Ce spune scrisul despre tine

4. Directia si inclinatia scrisului


Ofera indicii cu privirea la starea de spirit, fluctuatiile dispozitiilor, stilul de antrenare in activitate, aspecte ale afectivitatii si ale fluctuatiilor ei, caracteristicile structurale ale aspiratiilor.

Inclinatia spre dreapta a scrisului reprezinta o placere pentru anturaj, pentru sentimentalism. Scrisul orientat spre stanga pune in evidenta efortul asupra propriei persoane de a se autocenzura, dar si dificultati de adaptare, conflicte afective recente si/sau mai vechi. Daca scrisul este foarte inclinat, reprezinta predispozitie la pasiuni de orice fel.

5. Viteza (ritmul)


Este o caracteristica importanta a scrisului si pune in evidenta rapiditatea reactiilor interioare si exterioare, cadenta si ritmul acestora. Cele din urma constituie indicatori importanti pentru determinarea vitalitatii, a vigorii si exprima caracteristici temperamentale.

Viteza mare indica vitalitate, activitate, zel, mobilitate, uneori excitatie fizica si psihica.
Scrierea lenta (daca nu este din cauza lipsei instructiei) denota oboseala, depresie, ganduri negre si predispozitie spre lipsa de dinamism.

6. Presiunea (apasarea scrisului)


Exprima intensitatea de exprimare a individualitatii, originalitatea, vitalitatea. Impreuna cu ritmul, reflecta aspecte semnificative ale laturii reactiv-dinamice (de temperament) a persoanei.

Scrierea neapasata, fara presiune, cu putine fluctuatii reprezinta lipsa de vointa, inactivitate. Apasarile puternice, care se vad si pe cealalta parte a hartiei, exprima forta, vitalitate, energie, nevoie de a combate, spirit opozabil, forta de caracter.
Inegalitatea presiunii confirma alternanta dintre elan si inhibitie, schimbari de dispozitie, mai putina siguranta de sine, in timp ce aptitudinle cer afirmarea cu forta; un amor propriu usor exacerbat, de unde o atitudine usor manierata, usor artificiala.

7. Alte caracteristici


Linia armonioasa a scrisului denota onestitate, scrupule, simtul responsabilitatii, idealism si incredere in sine.

De mentionat este faptul ca parametrii de mai sus evidentiaza aspecte diferentiate atunci cand sunt in exces sau in deficit. Ei pot marca in anumite cazuri, de asemenea, stari maladive, carentiale sau psihopatologice.

Exista inca limite ale cunoasterii prin scris.
Nu se poate determina de pilda sexul, varsta. Oricum, se considera ca exista trei varste de scris: una fiziologica, una de maturitate a scriptorului si una de maturitate a deprinderii de a scrie.

Sper ca ti-am starnit interesul pentru caracteristicile proiectiei personalitatii prin scris si ti-am trasat cateva linii care sa te indrume in acest sens. Astfel vei putea sa-ti caracterizezi dupa scris persoanele apropiate, de acasa, de la serviciu si, nu in ultimul rand, propria personalitate.
 

Comentarii (17)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • jojo pe 17 Dec 2013, 10:56
    scris

    Va rog frumos nu ucideti limba romana!!!!!!!!!!! Am ramas socata dupa ce am vazut remarcile voastre!!!!!! Cum se poate asa ceva? Mai bine verificati cartile de gramatica si dictionarul limbii romane inainte de a mai afisa perle pe ecran !!!!

    2
    3

  • dfds pe 28 Oct 2012, 16:19
    tare

    cel mai naspa articol

    3
    5

  • crys pe 23 Mar 2011, 17:14
    scrisul

    m-a ajutat foarte mult articolul asta dar va rog mai multe info.

    6
    4

  • Comorasu Adina pe 27 Feb 2011, 01:19
    scrisul mod de a te cunoaste

    stiam ca srisul ne caracterizeaza pe fiecare, vreau mai multe detalii daca se poate

    10
    2

  • elena pe 16 Aug 2009, 13:53
    scrisul

    mi sa spus mereu k am un scris f.frumos si ordonat....ce ar trebui sa inteleg?ce caracter si personalitate am?mai multe detalii dak se poate.nimai bine

    4
    8

  • ina pe 13 Iul 2009, 13:14
    grafologie

    f.f.f.interesant.Vreau detalii.Toate cele bune.

    7
    3

  • anca pe 19 Ian 2009, 20:41
    ce spune scrisul despre tine

    nu stiam ca pana si scrisul te poate caracteriza...ca cei din jur sa poata vedea ce fel de persoana esti.........ff interesant

    5
    2

  • rachici pe 4 Dec 2008, 22:40
    interesant

    E adevarat ca prin scris poti vedea trasaturiile caracteristice ale personalitatii!Eu am aflat de asta de la un profesor de istorie acum 4 ani.Exista si o carte desprea semnificatia scrisului,dar nu-mi mai aduc aminte autorul si titlul.Imi puteti spune?Vreau sa ma informez in amanunt desprea asta! Multumesc frumos!

    3
    1

  • Luminita pe 30 Nov 2008, 12:18
    scrisul

    E foarte interesant...E adevarat chiar si mi-a placut mult....Ador asa ceva sa citesc...

    2
    2

  • Raluca_S pe 5 Nov 2008, 10:34
    scrisul

    f interesant articolul. mi-a placut mult.

    2
    2

  • muzica53 pe 9 Oct 2008, 10:08
    grafologie

    un articol interesant .se pote aprecia caracterul unei persoane.am mai citit asemenea articole care faca parte din grafologia umana.

    2
    1

  • ella pe 11 Iul 2008, 16:54
    buna

    foarte intersant.m/ar interesa ceva mai amanuntit!

    1
    1

  • vica pe 20 Iun 2008, 22:22
    scrisul

    E foarte adevarat ceea ce ati scris in articol,dar as vi vrut mai detaliat,mai sunt f multe lucruri de spus ,privitor la aceasta tema.Va rog sa reveniti cu un articol mai vast!va multumesc mult ! si astept.....

    2
    1

  • Licuricci pe 16 Iun 2008, 21:43
    test psihologic

    e super tare articolul.....mi-a placut !!! dar sunt de acord cu galanton diana........faceti un test psihologic, ceva ............

    1
    2

  • camy pe 16 Iun 2008, 18:56
    interesant

    e adevarat :) o persoana .. si dupa modu' in care priveste iti dai seama ce caracter are :)

    1
    2

  • putintelu pe 16 Iun 2008, 18:22
    grupele de singe

    va rog grupele de singe alimentatie caractere dupa grupe multumesc

    1
    2

  • Galanton Diana pe 16 Iun 2008, 15:19
    Ce spune scrisul?

    Este un articol destul de interesant. Ati putea oferi mai multa informatie la tema data? Poate vre un test ce apreciaza tipul de personalitate dupa scrisul sau.

    2
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod