"Mami, te rog, citeste-mi o poveste!..."

"Citeste-i copilului tau!" este un indemn adesea adresat parintilor... Desi iti doresti foarte mult sa creezi o legatura cu micutul tau si prin intermediul povestilor, totusi timpul nu iti permite sa zabovesti in fiecare zi in camera lui, pentru o ora de basme...

Foarte des parintii pun intrebari de tipul: fetitei mele ii va face placere sa citeasca, desi nu sunt un "lector" foarte bun?; ce beneficii au asupra baietelului meu aceste lecturi?; intelege copilul povestea si mesajul acesteia?; care sunt cartile cele mai potrivite pentru copiii cu varste mici?...

Sfaturile de mai jos te vor ajuta sa comunici cu prichindelul tau si te vor invata mai multe despre lumea povestilor si despre impactul ei asupra copiilor...

"Ingredientele" unei lecturi de succes

 
  • Gaseste o istorioara interesanta si jumatate din treaba este deja facuta!

  • Schimba tonul vocii de fiecare data cand actiunea iti cere acest lucru. Vorbeste pe "mai multe voci" - voce groasa, voce subtire, imita personajele, gaseste un stil pentru fiecare dintre ele in parte. Foloseste zgomote "ascutite", fluieraturi, interjectii si onomatopee. Copilul va fi captivat de aceasta lume "vie"!

  •  Implica-l si pe cel mic in lectura. Ii va placea sa se simta util si important!

  •  Discuta cu cel mic despre personajele din istorie si despre pataniile prin care acestea trec. Astfel va intelege mult mai bine si mai clar sensul intamplarii.

  •  "Joaca-te" cu finalul: "Si, pana la urma, ce s-a intamplat cu...?", "Ei bine, cine stie ce a spus...?", "Oare ce ar fi fost daca...?" In acest fel ii stimulezi imaginatia si creativitatea si poti verifica in ce masura a urmarit povestea si cat anume a inteles din ea.

  •  Cel mai important lucru: simte-te bine, razi si distreaza-te impreuna cu copilul tau! Nu uita sa profiti de aceste clipe minunate pe care le petreceti numai voi doi!

Beneficiile lecturii


Lectura povestilor le poate fi benefica celor mici in mai multe feluri. Probabil ca cea mai mare importanta o are timpul pe care il veti petrece impreuna si posibilitatea de a va crea, in acest fel, mai multe puncte de legatura si de interes.
Veti petrece clipe minunate, iar implicarea intr-o asemenea activitate poate avea loc aproape oricand si oriunde.

Copiilor le place foarte mult sa se afle in preajma parintilor. Poate ca uneori te incurca si simti ca nu ai putere si timp pentru a le acorda atentia de care au atata nevoie. Dar trebuie sa gasesti posibilitatea de a te rupe de activitatile tale presante, deoarece momentele petrecute impreuna ii fac sa se simta bine, in siguranta, protejati si iubiti. Faptul ca vor remarca interesul tau pentru ei, faptul ca le creezi un obicei - "ora de lectura", vor contribui la instaurarea unui sentiment de stabilitate in viata lor.

Lectura poate fi asemanata cu arta: cu cat vei picta mai mult, cu atat vei deveni un artist desavarsit. Comparativ, cu cat vei citi mai mult, cu atat vei deveni un "lector" exceptional. Nu numai ca vei sti sa imiti din ce in ce mai bine vocile tuturor personajelor, dar vei descoperi ca lectura basmelor iti face placere si de-abia vei astepta clipa de relaxare alaturi de micutul tau!

Iti este teama ca nu te pricepi deloc la asemenea lucruri? Nici o grija! Trebuie sa tii cont de un singur lucru: copilul nu este criticul tau! El va fi, oricum, incantat sa faceti ceva impreuna si cum, la varste mici, povestile inseamna foarte mult pentru el, va fi nerabdator sa te asculte. In plus, cineva intelept spunea candva ca repetitia e mama invataturii... Cu alte cuvinte, adaptand nitel, citeste-i mai des si te vei perfectiona in acest domeniu!

Pentru ca ii citesti cu voce tare, micutul tau va invata sa urmareasca un fir epic de la inceput pana la sfarsit.
Cuvintele noi ii vor atrage atentia si iata cum un basm "inofensiv" se transforma intr-o adevarata lectie de scoala, fara ca macar sa stie acest lucru si fara sa il sperie!

De asemenea, foloseste-te de imaginile si desenele din carte! Sunt o sursa inepuizabila de comentarii si de... povesti "suplimentare"!

Lectiile pre-scolare sunt foarte importante. Daca iti obisnuiesti fetita sau baietelul sa urmareasca pe carte randul istoriei, vei avea placuta surpriza sa constati ca a inceput deja sa recunoasca literele...

Este la fel de bine sa aduci un plus de spontaneitate lecturii. Are o poveste preferata, pe care a invatat-o pe de rost? Cand i-o citesti (pentru a mia oara...), introdu cuvinte noi sau schimba putin firul actiunii. Va sesiza imediat diferenta si fie te va "apostrofa" pentru ca... "nu zici bine", fie te va intreba, curios, cine sunt personajele noi, ce se intampla cu ele si... unde e povestea lui?

Un copil caruia i se citeste este un potential "lector" desavarsit. Familiarizat de mic cu sunetul cuvintelor, va invata sa le iubeasca si ii va face placere sa le rosteasca, provocand, la randul sau, mai tarziu, uimire si placere altcuiva.

Ce carti sa-i citesti?


Cartile de povesti ilustrate (de preferat) sau chiar scurte istorioare pe care i le inventezi si apoi i le pui pe hartie, lasandu-l pe el sa "ilustreze" cu imagini actiunile, sunt solutii excelente in acest demers! In plus, nu sunt foarte costisitoare si, ceea ce este foarte important, pot fi cumparate din orice supermarket sau librarie. Daca te vei opri la unul dintre raioanele pentru copii, te vei simti coplesita de varietatea de basme intalnita...


Unde mai pui ca o carte este si un cadou minunat! Sa nu uitam de zilele de nastere, de Ziua Copilului sau, de ce nu, de apropiatele sarbatori de iarna... Craciunul va bate la usa in curand si adesea bunicii, matusile sau alti membrii ai familiei sunt putin "debusolati" in ceea ce priveste alegerea unui dar potrivit.

Pentru a fi sigura ca fiul sau fiica ta va purta o dragoste si un respect netarmurite cartilor si lecturii, le poti sugera celor dragi sa ii daruiasca, in diferite ocazii, carti sau abonamente la reviste educative, potrivite varstei sale. Iar daca vreodata ramai in pana de povesti (pentru ca va veni, inevitabil, si momentul in care cel mic iti va spune ca a auzit toate basmele de prea multe ori si ca s-a saturat de ele...), internetul ramane sursa inepuizabila de istorioare pentru copii...

Sa nu te surprinda faptul ca prichindelul se ataseaza mai mult de o anumita carte. Adu-ti aminte ca si tu, in copilarie, vroiai sa auzi, pana adormeai, aceeasi poveste. Pregateste-te sa i-o citesti de fiecare data cand va dori!

Atmosfera... de lectura


Atunci cand te pregatesti sa incepi "ora de lectura", tine cont de faptul ca atmosfera trebuie sa fie una calda, placuta, relaxanta, atat pentru el, cat si pentru tine. Copilul stie ca urmeaza un moment in care se simte in siguranta alaturi de tine. Tocmai de aceea, asigura-te ca aveti amandoi loc pe canapea, in pat sau intr-un sezlong. Daca ii place sa il tii in brate sau in poala, fa-i hatarul! Doar este ora lui! Inveleste-l bine cu o paturica sau, si mai bine, acoperiti-va amandoi si nu uita cartea!

Nu este recomandat sa il "bombardezi" pe cel mic cu nesfarsite istorioare inca de la inceput.
S-ar putea sa nu obtii decat efectul contrar - il vei speria si nu isi va dori prea curand sa asiste la "prelegerile" tale. Pentru copiii pana la varsta de sase ani sunt suficiente 10-15 minute de lectura. Nu uita ca la varsta aceasta se plictisesc repede!

Incearca si apropie-te de copilul tau cu ajutorul povestilor! Vei descoperi ca poate fi o experienta amuzanta si educativa pentru amandoi! Chipul lui fericit si zambitor sau somnul linistit si odihnitor reprezinta cea mai mare rasplata pentru efortul tau!...
 

Comentarii (7)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • florin pe 25 Ian 2010, 20:03
    Povestea ingerasului cu ochii albastrii

    Si Matei poate citi o poveste……….. http://www.citesteopoveste.com/povestea-ingerasului-cu-ochii-albastrii/ dar pentru asta mai are nevoie de 4850 Euro.Acesti banuti blocheaza momentan ” drumul catre lumea sunetelor” in care doreste sa ajunga ingerasul. Multumim din suflet pentru tot. Cu stima , Florin Popa

    0
    0

  • Soarecele pe 12 Ian 2010, 18:59
    Cititul pentru copiii mai mari

    Eu zic ca se poate citi o carte chiar si pe calculator. Am gasit o initiativa noua, dar cred ca va avea succes la tinerii si la copiii care isi petrec ziua pe net. http://oradelectura.wordpress.com/ este un blog care ofera cate o carte de citit in transe usor de digerat. Mai degraba citeste copilul in mediul in care ii place...cred. Eu zic ca putem combina utilul cu placutul. Spor la lectura!

    0
    0

  • Roxana pe 16 Nov 2009, 21:57
    Operatia Luanei a avut loc

    Ne bucuram sa va anuntam ca in sfarsit s-a petrecut unul din primii pasi pentru a ajunge la minunea de a asculta o poveste . Pe 2 noiembrie la Spitalul Clinic de Urgenta pentru copii Maria Curie din Bucuresti , fost Budimex , fetitele Luana Popa de 1 an si 11 luni si Andreea Deacu au fost supuse interventiei de implantare cohleara . De asemenea a mai beneficiat de aceasta operatie si Helena , o fetita scumpica de 5 anisori . Campania de strangere a fondurilor necesare pentru alti copii care au nevoie de un implant cohlear continua si poti sa gasesti mai multe detalii despre ea accesand site-ul www.citesteopoveste.com

    0
    0

  • roxana pe 6 Oct 2009, 15:25
    Campania Citeste o poveste

    „Campania pentru Luana a luat sfarsit. Suntem fericiti sa va anuntam ca s-au strans banutii necesari implantarii. Totusi campania “Luana , citeste o poveste “continuua prezentandu-va cazurile prietenilor ei care momentan nu pot auzi. Astfel si Andreea poate citi o poveste . Multumim din suflet oamenilor speciali care au facut ca acest proiect sa gaseasca o finalitate si in acelasi timp sa ne dea speranta ca poate continuua sa ajute si alti copii, multumim ca ati renuntat la cate ceva pentru dumneavoastra pentru a ajuta acest ingeras, multumim pentru timpul acordat, pentru efortul celor ce au promovat aceasta campanie, pentru miile de mailuri si im-uri trimise catre listele de prieteni din calculatorul fiecaruia, pentru blogerii care au postat comentarii si care au spus povestea mai departe, multumim dansatorilor care au facut prin efortul lor sa miste o sala intreaga, multumim firmelor care intr-o perioada critica au gasit resurse sa sprijine aceasta idee. Va multumim”. In continuare puteti scrie o poveste pe www.citesteopoveste.com

    0
    0

  • Roxana pe 21 Iul 2009, 13:27
    Campania "Citeste o poveste "

    Campania dedicate Luanei Popa dovedeste ca exita oameni cu suflet si generosi . Pentru ca implicarea dumneavoastra a fost peste asteptarile noastre site-ul dedicate acestei campanii s-a mutat de la www.luana.pers.ro la noua adresa www.citesteopoveste.com . In continuare pentru problema Luanei exista solutii , exista posibilitatea ca povestile pe care i le scrii sa ajunga la ea , iar aceasta posibilitate se aproprie cat mai mult strangand pana la acest moment 12000 de euro . Va multumim tuturor !!! “ Exista posibilitatea sa pot auzi la un moment dat povestile pe care vrei sa mi le citesti. Solutia pentru mine este sa face o operatie de implant cohlear iar costurile ajung la 25000 Euro .” Ajuta-ne sa strangem aceasta suma si Luana iti va citi impreuna cu mamica ei peste 5 ani o poveste . Iti multumesc eu , mami si tati si toata familia si prietenii nostrii !

    0
    0

  • Roxana pe 17 Iul 2009, 03:25
    Campania Citeste o poveste

    http://www.citesteopoveste.com luana este o fetita vioie, voioasa si plina de viata.......doar ca sunetele nu exista in viata ei. va imaginati sa nu auziti niciodata cuvantul mama sau tata, sau rasul zglobiu al fiintei celei mici care este totul in lumea voastra? eu una imi aduc aminte de viata la bloc cand o strigam pe mama de jos ca imi este foame, dar luana............ o cunosc pe luana si abia astept sa o aud razand si chiar mai mult sunt sigura ca o sa va multumeasca prin intermediul meu pentru tot ce ati facut pentru ea ! rasplata mea va fi sa o aud strigandu-ma. noi toti,putin cate putin sau mana de la mana, putem implini visul luanei !

    0
    0

  • denisa pe 30 Mai 2008, 16:12
    despre povesti

    ar trebui sa includeti ceva povesti pentru ca parintii sa stie ce povesti sa le citeasca

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod