Teama stă la baza amânărilor: învață să o învingi

Poate este vorba despre curățenie, sortarea unor dosare, revizuirea CV-ului, realizarea obiectivelor sau finalizarea unor proiecte. Indiferent dacă amâni lucruri minore sau acțiuni care au consecințe pe termen lung, teama te poate răni și îți periclitează echilibrul emoțional.
Cu toții amânăm diferite lucruri și până la un anumit punct putem fi tentați să credem că o astfel de reacție este o consecință normală a unui program încărcat sau a responsabilităților familiale multiple. Problema este că nu eviți finalizarea proiectelor sau curățenia pentru a te relaxa, ci la baza acestor acțiuni făcute cu un ritm prea lent stă de obicei teama. Potrivit specialiștilor, în momentul în care trebuie să te implici într-o anumită acțiune și te expui riscului de eșec amânarea pare o soluție utilă pentru a te simți mai bine. Din păcate nu va face decât să-ți acentueze îndoielile și nesiguranța, favorizând obținerea unor rezultate inferioare potențialului tău.
Precis vei găsi o mulțime de scuze pentru care nu trebuie să faci un anumit lucru chiar astăzi.
Poate ești prea tânăr, prea somnoros, prea ocupat, nu ai bani suficienți sau ți se pare ceva riscant. Toate justificările vor părea valide, dar nu reprezintă decât teama pe care o simți atunci când trebuie să-ți depășești zona de confort și să te adaptezi schimbărilor care însoțesc progresul în plan personal sau profesional.

 
În centrul fiecărei amânări se află teama

Teama de necunoscut, teama de eșec, teama de critici sau de comentarii negative ori teama că nu vei reuși să expui tot ce vrei să transmiți. Teama va fi mereu în preajma ta pentru a te proteja de suferința potențială, dar te-ar putea face dependent de amânări pentru că vei începe să crezi că situația s-ar putea rezolva în mod miraculos fără să intervii.
Îți vei spune constant că „într-o zi” vei fi suficient de curajos pentru a rezolva totul sau pentru a face o schimbare, dar acel moment nu se apropie deloc.

 
Iată ce strategii te vor ajuta să eviți amânările și să redobândești controlul asupra vieții tale:

 
1. Scrie-ți obiectivele și fixează un termen limită pentru fiecare

Un obiectiv fără o dată clară de realizare este complet inutil pentru că-l vei amâna pe termen nelimitat. Notează-ți ce vrei să obții și mai ales când și vei fi mai aproape de realizarea scopurilor tale.

 
2. Împarte fiecare obiectiv în etape mai mici

Obiectivele majore te pot intimida și vei începe să le amâni pentru că amploarea lor te copleșește. Acesta este și motivul pentru care trebuie să le împarți în sub-etape.
În acest mod te vei simți motivat de fiecare dată când realizezi o parte din acțiunile necesare și te vei apropia treptat de succes.

 
3. Vizualizează lucrurile pe care vrei să le obții

Imaginează-ți că îți sărbătorești reușita alături de prieteni și familie. Cum te simți? Ce fel de decor ai alege, câți invitați ai avea, ce muzică s-ar auzi pe fundal și care ar fi primul toast care va marca victoria ta?

 
4. Depășește-ți teama

Fii curajos și nu uita că nu ai nimic de pierdut dacă încerci. Dacă vei amâna tot timpul s-ar putea instala irascibilitatea, frustrarea și regretele. Este mult mai util să-ți măsori forțele pentru a obține succesul decât să regreți că ai stat deoparte până când a fost prea târziu.

 
5. Oferă-ți recompese pentru fiecare reușită

Progresul trebuie sărbătorit și nu trebuie să treci cu vederea niciuna dintre realizările pe care le ai, chiar dacă sunt lucruri minore. Oferă-ți recompense pentru munca susținută și perseverența de care ai dat dovadă și creează astfel resurse noi de energie pentru proiectele sau ideile creative pe care le vei avea în continuare.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod