Anxietatea cronică - 3 moduri prin care te poate ajuta această afecțiune

O abordare pozitivă și terapia specializată te ajută să faci față situațiilor stresante, însă există și câteva moduri în care anxietatea cronică poate fi utilizată în beneficiul tău.
Dacă suferi de anxietate cu siguranță știi cât de complicat poate fi să depășești unele momente. Tratamentele medicamentoase și terapia bazată pe meditație au efecte benefice și ameliorează semnificativ starea pacienților, însă nu pot opri complet anxietatea. Întotdeauna pot apărea probleme noi sau lucuri la care trebuie să te adaptezi rapid. Și dacă nu reușești imediat nu înseamnă că ai dat greș. Pur și simplu trebuie să accepți că nu poți reacționa perfect tot timpul. Micile nereușite sunt normale și pentru persoanele care nu suferă de această afecțiune și este foarte important să fii optimist pentru a depăși orice obstacol. Îngrijorarea face parte din viața de zi cu zi și, chiar dacă o resimți mult mai puternic,nu trebuie să renunți. Prietenii, partenerul și familia te pot sprijini în acest proces, iar anxietatea cronică poate fi ținută sub control dacă încerci să gândești pozitiv pe termen lung.
 
Anxietatea este cea mai des întâlnită afecțiune în SUA, unde aproximativ 40 de milioane de persoane au primit acest diagnostic.
Pentru toți cei afectați este din ce în ce mai dificil să se bucure de lucrurile mărunte și să aibă un somn liniștit. Nu este realist să te aștepți să nu ai niciodată emoții sau să nu te îngrijorezi, însă anxietatea cronică poate fi redusă ca intensitate cu tratamentul potrivit. Acceptă unele nereușite și continuă fără să exagerezi fiecare eveniment neplăcut.
 
„Anxietatea poate fi o emoție pozitivă pentru că te avertizează asupra riscurilor potențiale la care te expui. De exemplu, dacă ești îngrijorat înainte de a face o tranzacție sau de a schimba jobul, este un semn care îți arată că trebuie să fii precaut și să verifici cu atenție toate aspectele. De multe ori, anxietatea cronică nu este un obstacol, ci mai degrabă un element care te ajută. Te face să te gândești mai bine înainte de a acționa pentru a fi sigur de fiecare decizie”, explică dr. Stacy Kaiser, psihoterapeut specializat. În momentele în care anxietatea te acaparează și simți că nu te poți bucura de nimic trebuie să ceri ajutor specializat dar, dacă ai situația sub control și anxietatea este undeva pe fundal, nu trebuie să încerci să o anihilezi cu totul, ci să o folosești în avantajul tău.

 
Iată cum te ajută anxietatea cronică:

 
1. Stimulează creativitatea

Dacă suferi de anxietate de ceva timp, cu siguranță ai găsit numeroase feluri în care o poți reduce, în funcție de situație. Specialiștii îți recomandă să ții un jurnal în care să îți notezi cum este cel mai bine să reacționezi la fiecare tip de problemă care poate apărea.
„Cea mai puternică sursă de anxietate sunt întrebările constante pe care ți le pui.
În loc să te gândești ce s-ar întâmpla dacă anxietatea ar apărea chiar acum și ai avea un atac de panică, cel mai bine este să îți creezi un mecanism de apărare prognozând o metodă pentru a preveni acest lucru. Alege glume sau implică-te în activități care îți solicită atenția și nu vei mai crea situații negative ipotetice”
, explică dr. Ricky Garvey. Potrivit studiilor efectuate, anxietatea stimulează efortul creativ al scriitorilor și are un efect pozitiv atunci când vrei să înveți să cânți la un instrument muzical.

 
2. Te aduce mai aproape de succes

Anxietatea poate alimenta tendința spre perfecționism, accentuând stresul de la serviciu, în special în zilele aglomerate, însă dacă înveți cum să gestionezi eficient fiecare situație vei avea de câștigat.
„În spatele perfecționismului se află întotdeauna anxietatea. În momentul în care înțelegi cum poți atenua această tendință pentru a nu te epuiza complet vei fi mult mai aproape de succes. Dacă nu încerci niciodată să îți depășești zona de confort, nu vei putea să progresezi.
Realizările sunt precedate de anxietate, dar acest lucru este pozitiv”
, explică dr. Jeff Perron, de la Universitatea din Ottawa.
„Nu încerca să suprimi anxietatea, pentru că vei pierde multe informații prețioase. Examinează-ți sentimentele, caută motivul anxietății și vei găsi și rezolvarea. Dacă folosești toată energia acumulată prin intermediul anxietății poți avea realizări importante în plan personal și profesional”, consideră dr. Ben Michaelis, specialist psiholog.

 
3. Te ajută să te accepți așa cum ești

Atunci când te îngrijorezi sau când observi că nu poți depăși o situație reacția instinctivă este autocritica și imaginea negativă despre sine. În loc să te gândești că nu te descurci, concentrează-te pe aspectele pozitive ale problemei. Anxietatea nu este un defect, ci îți poate evidenția o dimensiune nouă a propriei personalități. 
„Atenția la detalii îi face pe cei care suferă de anxietate să se cunoască mult mai bine. Prin intermediul terapiei vor putea să se bucure de fiecare realizare pe care o au și, în timp, vor ajunge să privească dincolo de anxietate și să realizeze cât de important este acest drum al autocunoașterii.
Stările de emotivitate sau îngrijorare nu sunt slăbiciuni, ci îți dau noi indicii despre cum te poți adapta”
, spune dr. Jessica Heimark, terapeut specializat în tratamentul anxietății cronice.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod