.

Un lucru natural


In primul rand, schimba-ti perceptia pe care o ai asupra unei certe: nu e un capat de lume, e un lucru normal, o ciocnire dintre doua personalitati care traiesc impreuna. In caz contrar, se acumuleaza tensiuni care pot duce la despartire.

Un grup de cercetatori din Chicago sustine, in urma unui studiu, ca acele cupluri care nu se cearta au o rata a mortalitatii de cinci ori mai mare ca a celorlalte.
Explicatia ar fi aceea ca atunci cand ne inabusim furia, avem resentimente si ne macinam in tacere.

De altfel, studiile medicale au confirmat ca reprimarea maniei creste riscul bolilor determinate de stres, cum ar fi bolile de inima si hipertensiunea arteriala.
 

Comentarii (12)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Sindy pe 18 Aug 2010, 20:39
    Radu

    Despartiti-va ! E singura solutie. In scurt timp ori se intoarce la tine si isi da seama ca a gresit, ori nu merita.

    0
    0

  • radu pe 17 Aug 2010, 20:34
    suparat :((

    Ajutatima si pe mine pls ma cert zi de zi cu iubita mea si tipa mereu si ma jicneste fara sa fac nimic si nu asculta din cea ce zic si eu este o fire foarte ambitioasasi nu stiu ce sa fac sincer mam saturat de certuri nu imi plac certurile iam facut pe plac tot ce avrut mam purtat cu ea cum prea putini baieti se mai poarta cu o fata in ziua de azi si tot timpu imi zice ca de ce am facut cu fosta o chestie de ce nu ii zic tot ce am facut eu cu fosta si vrea sa stie tot ce am facut eu in viata mea mam saturat sincer ajutor :(( vreau liniste sunt o persoana calma dar sincer uneori nu mai pot sa fiu calm si eu nu sunt certaret am lasat de la mine multe chesti si las dar degeaba nu vede asta da vina pe mine mereu fara sa aiba dovada si chiar fara sa fac nimic tot ma judeca vreau un raspuns urgent pls va multumesc mult

    0
    0

  • cosmina pe 31 Ian 2010, 03:04
    cearta a la romania

    draga petro poate gresesc tu zici ca cearta e calea sotului in a rezolva problemele voastre.daca e un om sanatos la cap parerea mea e ca tu nu prea faci fata problemelor.daca nu e cazul,atunci incearca sa il asculti daca e genul sa se descarce si sa uiti tot.zi ca el si fa ca tine.saracia si nesiguranta din rominia duce de la simple certuri la crime morbide.nimeni nu iti poate da un sfat defapt pt ca tu stii mai bine ce podoaba ai in casa.iti doresc o casnicie reusita totusi.draga lariska,draga miru.am un baiat de 11 ani,sunt o femeie destul de atragatoare am avut parte de 3 relatii cu 3 barbati buni.nu alcool sau agresiune.iar sexul intr-o relatie e IMPORTANT.nu conteaza virsta sau fizicul doar atractia si placerea de cuplu.se prea poate ca si in cazul meu sa fi fost vorba de altceva.noi femeile,indiferent citi copii am avea daca VREM reusim in mai putin de o ora sa sucim un barbat.clar ca stresul de zi cu zi iti taie pofta dar daca doresti sa iti pastrezi relatia asa cum era trebuie si putin teatru.dar nu uitati in rominia a crescut puternic brutalitatea cu care sunt agresate femeile asa ca intii intrebati-va daca chiar merita.eu am doar o viata si pina la proba contradictorie mi-o traiesc cum pot mai bine si ma bucur de ea zi de zi.cid ti se stinge luminarea nu conteaza ce zice lumea despre tine nici lui dzeu nu ii pasa daca ai mercedes sau dacie.va doresc o viata usoara in 2 sau mai multi si ceva bucurii din cind in cind:)

    0
    0

  • miru pe 9 Dec 2009, 10:07
    cerat in cuplu

    Draga Lariska...asa am patit si eu dupa ce s-a nascut baietelul nostru.....sotul meu s-a simtit dat la o parte,s-a simtit neglijat.si au inceput problemele.A fugit de responsabilitati,ba mai mult a inceput sa-mi vb urat,sa ma ignore......si in final si-a gasit o alta cu 8 ani mai tanara ca mine......ai grije sa nu patesti ca mine....barbatii sunt lasi si cei mai mari mincinosi.....omul langa care m-am simtit iubita si in siguranta m-a ranit cel mai tare.....si toate ptr.ca nu a stiut sa fie TATA

    1
    0

  • lariska pe 1 Dec 2009, 13:27
    certuri dese

    dupa ce am nascut tot mai des ma cert cu sotul si asta din cauza ca nu mai e sexul de inainte,simt ca ma uraste si nu e cum era,il inerveaza chiar si fata mea si corpul meu si tot ce spun. In fine,sunt in totala depresie si nu mai stiu ce sa fac,simt ca-mi pierd familia. va rog din suflet sa ma ajutati !

    0
    0

  • ps pe 6 Nov 2009, 21:00
    tz tz

    laaaAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

    1
    0

  • mihaela pe 5 Nov 2009, 18:03
    vorbeste

    Pentru Petro. nu e o rezolare sa fugi.nu poti sa fugi toata viata de responsabilitati. sa fi in cuplu este de multe ori o mare responsabilitate.dc nu te certi, nu vei putea niciodata sa te deschizi, sa spui ce nu-ti convine, si-ti faci rau singur...eu am iesit dupa 28 de ani de fuga de cearta, si a fost foarte distructiv modul in care eu traiam, incercand sa nu ma cert cu nimeni.este normal ca atunci cand ai ceva de spus sa spui, chiar si cu pretul de a-ti supara partenerul.dc tine la tine, ii trece, si oricum macar clarificati lucrurile. nu o lua ca pe o forma de violenta! iti dau un sfat: incearca sa spui ceea ce simti partenerului fara sa-i tragi si o cratita in cap.nu trebuie sa ajungeti la acest nivel, dar trebuie sa inveti sa-ti impui punctul de vedere.

    0
    0

  • robert aurelian dorian moldove pe 15 Oct 2009, 20:14
    !

    ihuhuhu, ihahaha!!!!! ihuhuhu, ihahaha!!!!!

    0
    0

  • bisisica pe 15 Oct 2009, 06:16
    ai facut multe greseli gramaticale

    ai facut multe greseli gramaticale

    0
    0

  • Maria pe 5 Iun 2009, 08:14
    Fuuuuuuuuuuuuuuuuuugi, nu mai sta o secunda!

    Mama mea, 40 de ani a stat numai in scandal iscat de un tata cefalopat alcoolic! De la 16.30 , cand venea acasa nu-i convenea nici ca gase masa aristocratica pusa de biata mamma in sufragerie, ca sa-l mai umanizeze! gasea el ceva care nu-i convenea; dar nu va spun ce mama avem!!! ***Petro, aculta-ma; acum e tanar, dar, daca te vei casatori cu acest TIP UMAN, an de an, va deveni viata ta un IAD ! N-ai ce sa-i faci??? Crede-ma. Mama&rudele bestiei, plus noi, fetele, cand am luat diplome si ne-am si maritat, am incercat sa facem ceva sa nu mai fie un razboi de 100 de ani in cuibul casei noastre, desi noi am scapat prin plecat la casa noastra. Degeabaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! Ani de zile am rugat-o pe mama sa scape, si ea. N-a vrut nici moarta. Avea 11 etaje de diagnostic - ani de zile - langa bestie! Dupa 40 de ani de matiraj, a cceptat sa DIVORTEZE, sa scape sa inceapa si ea sa traiasca! Stiti cum e mama noastra ACUM? O eroina de SAGA! S-a recasatorit, exact inainte cu 6 luni de a face 60 de ani; a intalnit( pentru ca a vrut, de data asta) un VADUV minunat, barbat titrat ca si ea; de casa si....romantic , mai romantic decat cei tineri! A scos-o in lume; a dus-o in strainatate; ii face daruri; o tandreteste clipa de clipa cand este acasa; ce mai, e ceva de film de OSCAR! Cu IISUS deasupra nu va mint! Se poate numai daca FUGIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII! daca SCAPIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII! Multa bafta!

    0
    0

  • Petro pe 12 Mai 2009, 14:08
    Cearta in cuplu

    Bun, cearta este constructiva....Dar mie nu imi place sa me cert pt k in copilarie am asistat de prea multe ori la conflicte si acum nu le mai suport, iar logodnicul meu vede in cearta o poarta spre rezolvarea problemelor....poate asa si este, dar eu nu suport si ma eschivez....Cum sa reactionez cand incepe o cearta fara sa fug?

    0
    0

  • reny21 pe 12 Apr 2009, 15:42
    CERTA..?!

    te certi pt ca stii cat de dulce este impacarea! nu-i asa?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod