Ce spune scrisul despre tine

De foarte multe ori ai auzit fie: "Ai un scris de om hotarat", fie: "ai un scris nervos" etc. Aceste aprecieri se refera la forma pe care o prezinta desenul literelor, la a scrie apasat...
De foarte multe ori ai auzit fie: "Ai un scris de om hotarat", fie: "ai un scris nervos" etc. Aceste aprecieri se refera la  forma pe care o prezinta desenul literelor, la a scrie apasat sau mai putin apasat, la a "decora" literele cu tot felul de liniute si bucle, la a scrie mare sau mic, dar si la alte diferite caracteristici.

Scrisul in sine sugereaza ceea ce poate face fiecare individ cu potentialul sau genetic si dobandit, cum este din punct de vedere structural si caracterial-atitudinal sau cum a devenit in timp, sub influenta educatiei si/sau autoeducatiei.

Actul scrierii reprezinta un act complex, in care sunt antrenati muschi, nervi, o activitate complexa de coordonare, precum si multiple fenomene de feed-back. Prin scris se "proiecteaza", la prima vedere, cel putin trei dimensiuni controlabile psihic, cum ar fi:

 • gradul de dezvoltare al deprinderii de a scrie - deprindere ce reprezinta o dovada a gradului de instruire si cultura;
 • expresia temperamentului fiecaruia, determinata de tipul de activitate nervoasa superioara, evidentita in ritm, amplitudine si forta scrierii;
 • stilul personal de mobilizare la scris, prin forma scrisului, care poate fi ordonata sau dezordonata, ingrijita sau neingrijita si studiata sau neglijenta.

O dimensiune distincta se refera la caracteristicile gramaticale, de ortografie si frazare, scrisul punand in evidenta aspecte ale nivelului cultural specific persoanei si unele caracteristici intelectuale.

Astfel, se poate spune ca scrisul poate pune in evidenta o serie de caracteristici psiho-individuale, ceea ce a determinat aparitia grafologiei (studiul scrisului) ca stiinta, unul din intemeietorii ei fiind considerat si Aristotel.

Aspectele cele mai importante ale scrisului, semnificative, prin intermediul carora se poate defini un anumit fel de a fi al unei persoane sunt:

1. Forma scrisului


Din punct de vedere psihologic, forma scrisului "proiecteaza" caracteristici ale deprinderilor, memoriei, dar si aspiratii, ideal, gust, originalitate (scrisul ascutit, cu rotunjimi, cu suplimente ornamentale, cu simplificari etc.).

De exemplu, scrisul clar, fara complicatii si inflorituri, care se mentine in cadrul regulilor caligrafice, pune in evidenta un caracter mai putin original, conformist, liniste interioara, sinceritate, simplitate si claritate in gandirea persoanei. Dimpotriva, daca este complicat, cu trasaturi in plus si cu inflorituri, dificil de descifrat, reprezinta cochetarie, lipsa de franchete si spontaneitate, agitatie interioara fara motiv (anxietate), precipitare si confuzie.

2. Dimensiunea scrisului


Dezvaluie aspecte ale afirmarii de sine. Aceasta este concretizat mai ales in amplitudinea scrisului care dimensionzaza individualitatea.
Dimensiunea pune in evidenta si expansivitatea persoanei.

Scrisul mare, supradimensionat (in jurul a 2 cm), daca nu este scrisul unei persoane cu deficit vizual, reprezinta vitalitate, orgoliu, spirit euforic si entuziasm. Scrisul ce se subdimensioneaza treptat, ramanand ferm, pune in evidenta finete de spirit, simt critic si introspectie.

3. Continuitatea


Se refera la legaturile si spatiile din cadrul scrisului si evidentiaza coeziunea in actiuni, deprinderi, sentimente, mod de a reactiona etc. Continuitatea se exprima si ca ordine si dezvoltare a calitatii de adaptare, simt de organizare, simt metodic si logica. Caracteristicile implicate in continuitate pun in evidenta si caracteristici ale activitatii nervoase superioare (aspecte ale excitabilitatii si ale inhibitiei sistemului nervos superior).

De exemplu, scrisul egal, normal, indica sanatate, echilibru, activitate cu o doza de rutina.
Scrisul cu litere marcate cu spatii intre ele in corpul cuvintelor exprima satisfactie, placere de a trai, gust pentru confort, insa marcheaza disfunctionalitati de diferite feluri in contactele sociale (conflicte mocnite, inhibitii sociale, disconfort social).
 

Comentarii (17)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

 • jojo pe 17 Dec 2013, 10:56
  scris

  Va rog frumos nu ucideti limba romana!!!!!!!!!!! Am ramas socata dupa ce am vazut remarcile voastre!!!!!! Cum se poate asa ceva? Mai bine verificati cartile de gramatica si dictionarul limbii romane inainte de a mai afisa perle pe ecran !!!!

  2
  3

 • dfds pe 28 Oct 2012, 16:19
  tare

  cel mai naspa articol

  3
  5

 • crys pe 23 Mar 2011, 17:14
  scrisul

  m-a ajutat foarte mult articolul asta dar va rog mai multe info.

  6
  4

 • Comorasu Adina pe 27 Feb 2011, 01:19
  scrisul mod de a te cunoaste

  stiam ca srisul ne caracterizeaza pe fiecare, vreau mai multe detalii daca se poate

  10
  2

 • elena pe 16 Aug 2009, 13:53
  scrisul

  mi sa spus mereu k am un scris f.frumos si ordonat....ce ar trebui sa inteleg?ce caracter si personalitate am?mai multe detalii dak se poate.nimai bine

  4
  8

 • ina pe 13 Iul 2009, 13:14
  grafologie

  f.f.f.interesant.Vreau detalii.Toate cele bune.

  7
  3

 • anca pe 19 Ian 2009, 20:41
  ce spune scrisul despre tine

  nu stiam ca pana si scrisul te poate caracteriza...ca cei din jur sa poata vedea ce fel de persoana esti.........ff interesant

  5
  2

 • rachici pe 4 Dec 2008, 22:40
  interesant

  E adevarat ca prin scris poti vedea trasaturiile caracteristice ale personalitatii!Eu am aflat de asta de la un profesor de istorie acum 4 ani.Exista si o carte desprea semnificatia scrisului,dar nu-mi mai aduc aminte autorul si titlul.Imi puteti spune?Vreau sa ma informez in amanunt desprea asta! Multumesc frumos!

  3
  1

 • Luminita pe 30 Nov 2008, 12:18
  scrisul

  E foarte interesant...E adevarat chiar si mi-a placut mult....Ador asa ceva sa citesc...

  2
  2

 • Raluca_S pe 5 Nov 2008, 10:34
  scrisul

  f interesant articolul. mi-a placut mult.

  2
  2

 • muzica53 pe 9 Oct 2008, 10:08
  grafologie

  un articol interesant .se pote aprecia caracterul unei persoane.am mai citit asemenea articole care faca parte din grafologia umana.

  2
  1

 • ella pe 11 Iul 2008, 16:54
  buna

  foarte intersant.m/ar interesa ceva mai amanuntit!

  1
  1

 • vica pe 20 Iun 2008, 22:22
  scrisul

  E foarte adevarat ceea ce ati scris in articol,dar as vi vrut mai detaliat,mai sunt f multe lucruri de spus ,privitor la aceasta tema.Va rog sa reveniti cu un articol mai vast!va multumesc mult ! si astept.....

  2
  1

 • Licuricci pe 16 Iun 2008, 21:43
  test psihologic

  e super tare articolul.....mi-a placut !!! dar sunt de acord cu galanton diana........faceti un test psihologic, ceva ............

  1
  2

 • camy pe 16 Iun 2008, 18:56
  interesant

  e adevarat :) o persoana .. si dupa modu' in care priveste iti dai seama ce caracter are :)

  1
  2

 • putintelu pe 16 Iun 2008, 18:22
  grupele de singe

  va rog grupele de singe alimentatie caractere dupa grupe multumesc

  1
  2

 • Galanton Diana pe 16 Iun 2008, 15:19
  Ce spune scrisul?

  Este un articol destul de interesant. Ati putea oferi mai multa informatie la tema data? Poate vre un test ce apreciaza tipul de personalitate dupa scrisul sau.

  2
  1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod