"Am vrut să mă sinucid de Crăciun!"

Până anul ăsta am urât sărbătorile. Pentru un copil crescut la casa de copii nicio sărbătoare nu e fericită, mai ales de la vârsta la care începi să înţelegi că pungile cadou cu care vin diverse celebrităţi la tine la cămin nu înseamnă nimic comparativ cu valoarea unei familii reale, fie ea şi cea mai săracă din lume.
Până anul ăsta am urât sărbătorile. Pentru un copil crescut la casa de copii nicio sărbătoare nu e fericită, mai ales de la vârsta la care începi să înţelegi că pungile cadou cu care vin diverse celebrităţi la tine la cămin nu înseamnă nimic comparativ cu valoarea unei familii reale, fie ea şi cea mai săracă din lume. Eu am conştientizat ce înseamnă lipsa familiei abia de pe la 10 ani, când am petrecut un Crăciun acasă la familia unei colege de clasă. Într-un sat din Bacău, într-o casă destul de amărâtă, oamenii ăia au ştiut să-mi arate ce am pierdut în primii ani de viaţă.

Apoi am mai crescut, la 17 ani am terminat liceul şi am plecat de la casa de copii. M-am angajat la un birou de avocatură din Timişoara, unde am avut norocul să întâlnesc oameni cumsecade, care au văzut în mine un potenţial pe care eu nu-l intuiam. M-au împins de la spate să mă înscriu la nişte cursuri de contabilitate şi de operator de calculator, deşi pentru ei eram doar fata care face curat şi cafele. Aşa au trecut alţi ani, în care am avut grijă de cariera mea, dar în viaţa mea nu s-a schimbat mare lucru. Am terminat cursurile şi am avansat în firmă de la făcut cafele, la întocmit acte. Am aşadar o slujbă bună – luând în calcul locul de unde am plecat – dar sunt în continuare un om tare singur.
Am 25 de ani, nu am familie, nu am un loc al meu, în afară de cămăruţa închiriată la mansarda unei clădiri din Timişoara, nu am ambiţii, şi, trebuie să recunosc, nici aşteptări. Sunt conştientă că la scara universului sunt un fir de nisip, dar îmi doresc ca măcar în viaţa asta să însemn şi eu ceva pentru cineva, să am şi eu un suflet la care să mă raportez.

Cred că înţelegeţi de ce uram sărbătorile. În afară de cadourile simbolice schimbate cu colegii la serviciu, nu am trăit niciodată bucuria preparării bucatelor de Crăciun sau de Paşte, nu am simţit ce înseamnă să te aşezi la masă, alături de familia ta, ce înseamnă să petreci Revelionul cu persoana iubită.

Anul ăsta, în primăvară, s-a întâmplat să cunosc un bărbat. Venise la birou pentru un proces şi pentru că l-am ajutat cu nişte acte, a doua oară mi-a adus un buchet de flori. Apoi a insistat să mergem la o cafea, am mai ieşit împreună şi timp de câteva luni mi-a întreţinut speranţa că vom fi împreună. Cu excepţia câtorva experienţe nu tocmai plăcute, din adolescenţa de la internat, despre care prefer să nu-mi amintesc, Nicu era acum primul bărbat adevărat din viaţa mea. Curtenitor, drăguţ, atent, mă făcea să mă simt femeie şi, mai ales, importantă.
Ceva ce nu mai simţisem niciodată până la el.

Luna trecută vorbeam pentru prima dată în viaţa mea despre planificarea sărbătorilor. El îmi spunea că vrea să mergem la părinţii lui, la Hunedoara, şi în faţa emoţiilor şi temerilor mele îmi spunea că toată lumea mă va iubi. Eu ştiu cum reacţionează lumea de regulă când aude despre oameni veniţi de la casele de copii. Aşa că încă eram rezervată.

Parcă mi-era frică să mă bucur prea curând, teamă ca nu cumva să mă trezesc din vis. Iar trezirea a venit mai curând şi mai cumplit decât mi-aş fi imaginat vreodată. Nicu a făcut un accident de maşină şi după o comă de câteva zile a murit.

Apoi am intrat eu într-un soi de "comă”. Simţeam că am murit şi eu odată cu el. În numai câteva zile lumea mea cea construită şi zugrăvită aşa de frumos în ultimele luni s-a prăbuşit ca un castel de nisip. De Ziua naţională, când tot oraşul chefuia, eu am fost la înmormântarea lui Nicu. Apoi a venit Sfântul Nicolae, care parcă a pus capac la toate. De ziua numelui lui. Nicu era sub pământ.

Vacanţa în care a plecat toată lumea de la firmă, pe 23 decembrie, m-a împins într-o neagră disperare. De parcă nu aş fi fost obişnuită până acum cu toţi anii în care eram singură de sărbători, de data asta am avut aproape certitudinea că lumea mea, aşa tristă cum fusese ea în ultimii 25 de ani, nu mai are absolut niciun rost.
Pentru câteva luni mi se arătase cum ar putea fi, apoi mi-a fost luat totul înapoi. Parcă soarta ţinea neapărat să-şi bată joc de mine.

Aşa că pe 25 decembrie, când ştiam că toată lumea stă acasă cu familia, am decis să închei toate socotelile cu viaţa. Nu avea cine să mă găsească, sus, în mansarda mea. Nici măcar gazda, o femeie cumsecade, dar care cu siguranţă avea să fie plecată la copiii ei, la masă. Aşa că am umplut cada cu apă, am înghiţit Distonocalm şi am tăiat. La ambele mâini, cât de adânc am putut eu. Şi m-am lăsat în căldura apei şi în voia visurilor. Se făcea că ajunsesem la Hunedoara, unde totul era alb, nins, iar părinţii lui Nicu ne aşteptau în poarta unei căsuţe luminată ca în poveşti. Noi am coborât dintr-o sanie trasă de cai albi, şi Nicu m-a luat în braţe, ca să mă ducă în casă. Îmi spune că trebuie să mă menajez, să am grijă de mine, că acum îi port copilul. Eram aşa de fericită...

M-am trezit la spitalul judeţean. Cu mâinile legate strâns cu feşe şi cu o durere de cap groaznică şi o senzaţie de moleşeală, de parcă nu mai dormisem de câteva luni. Îmi doream să dorm, şi să-l visez iar pe Nicu, să-mi spună că va avea grijă de mine. În salon mai erau două femei bătrâne. Una dintre ele a văzut că am deschis ochii.
Mi-a zis că mare păcat am făcut faţă de Dumnezeu că am vrut să mă sinucid. Nu înţelegeam la ce se referă. Ce-i pasă lui Dumnezeu de soarta mea, de vreme ce de 25 de ani n-a ştiut de mine?!

Apoi a venit doctorul, care mi-a zis că am trecut pe lângă moarte, dar că tot Dumnezeu a avut alte planuri cu mine. Eram gravidă, aşa cum îmi spusese Nicu în vis. Şi trebuia să trăiesc pentru copilul nostru. Am fost salvată de gazdă, care venise la mine în mansardă cu gândul să mă invite la masa lor de Crăciun. Ăsta a fost norocul copilului meu, să-şi amintească cineva de mine, când credeam că nu-mi va simţi nimeni lipsa.
Acum, chiar dacă am inima frântă de moartea lui Nicu, trăiesc şi vreau să trăiesc pentru copilul nostru. Ca să nu ajungă şi el să fie ca mine. Fără părinţi. E o minune că nu am pierdut copilul, mi-a zis doctorul, dar eu ştiu că minunea asta mi-a schimbat definitiv viaţa. De acum încolo nu va mai fi nicio sărbătoare pe care s-o urăsc. Pentru că Moş Crăciun există!
nicoleta-m
 

Comentarii (16)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Alla81 pe 15 Sep 2014, 16:53
    ingerul pazitor

    Din cauza rautatiilor de peste hotare , pierzandu-mi puterea, am avut si eu gandurile rele de a-mi lua viata, sincer nici nu stiu ce m-a facut sa lupt pentru viata, caci nu am avut pe nimeni sa ma sustina psihic si moral.

    0
    0

  • raul pe 5 Ian 2013, 10:59
    Foarte periculoase depresiile astea

    Ma gandesc ca prin una de asta ai trecut da mi un id sa vb si eu am avut bo prietena tot de la casa de copii

    1
    0

  • mardale.ariana pe 18 Sep 2012, 13:29
    am vrut sa ma sinucid

    si mie mi-a trecut prin cap ideea suicidului. insa luni, pe 10 septembrie, am ajuns din intamplare in Parcul Izvor unde avea loc un eveniment pe aceasta tema. pe 10 e si Ziua Mondiala de Preventie a Suicidului. Nu cred ca ma voi mai gandi vreo data la asa ceva dupa cele ce am auzit acolo. au avut si niste panouri unde lumea a scris mesaje de incurajare pentru cei care se gandesc la suicid.

    0
    0

  • elena pe 29 Iun 2011, 15:10
    nico

    daca simti nevoia sa vb cu cineva scrie mi pe adresa de e mail si ti voi raspunde neincetat sper ca acum esti fericita ai mare grija de tine si de bebelusul tau scump te apreciez mult si sa ti dea dumnezeu multa sanatate si intelepciune

    0
    0

  • ELENA pe 29 Iun 2011, 15:04
    NICO

    NICIODATA SA NU TE MAI GANDESTI LA ACEST LUCRU DUPA CE CA VIATA E ATAT DE SCURTA TRB SA STI DOAR CA DUMNEZEU TE IUBESTE FFF MULT SI NICIODATA NU AR DORI CA TU SA TI IEI VIATA AI INCREDERE IN TINE SI VORBESTE CU DUMNEZEU CREDE MA CA AM INCEPUT SA PLANG EU CRED CA TU ESTI O FEMEIE MINUNATA ,FRUMOASA SI INTR O BUNA ZI O SA INTALNESTI PE CINEVA PE CARE O SA L IUB LA FEL DE MULT CA PE NICU

    1
    0

  • Aliana pe 6 Mar 2011, 18:09
    Sa nu-ti pierzi niciodata increderea!!!

    Imi pare rau pentru toate clipele negre prin care ai trecut.Povestea ta m-a facut sa plang.Trebuie sa mergi mai departe chiar daca viata nu iti arata de cele mai multe ori calea cea mai usoara.Sa ai incredere in tine si in Dumnezeu,pentru ca roata vietii se intoarce si sunt sigura ca vei avea parte si de clipe frumoase!Mult succes in viata!:):*****

    3
    0

  • Yulia pe 10 Feb 2011, 23:30
    Mult noroc

    Nicoleta, eu iti urez din tot sufletul meu mult noroc pt ca de-acum inainte ai nevoie de el pt tine si pt copilul tau.Si oricat de grea este viata uneori,pana la urma merita traita pana la capat , e un miracol pana la urma.Totul va fi bine pana la urma , ai sa vezi!

    1
    0

  • anangel24 pe 4 Ian 2011, 23:20
    ai un motiv foarte important sa traiesti, copilul tau merita

    nu vei mai fi singura, il vei avea pe el si iti va oferi toata dragostea de care ai nevoie, iar tu ii vei oferi toata dragostea pe care nu ai primit-o... lasa-mi te rog un id sau un nr de telefon, as vrea sa vorbim

    0
    0

  • Mihaela pe 26 Dec 2010, 11:47
    uimitor

    povestea ta e absolut incredibila cu iz de telenovela.frumoasa si tragica in acelasi timp.e minunat faptul ca ai o amintire de la el, un copil.poate cea mai frumoasa amintire pe care ai fi putut-o avea. iti doresc sa ai o sarcina usoara si sa ai un copil sanatos. Sarbatori fericite!

    0
    0

  • papusa_dulce pe 25 Dec 2010, 17:34
    un vot va rog? :D si inscrieti-va si voi :P Craciun Fericit!!!

    http://fashionville.eva.ro/orasul-lui-papusa_dulce

    0
    0

  • elena pe 25 Dec 2010, 14:44
    Mos Craciun exista

    Craciun Fericit la toate evele. Draga mea Mos Craciun exista de mult. chiar daca Nicu nu mai este fizic langa tine, in inima ta si prin copilul vostru va exista.Sa ai putere sa mergi mai departe, sa ai o sarcina usoara si de cate ori esti trista sau fericita sa vi aici sa ne povestesti.

    0
    0

  • Tweety pe 25 Dec 2010, 11:22
    --

    Tot raul este spre bine.Bucura-te de ce ai acum si pretuieste-l. Sarbatori fericite!:*

    0
    0

  • adriana pe 24 Dec 2010, 23:19
    fruntea sus, zambeste, a fost ultimul Craciun trist pentru tine! :)

    Buna, desi am peste 40 de ani, am o familie, sot, copil, numai de doi ani, inainte de asta si eu stiam numai de serviciu si eram mereu singura de Sarbatori, desi am parinti, dar ei sunt despartiti demult, au peste 75 de ani si sunt bolnavi, asa ca ne vizitam scurt si atat; eram mereu trista, mai ales de Sarbatori. M-am rugat 4 ani la Dumnezeu sa imi dea o familie, un copil. Si s-a intamplat. Prea tarziu la varsta asta? Nu, niciodata nu e tarziu, crede-ma. Viata mea s-a schimbat total de cand sunt mama, ai sa vezi, si a ta se va schimba de tot, chiar daca e greu, sa tii minte ca un copil are oin primul rand nevoie de multa dragoste, abia apoi de mancare si altele. Cand il iau in brate si imi zambeste, toata lumea e a mea, nu mai conteaza absolut nimic altceva! Curaj, ai pentru ce sa traiesti, crede-ma, vor veni zile minunate alaturi de acest mic dar dumnezeiesc!

    0
    0

  • nycoleta_girl_2007 pe 24 Dec 2010, 22:33
    cineva acolo sus se gandeste la tine...

    grea e viata uneori...si de multe ori nu o intelegem...da asa e e ceva frumos sa ai o familie...dar sa fie si alaturi de tine si sa iti arate ca te iubesc....sa fie acea caldura ....insa la mine lipseste aceasta caldura si iubire care mi-o poarta ai mei nu mi-o arata...si de multe ori ma simt asa de singura in lumea asta si as prefera sa mor...de multe ori imi doream sa nu mai ma trezesc...dar de multe ori ma gandesc la un prieten ff bun...care a murit intr`un accident de masina...si el imi da putere mereu...asa si tu trebuie acum sa te gandesti la nicu ca el e acolo sus si a lasat rodul iubirii voastre pe pamant..copilasul vostrul..pt care merita sa traiesti si sa ii oferi cei mai bun...poate asa ne e scris de multe ori sa suferit si apoi poate intr`o zi apare si o raza de soare

    0
    0

  • mari pe 24 Dec 2010, 22:24
    ce poveste trista

    nu stiu cum poate un om sa treca prin atatea.este trist ceea ce aud si cu greu imi vine sa ma obisnuiesc ca cineva ar putea trece prin asa ceva....este groaznic.si eu sunt singur acum de sarbatori si o parte din toata aceasta povete o simt si eu.asa este,este f f f trist sa fii singur de srabatori.poate vb daca iti face placere.SARBATORI FERICITE tuturor mai ales aceste fete care nu stiu cum a putut trece prin asa ceva.

    0
    0

  • Biutssa pe 24 Dec 2010, 21:59
    de-a dreptul ingrozitor

    se vede ca esti o persoana trecuta prin viata. iti doresc Sarbatori fericite si sa te bucuri de copilasul tau.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod