Moda si o excursie de neuitat in Brazilia

Asa cum ne promitea inca de saptamana trecuta, designerul Elena Perseil discuta astazi, impreuna cu o prietena foarte buna de-a sa, Cristina Gherman, despre experienta minunata pe care a avut-o aceasta atunci cand a mers in Brazilia, dar si despre ce a vazut acolo in materie de moda.

Brazilia si despre moda de aici

Atunci cand vorbim despre moda, este important sa vorbim putin si despre specificul zonei in care se poarta tinutele respective. Tocmai de aceea am decis sa o invit pe Cristina, o prietena foarte buna, care tocmai s-a intors dintr-o vacanta senzationala. Ea ne vorbeste, punctual, despre ce a vazut acolo. Pe langa frumusetea locurilor, pe langa mirajul culorilor si a libertatii in vestimentatie, specifice Braziliei, merita mentionat ca aici exista o discrepanta vizibila intre oamenii bogati si cei saraci. Lucrurile sunt foarte clare, iar acest lucru se vede cu ochiul liber, insa nici unii, nici altii nu sunt mai putin fericiti.

Brazilia inseamna pofta de viata...

Acest lucru mi-a fost confirmat de Cristina: "In Brazilia daca te duci trebuie sa traiesti totul la maxim, sa mergi peste tot, sa vezi tot, sa simti bucuria oamenilor de a trai si sa stai suficient de mult incat sa realizezi ca nu mai vrei sa pleci (cel putin din unele locuri)". Tot ea imi spune ca Rio de Janeiro este orasul de care: "Incepi sa te indragostesti din avion - incepand cu oamenii care se imbarca spre Rio (majoritatea femeilor si barbatilor parca sunt rupti din revistele de moda) si terminand cu vestita panorama a orasului care se vede inainte de a ateriza. Apoi incepe nebunia orasului... si vei fi fermecat cu siguranta de: renumitele plaje braziliene: Copacabana, Ipanema si de frumusetile in costum de baie (aici trebuie sa recunosc ca nu este nimic exagerat in ce se spune-))), de relaxarea care se simte peste tot in oras (oamenii chiar stiu sa se bucure de viata si sa nu se streseze), de ritmurile de samba care se aud de peste tot, de gustul caipirinhei cu care esti servit peste tot".

Sa o ascultam insa pe Cristina...

Este un vis sa vezi orasul noaptea de pe Pao de Acucar (Sugarloaf Mountain) si totul pare atat de ireal, incat te crezi intr-un oras spatial, urmeaza drumul catre statuia lui Isus (Corcovado Mountain) si neaparat oprirea la stadionul Maracana (m-am simtit mandra sa vad numele Romaniei mentionat acolo la CM 1970). Totul a culminat cu noaptea de revelion unde spectacolul de artificii de pe Copa iti taie respiratia (a fost cel mai lung si cel mai spectaculos din viata mea - a durat 20 minute si s-a intins pe 3 km de plaja!)

Din toata aceasta feerie, esti trezit la realitate brusc si fara menajamente pentru ca acest oras este inger si demon in acelasi timp (recomand vizionarea filmului City of God pentru cei cu inima tare inainte de a merge in Rio). Te socheaza la fiecare pas cum se amesteca bogatia si saracia (faimoasele "favele" se vad pe dealurile din jur), esti atentionat la fiecare pas sa nu ai lucruri de valoare asupra ta pentru ca iti risti efectiv viata, nu esti lasat sa te plimbi noaptea pe malul marii, nici macar pe trotuarul alaturat (aceasta recomandare a venit din partea personalului de la hotel si intr-adevar nu era tipenie de om pe plaja noaptea-(. In anumite cartiere nu este recomandat sa ramai dupa lasarea intunericului (ora 5pm) pentru ca se afla in apropierea favelelor, de asemenea sa mergi cu autobuzul sau sa te sui in taxi

Socul realitatii la Rio inseamna ca esti constient tot timpul ca viata e doar acum in prezent, se intampla chiar sub ochii tai si trebuie traita la maxim si trebuie sa iti alegi cu grija cum anume o traiesti, pentru ca ziua de maine nu se stie daca vine, cand vine si ce va fi cu tine. Oamenii de aici sunt atat de constienti de acest lucru, dar si atat de fericiti!dubioase.

Etapa 2: Amazon = intoarcerea spre natura

Dupa nebunia de la Rio, am vrut sa redescopar ce inseamna natura si am ales jungla amazoniana. Am zburat 4 ore pana la Manaus si apoi inca 2 ore cu masina pana la hotelul situat in mijlocul naturii. Timp de 4 zile am avut parte de cele mai neobisnuite experiente: de la un prim contact cu jungla noaptea, la o zi intreaga petrecuta explorand Amazonul, de la pescuit piranha la vanatoare de caimani noaptea, de la schimbari de vreme la interval de cateva minute (cand ploaie torentiala cand soare arzator cu temperaturi de 40 grade), de la facut baie in cascade la gratare pe niste plaje mirifice si pustii.

Pentru cei care au vazut "Avatar" - ei bine am trait pe propria piele ce inseamna "freamatul" noaptea cu o gramada de zgomote, fosnete de nu stiai ce ti se intampla; in timpul zilei peisajul este atat de luxuriant si intr-adevar te duce cu gandul ca natura a gasit un echilibru si noi, oamenii, avem datoria de a-l proteja. Din nefericire am vazut si zone intinse de padure arsa, pentru ca oamenii nu au stare... vor mereu mai mult, mai repede, mai bine.

Etapa 3: Buzios = relaxare la mare, la soare

In mijlocul vacantei, am ales cateva zile de relaxare bine meritate in statiunea renumita de cand vedeta Brigitte Bardot a vizitat-o in anii '60. Este situata la 180 km nord de Rio si hotelul a avut o locatie de vis, de unde se vedea golful si plaja. Am avut sansa sa mergem cu "boogies" - masinute de teren tipice acestei statiuni (seamana cu niste ATV mai mari) si am reusit sa vizitam plajele din jur. Ce te socheaza din primul moment in care pasesti pe o plaja in Brazilia este modul cum stau sa se bronzeze: nu au prosoape intinse pe jos ci scaune de plastic asezate in jurul unei mese tot de plastic cu umbreluta. Pe plajele mai scumpe, scaunele de plastic se inlocuiesc cu sezlonguri. In rest multa muzica, veselie, se vinde orice pe plaja - exact ca la noi.

Am facut si o excursie de o zi pe mare cu o barca inchiriata si a fost superb (cu siguranta se datoreaza si ospitalitatii barcagiului care ne tot ofera caipirinha si bineinteles ca nu a fost refuzat-).

Etapa 4: Foz de Iguacu = una din cele 7 minuni ale naturii

Ultima parte de vacanta a fost iar plina de adrenalina pentru ca am zburat spre cascada Iguacu - cea mai intinsa cascada din lume (se intinde pe 2.7 km latime si se afla atat pe teritoriul brazilian cat si argentinian). Cand ajungi acolo ti se taie respiratia pur si simplu la privelistea din fata ta: sunt 275 cascade pe 2 nivele, iar cea mai mare dintre ele este numita Devil's Throat (are 82 m inaltime si zgomotul este atat de asurzitor ca nu te auzi cu cel de langa tine decat daca tipi tare). Se pot face 2 excursii atat in Brazilia cat si in Argentina si ambele merita cu siguranta. Pe teritoriul brazilian este cea mai spectaculoasa priveliste pentru ca se vede cascada pe toata lungimea ei, dar in Argentina ai parte de cea mai mare distractie si adrenalina. Aici s-a organizat un parc de distractii unde te plimbi cu trenuletul prin jungla, apoi mergi pe niste poduri suspendate spre diverse cascade si ajungi sa stai chiar deasupra haului de la Devil's Throat. In plus, pentru cei curajosi, se organizeaza si mersul pe sub cascada cu barca... este una din cele mai tari experiente (asemanatoare cu roller - coasterul!) pentru ca efectiv mergi impotriva curentului si ajungi chiar sub potopul de apa!

Nu am ratat ocazia de a vizita si cea mai mare hidrocentrala din lume de la Itaipu construita pe raul Parana de catre Brazilia si Paraguay. Cantitatea de apa este de 40 ori mai mare decat cea a cascadei Iguacu si constructia este impresionanta (am avut sansa pentru prima data de a vizita si interiorul unei hidrocentrale).

Moda, cuvantul care descrie tot

Revenind la moda, subiectul pe care l-a introdus si Cristina in discutia de mai sus, pot spune ca Brazilia prin excelenta este o tara colorata din punct de vedere vestimentar, o tara in care imprimeurile, volanele, combinatiile indraznetele si, pentru unii - opulente de culori fac legea. Nu este mai putin adevarat ca aici intalnim si destul de mult alb brodat sau broderie englezeasca. Mari amatori de dans si petreceri, daca o sa parcurgi strazile din orasele braziliene o sa vezi foarte multe femei cu fuste scurte. Sa nu te gandesti ca toate reprezentantele sexului frumos arata ca si cum ar fi coborat de pe podiumurile de moda, insa ele, chiar si daca sunt mai plinute, nu au nicio problema cu asta, iar lungimea fustei chiar nu este o piedica pentru ele. Au o pofta incredibila de viata, iar acest lucru se vede clar in vestimentatia pe care o adopta. In plus, trebuie sa mentionam ca braziliencele tin foarte mult la feminitatea lor, pun mare pret pe look-ul lor, au tot timpul parul foarte bine aranjat. Cred ca daca ne amintim de Carnavalul de la Rio, ne facem o idee de ansamblu despre ce este vorba acolo, de fapt.

Daca ai trait si tu asemenea experiente minunate, te invit sa discutam, poate vrei sa ne impartasesti si noua din bucuriile tale...


www.elenaperseil.com
elenaperseil.blogspot.com
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • pollet_a pe 24 Iul 2010, 22:57
    minunat

    Avem voie sa visam, da? Ce ne costa? Ar fi o minune, cred ca e putin spus, sa vezi Brazilia, "o data in viata", ca sa parafrazez titlul unei emisiuni TV.

    0
    1

  • dimitriu pe 24 Iul 2010, 14:47
    Moda si o excursie de neuitat in Brazilia

    Orice excursie te face mai tanar, iti da putere. Dar trebuie sa avem puterea financiar pentru a vedea BRAZILIA, cred ca este dorinta fiecaruia dintre noi. Cei care pot merge sunt oameni norocosi/. Restul sunt si eu ...

    1
    0

  • liana10 pe 24 Iul 2010, 01:33
    super

    Excelent! Si eu visez ca odata in viata asta macar o sa ajung in Brazilia...multumesc Cristinei pt. aceasta excursie imaginara!

    0
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod