Colectia toamna iarna YSL, o demonstratie de geometrie

La prezentarea primei sale colectii, Christian Dior Haute Couture primavara-vara 1958, creatorul si-a castigat admiratia multumita liniei "Trapez" pe care au urcat-o pe podium. In 1960 a introdus la casa Dior sacourile din piele neagra, adaptate femeilor, fapt ce a socat clientele Dior. Apoi a venit timpul pentru YSL sa mearga mai departe. El si-a creat propria casa de moda in 1961, in parteneriat cu Pierre Berge.

Impreuna, unul creator, celalat gestionar, au costruit un impreu extins in houte couture pret-a-porter, parfumuri si magazine. Imperiul lor a trecut in anul 1993 in mainile grupului industrisal Elf-Sanofi.
In 1962, el a creat prima sa colectie sub logoul YSL: trei litere negre pe fond crem.

"Nu am decat un regret: ca nu am inventat jeansii.". Lui YSL i-ar fi placut sa fie el tatal acestei piese vestimentare unisex care a infruntat barierele sociale si secolele. Totusi el a facut destul in ceea ce priveste moda aducandu-o din houte couture pe strada, a reusit asta creand propriul magazin de pret-a-porter, Saint Laurent Rive Gauche, in 1966. A pus in practica o idee simpla, dar inovatoare: haine desenate de el, fabricate in mod industrial si prezentate in magazine.


Pentru Pierre Berge, asociatul sau va ramane in istoria modei alaturi de Gabrielle Chanel: "unul simbolizeaza prima parte a secolului XX, domnisoarea Chanel, iar celalalt simbolizeaza cea de-a doua parte, YSL. Gabrielle Chanel a daruit libertatea femeilor, iar YSL le-a dat puterea. El a parasit teritoriul esteticii pentru a patrunde pe teritoriul social.

Asa a si fost. De la primele sale schite de creion, cu mult inainte de anii 80 si a erei working girl, YSL a conceput modele care au contribuit la emanciparea femeii. YSL a feminizat elemente ale garderobei masculine, introducandu-le in cea a femeilor.


Intreaga cariera a lui YSL a fost punctata de provocari. In anii 1971 colectia sa inspirata din anii 40 a facut mult zgomot. El a indraznit sa prezinte o bluza transparenta care dezvaluia sanii manechinului, intr-un nor de matase. Sase ani mai tarziu lansarea parfumului sau, Opium, a provocat un mare scandal, datorat pe de o parte numelui sau, dar si mirosului: o aroma orientala carnala care era total opusa cu parfumurile florale ale epocii.

In 1999, casa YSl s-a despartit in doua, fiind cumparata de Gucci, casa care include pret-a-porteul si parfumurile, si Artemis, holding al lui Francois Pinault, specializat in houte couture.
Acesta s-a inchis in octombrie 2002. In 2004, s-a deschis in loc Fundatia Pierre Berge-Yves Saint Laurent.

Casa a organizat, de atunci, expozitii si a adapostit 5.000 de creatii ale maestrului si mai bine de 15.000 de schite, desene si obiecte diverse. Astazi casa YSL apartine grupului Gucci, filiala a grupului PPR. Colectiile sunt create de Stefano Pilati.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod