Ce urmează după „faceți cunoștință“? Prima impresie, ecoul emoțiilor noastre

Multe lucruri intră în ecuația interpersonală înainte de schimbarea primelor cuvinte. Este vorba despre intrarea în dialog cu această surpriză, acest neașteptat, mereu reînnoit, pe care îl

Multe lucruri intră în ecuația interpersonală înainte de schimbarea primelor cuvinte. Este vorba despre intrarea în dialog cu această surpriză, acest neașteptat, mereu reînnoit, pe care îl aduce figura celuilalt. Astfel, simțim dacă persoana este atrăgătoare, antipatică, prietenoasă  sau ostilă.


Orice relație de prietenie sau de iubire începe prin “bună, eu sunt “

Orice relație de prietenie sau de iubire începe prin “bună, eu sunt “. Aparent nimic deosebit sau special, totuși, ceva se întâmplă dincolo de limbaj, de rațional, in domeniul pe care neuroștiințele îl numesc „infraconștient“. Creierul nostru  emite o impresie  despre noua persoană în aproximativ o zecime de secunda, prin observarea de noi trăsaturi (conform unui experiment condus de psihologul Alex Todorov de la Universitatea Princeton).

Alte studii de specialitate au relevat că primele patru minute de interacțiune sunt definitorii pentru modul cum va evolua relația în viitor.  Sigur, concluziile acestor studii sunt semnificative în domeniul psihologiei sociale privind consecințele “primei impresii” în plan relațional.  Dar,   nu timpul este cel care definește calitatea relației în viitor, cât abilitatea protagoniștilor de a se aprecia în mod  în mod corect și de a obține o impresie favorabilă la prima intâlnire, dupa cum susțin specialiștii în domeniu.

De fapt, dincolo de faptul că orice relație între două persoane are anumite trăsături particulare, se poate spune că registrul pe care îl reprezintă cunoașterea interpersonală este larg.

Suntem capabili să ne formăm o impresie complexă despre o persoană chiar şi când nu avem suficiente informații la dispoziție. De cele mai multe ori nu depunem un efort deosebit şi conştient pentru a ne forma o impresie despre cineva.

Chiar în momentul în care, doar, privim pe cineva o anume impresie despre personalitatea acestuia apare spontan în conștiința noastră. Această percepție instantanee servește la crearea unei legături, la intrarea in rezonanță cu interlocutorul, dar  în interacțiunile ulterioare  devenim și “ noi” parte componentă . Orice persoană exercită în mod involuntar o influență  asupra celor din jur, influență ce transpare din modul cum  strânge  mâna,  cum privește,  primele cuvinte rostite  etc.  A influența pe cei din jur în mod favorabil înseamnă a fi o prezență placută, agreabilă, iar arta de a fi agreabil reprezintă una dintre cele mai indicate metode de a obține avantaje morale, materiale și de a-ți asigura succesul acțiunilor întreprinse, fără a provoca vreun rău cuiva.

Prima impresie poate fi uneori incorectă, însă ea  devine filtru de selecție pentru noile informații. O dată constituită “ prima impresie”, asimilăm informațiile ulterioare acesteia și selectăm datele care să ne  confirme impresia, iar pe cele discrepante le  eliminăm. Să presupunem că abia am cunoscut o persoană care  vorbește deschis , este veselă , are simțul umorului- atunci avem tendința de a  accesa prototipul unei persoane prietenoase  cu toate caracteristicile aferente acestui model.

Primele impresii sunt un fel de decupaj al realității, realizat prin reprezentările pe care le avem și care ne modelează percepția ulterioară.

“Prima impresie”-ecoul emoțiilor noastre

“Prima impresie” poate fi întamplatoare sau, dimpotrivă poate fi controlată şi supusă unor strategii în vederea unor intenţii clare (manipulare). Orice ar fi, orice tentativa de control este menită eșecului. „Este imposibil sa controlam această imagine pe care o lasăm in urmă, ea este subiectivă“, afirmă psihanalistul Allen Pattenne, si el recomandă reluarea legaturii cu emoțiile noastre.

Dincolo de ceea ce simțim, conștient sau inconștient suntem foarte receptivi si sensibili la contextului emoțional în care se desfășoară întâlnirea. Când atmosfera din jur este veselă, avem tendința de a aprecia pozitiv o față necunoscută, chiar dacă are o expresie profund antipatică conform unui studiu de specialitate realizat  la Universitatea Waterloo din Canada.

A. ne-a mărturisit că a fost foarte   mișcat de tristețea degajată de figura soției lui atunci când s-au intâlnit prima dată la cantina universitatii : „Cred ca asta m-a atras la ea, si eu mă simțeam atunci foarte trist și deznădăjduit“. Stările noastre de spirit, emoțiile, dispozițiile noastre  sufletești sunt  aspecte semnificative care ne influențează  percepția  asupra celuilalt.

În aceeași notă  psihanalistul Vincent Estellon noteaza : „atunci cand suntem deprimati, devenim complet apatici.

Nici macar nu mai exista o prima impresie. Totul devine tern“. Sau este posibil, atunci când suntem triști si apatici, o figură veselă, plină de vitalitate, psă declanșeze un sentiment negativ, de discomfort si respingere față de persoana respectivă.

Antoine Pelissolo subliniază că persoanele foarte tensionate sau timide elaborează un sistem de apărare puternic pentru a-și masca vulnerabilitatea. Ele se protejează de exterior, pe care îl percep ca fiind potențial periculos si agresiv.  În acest cadru prima lor impresie nu este  falsă, ea este corectă din punct de vedere emoțional, raportat la ceea ce simt ei.

Există  posibilitatea să reabilitezi   "o primă impresie"?

“Există  posibilitatea să reabilitezi   "o prima impresie"- ne întreabă Ionuț, student în anul II la Facultatea de Psihologie. Întreb acest lucru, pentru că acum două luni am întâlnit o fată care mă atrăgea enorm (părea că și ea mă plăcea), dar m-am purtat stangaci și indiferent. Cred ca i-am  făcut o impresie foarte proasta. E vreo șansă să-i schimb acea impresie când ne vom reîntalni?”

Indiferent care este impresia indusă de Ionuț  ea nu ar trebuie să sta la baza impresiei noastre definitive.

Toţi vrem o a doua şansă, pentru că nu suntem perfecţi şi ne putem regăsi într-un moment în care nu suntem stăpâni pe situaţie.

Pe de altă parte, cercetătorii au descoperit că expresia “nu există a doua şansă pentru o primă impresie” e mai mult decât adevărată şi chiar dacă aceasta se poate modifica pe ici-pe colo, modificările nu sunt majore. Cu toate acestea  putem influența formarea unei impresii. Comunicarea deschisă și sinceră a acestor frământări si indecizii  pot schimba simpatia sau antipatia simtită la început, confirmănd , infirmănd sau completând  "prima impresie".

Pentru  a avea succes in relații trebuie să te simți bine cu propria persoană, ceea ce se poate obține printr-un demers de autocunoaștere, prin exersarea abilității tale de analiză și introspecție.

Mă puteţi găsi şi pe pagina de Facebook

mihaela-sterian
mihaela-sterian
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod