Craciunul, nu intotdeauna fericit


Serviciul


Craciunul este un moment al anului care revine constant o data la 12 luni. Multe cadouri, multi brazi care se muta din paduri pe la etajele superioare din blocurile construite in decursul timpului. Supermarketuri invadate de cumparatori grabiti si foarte porniti pe acumularea de cantitati mari de produse. O fuga vesela, o fuga catre un ceva destul de vag definit de fiecare.

In fond ce se petrece pe un plan superficial al functionari noastre psihice? Craciunul si nu numai este o perioada in care viata sociala este destul de paralizata.
Turismul, comertul, unele restaurante cunosc o crestere a cifrei de afaceri dar cei mai multi oameni nu au un serviciu in aceasta perioada. Firmele iau concediu, bancile sunt inchise in mare parte, viata profesionala se linisteste.

Este cunoscut ca multi oameni isi iau energia din serviciu, care dincolo de faptul ca functioneaza ca un mecanism de supravietuire este pentru multi un simptom. A fi la serviciu inseamna pentru multi oameni a nu fi acasa, alaturi de cel / cea cu care formeaza un cuplu sau o familie.
O viata profesionala agitata este si un mecanism care iti asigura sa fii cat mai departe de tine. Acest mecanism functioneaza si in cazul terapiei, exista oameni care folosesc serviciul ca un sistem de a evita unele sedinte - "nu pot sa particip la aceasta sedinta pentru ca am probleme de serviciu" iar acest lucru se poate intampla cand omul simte ca se apropie de un ceva din el important pe plan afectiv dar de care se si teme sa-i dea viata. Cand lucrurile merg bine, oamenii isi fac timp pentru a participa la sedinte.
Terapia este un timp si un spatiu al lor de care beneficiaza fie individual, fie in grup de atentia lor indreptata spre ei.

In perioada Craciunului supapa serviciului nu functioneaza, fiind interzis cumva prin cutuma - daca toata lumea isi ia liber, cum poti sa te duci la serviciu? Evident, problemele sunt mult mai complexe si este vorba despre ceea ce poate reprezenta colectivul de colegi in functionarea psihica a fiecaruia, o problema foarte complexa dar care nu constituie subiectul acestui material.

Ca urmare exista oameni care sunt rupti de aceasta supapa si pe care incearca sa o "umple" dupa posibilitati.
Ce-si doresc ei cu adevarat? Ca perioada Craciunului sa treaca cat mai repede. Pentru ei este posibil sa apara sarcini urgente la serviciu, sa uite cate ceva prin birou si sa incerce sa isi recupereze obiectul - chei, acte, documente confidentiale uitate pe birou sau sa caute tot felul de pretexte pentru a se intalni cu colegii de birou, etc.
semnatura articol Lygia Alexandrescu
de Claudiu Ganciu, psihoterapeut
CPAP - Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie
021 317 40 43; 0722 453 906 sau
centrupsihologie@gmail.com www.centrupsihologie.ro
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Monitha pe 17 Dec 2008, 20:11
    Craciunul

    Incep cu aceste comentarii facute de mai sus: Lili este adevarat oamenii sunt majoritatea reci si egoisti(dar mai exista si 5% din oameni mai buni si mai pozitivi;Ioana daca tu nu ai observat decat aspectele relatate de tine mai sus ,pai cum sa mai fie frumos Craciunul,traieste tu placerea si bucuria acestei sarbatori(nu numai daca ai portofelul super plin esti OK); Mihaela nu trebuie sa oferi case si masini sa fie un Craciun fericit,daca esti pozitiv si oferi o atentie asta face totul. Gata cu comentarile ,sa nu credeti ca sunt rea dar eu prefer lucrurile simple ,cadouri mici si date din suflet ,ma bucur foarte mult (nu am nici eu bani ,am un servici nu prea bine platit,dar sunt fericita ca am ce pune pe masa si sa pot face cate o mica atentie ). Au fost ani in care nu am primit de sarbatori nimic de la altcineva,dar mi-am luat singura,spre exemplu ma bucur foarte mult sa-mi fac brad ,sa pot lua bomboane sa le pun in brad ,sa cumpar si un singur globulet (practic obiceiul cu globuletul a ramas ca o traditie,in fiecare an cumpar un globulet nou ; nu cumpar toate ornamentele de dragul de a schimba ceva sau a schimba totul,cum fac cei cu multi bani). Ganditi pozitiv mai oameni buni si o sa vedeti ca poti avea si un Craciun mai saracacios dar foarte frumos.

    1
    0

  • lili_mif pe 14 Dec 2008, 23:14
    Craciunul

    Este sarbatoarea ce o astept cu nerabdare an de an,dar care in ultimii ani in loc sa ma bucur,sunt tot mai trista pentru ca nu mai am prieteni care sa vina si sa merg la colindat,sa simt bucuria sarbatorilor.Admosfera este sumbra,cu multe certuri,neimpliniri si lacrimi.In localitatea in care locuiesc nu sunt traditii si oamenii sunt reci si egoisti.

    0
    0

  • ioana pe 12 Dec 2008, 13:00
    craciunul nu intotdeauna fericit!

    Craciunul pt mine nu mai are niciun farmec , parca isi pierde farmecul cu fiecare an care trece, lumea e tot mai rea , toti incearca sa ti vanda cateva ceva si sa te jupoaie de bani in perioada asta ( cel putin la noi in tara). Si apoi , cand ai un serviciu prost platit , desi ai facut studii superioare si ai muncit sa termini o facultate insa nimeni nu te anagajeza daca nu ai pile in tara asta , cum sa mai fie craciunul o sarbatoare care sa iti placa??

    0
    0

  • mihaela_rodica_radu pe 12 Dec 2008, 08:43
    DESPRE CRACIUN

    CRACIUN an de an aceleasi subiecte ,lipsite de adevarurile crunte traite de oameni adevarati, numai superficialitati despre mancare, moda , cadouri...... nu va intrebati ca poate exista mame care nu pot sa cumpere ceva pentru micutul lor? Sunt nascuta in 1981 si pentru ca de Craciun imi cumpara mama portocale ,pentru mine Craciunul are miros de portocale...Mama este o femeie care a decis sa imi spuna adevarul nu exista mos craciun , exista numai sarbatoarea religioasa a nasterii Domnului,adevarul a eliberat-o de framantarile legate de cadouri ,neavand bani nu putea intotdeauna "sa vina mos craciun"asa ca mergeam impreuna in oras si imi alegem ceva ,intotdeauna cumpatat (de la cinci ani), acum mama nu mai are rate ,am eu ,de aceea nu pot sa duc la indeplinire ceea ce mi-am propus in copilarie -sa am eu grija de toti si sa am posibilitatea sa le ofer macar ce mi-au oferit ei, dar nu se poate ...

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod