Craciunul, nu intotdeauna fericit

Ca si anul trecut nu vom intra in spiritul Craciunului pe usa din fata - cea impodobita de cetini, de mancaruri, de veselie, de intalniri, de umblat prin lume - ci pe usa din spate - ca si cum Craciunul...
Ca si anul trecut nu vom intra in spiritul Craciunului pe usa din fata - cea impodobita de cetini, de mancaruri, de veselie, de intalniri, de umblat prin lume - ci pe usa din spate - ca si cum Craciunul ar mai avea o fata pe care o ascundem cu brio. Daca deschideti in perioada Craciunului televizorul sau cititi presa (care nu prea are subiecte) veti constata ca intalniti subiecte diverse dedicate Craciunului dar toate lasa sa se inteleaga cat de superb este Craciunul.

Drept este ca mai gasesti si cate ceva contrar.
O miscare religioasa considera Craciunul ca o sarbatoare pagana care este inutila si care spune cam asa: "nu este nevoie sa primesc cadouri de Craciun pentru ca le pot primi in fiecare zi".

Personal cred ca perioada Craciunului este un moment important al anului, una din cele mai incarcate de semnificatie. Mesajul meu se adreseaza in primul rand celor care refuza sa vada laturile negative. Cand incercam sa spunem ca nu exista aceste aspecte, riscam ca Sarbatorile sa se intoarca impotriva noastra si sa constatam destul de simplu ca in perioada Craciunului, creste rata suicidului.


Am abordat o anumita latura a Craciunului in articolele de pe Eva.ro din 2004, anul acesta voi incerca sa continui, invitandu-va sa va bucurati cu adevarat de Craciun si nu prefacandu-va veselia, ca si cum ar fi ceva care sa ascunda tristetea. Invitatia mea, altfel spus, este - nu transformati Craciunul intr-o "comedie", pe care sa o jucati de pe 24 decembrie si pana pe 2 ianuarie.

Fiecare are datoria sa isi spuna cu adevarat lucrurile, asa cum sunt ele. Desi folosesc un cuvant vag - "lucruri", ma refer la ceea ce simtiti, la ceea ce este in voi.
Am simtit nevoia sa fac aceasta introducere mai larga decat de obicei deoarece nu vreau sa va lasati purtate de o tendinta - orice este ori bun ori rau. Ceva este si bun si rau. Craciunul nu face exceptie.

In acest articol, din multiplele fatade ale Craciunului, ma voi referi la doua care sunt mai rar observate in presa. Acestea doua s-ar putea numi asa: "serviciul" si "copilaria".
semnatura articol Lygia Alexandrescu
de Claudiu Ganciu, psihoterapeut
CPAP - Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie
021 317 40 43; 0722 453 906 sau
centrupsihologie@gmail.com www.centrupsihologie.ro
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Monitha pe 17 Dec 2008, 20:11
    Craciunul

    Incep cu aceste comentarii facute de mai sus: Lili este adevarat oamenii sunt majoritatea reci si egoisti(dar mai exista si 5% din oameni mai buni si mai pozitivi;Ioana daca tu nu ai observat decat aspectele relatate de tine mai sus ,pai cum sa mai fie frumos Craciunul,traieste tu placerea si bucuria acestei sarbatori(nu numai daca ai portofelul super plin esti OK); Mihaela nu trebuie sa oferi case si masini sa fie un Craciun fericit,daca esti pozitiv si oferi o atentie asta face totul. Gata cu comentarile ,sa nu credeti ca sunt rea dar eu prefer lucrurile simple ,cadouri mici si date din suflet ,ma bucur foarte mult (nu am nici eu bani ,am un servici nu prea bine platit,dar sunt fericita ca am ce pune pe masa si sa pot face cate o mica atentie ). Au fost ani in care nu am primit de sarbatori nimic de la altcineva,dar mi-am luat singura,spre exemplu ma bucur foarte mult sa-mi fac brad ,sa pot lua bomboane sa le pun in brad ,sa cumpar si un singur globulet (practic obiceiul cu globuletul a ramas ca o traditie,in fiecare an cumpar un globulet nou ; nu cumpar toate ornamentele de dragul de a schimba ceva sau a schimba totul,cum fac cei cu multi bani). Ganditi pozitiv mai oameni buni si o sa vedeti ca poti avea si un Craciun mai saracacios dar foarte frumos.

    1
    0

  • lili_mif pe 14 Dec 2008, 23:14
    Craciunul

    Este sarbatoarea ce o astept cu nerabdare an de an,dar care in ultimii ani in loc sa ma bucur,sunt tot mai trista pentru ca nu mai am prieteni care sa vina si sa merg la colindat,sa simt bucuria sarbatorilor.Admosfera este sumbra,cu multe certuri,neimpliniri si lacrimi.In localitatea in care locuiesc nu sunt traditii si oamenii sunt reci si egoisti.

    0
    0

  • ioana pe 12 Dec 2008, 13:00
    craciunul nu intotdeauna fericit!

    Craciunul pt mine nu mai are niciun farmec , parca isi pierde farmecul cu fiecare an care trece, lumea e tot mai rea , toti incearca sa ti vanda cateva ceva si sa te jupoaie de bani in perioada asta ( cel putin la noi in tara). Si apoi , cand ai un serviciu prost platit , desi ai facut studii superioare si ai muncit sa termini o facultate insa nimeni nu te anagajeza daca nu ai pile in tara asta , cum sa mai fie craciunul o sarbatoare care sa iti placa??

    0
    0

  • mihaela_rodica_radu pe 12 Dec 2008, 08:43
    DESPRE CRACIUN

    CRACIUN an de an aceleasi subiecte ,lipsite de adevarurile crunte traite de oameni adevarati, numai superficialitati despre mancare, moda , cadouri...... nu va intrebati ca poate exista mame care nu pot sa cumpere ceva pentru micutul lor? Sunt nascuta in 1981 si pentru ca de Craciun imi cumpara mama portocale ,pentru mine Craciunul are miros de portocale...Mama este o femeie care a decis sa imi spuna adevarul nu exista mos craciun , exista numai sarbatoarea religioasa a nasterii Domnului,adevarul a eliberat-o de framantarile legate de cadouri ,neavand bani nu putea intotdeauna "sa vina mos craciun"asa ca mergeam impreuna in oras si imi alegem ceva ,intotdeauna cumpatat (de la cinci ani), acum mama nu mai are rate ,am eu ,de aceea nu pot sa duc la indeplinire ceea ce mi-am propus in copilarie -sa am eu grija de toti si sa am posibilitatea sa le ofer macar ce mi-au oferit ei, dar nu se poate ...

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod