De ce se înfundă canalele lacrimale la copii

Canalele lacrimale înfundate sunt destul de des întâlnite în rândul copiilor. În unele cazuri, se vor desfunda pe cont propriu, iar în alte cazuri vor avea nevoie de tratament. Până la 20% de bebeluși se nasc cu un canal lacrimal blocat, afecțiune care se numește și obstrucție nasolacrimală.

Care sunt motivele pentru care se înfundă canalele lacrimale la copii?


Lacrimile provin din glandele lacrimale, care sunt situate deasupra ochilor unei persoane, în partea cea mai îndepărtată de nas. Lacrimile se scurg prin canalele lacrimale în nas. Blocajele pot apărea la nivelul canalelor lacrimale, împiedicând scurgerea normală a lacrimilor. Lacrimile joacă un rol semnificativ în ceea ce privește vederea oamenilor. Acestea ajută la menținerea sănătății ochilor prin umezirea și aprovizionarea cu oxigen. De asemenea, protejează ochii prin acoperirea suprafeței cu antibiotice naturale și îndepărtarea substanțelor iritante sau nocive.

Simptomele care apar atunci când canalele lacrimale la copii sunt blocate


Atunci când apare această problemă, copiii vor începe să își frece ochii. În cele mai multe cazuri, canalele lacrimale blocate își revin în mod normal fără tratament.
Potrivit oftalmologilor, aceste blocaje sunt cea mai frecventă tulburare a sistemului lacrimal la sugari. Sugarii cu această afecțiune vor arăta de obicei următoarele simptome:

1. Lăcrimarea - care este mai puternică în condiții cu vânt sau temperaturi scăzute sau dacă cel mic este răcit;

2. Secreții oculare - care pot fi apoase sau o combinație de mucus și puroi, în funcție de localizarea presiunii blocajului asupra colțurilor interioare ale pleoapelor inferioare.

Blocarea canalelor lacrimale afectează ambii ochi aproximativ 30% din timp. Aceste semne pot începe să apară până când copilul are 3 săptămâni. Chiar dacă ochii celor mici pot fi plini de lacrimi, un canal lacrimal blocat nu produce, de obicei, niciun disconfort.
Dacă cel mic pare totuși deranjat, este recomandat să consulți opinia unui specialist.

Care sunt cauzele pentru care apar canalele lacrimare blocate?


Cea mai frecventă cauză este reprezentată de dezvoltarea parțială a sistemului lacrimal. Acest lucru poate duce la următoarele probleme:

- supapa de la capătul canalului lacrimal nu se deschide corect;

- deschiderile din pleoape prin care curg de obicei lacrimile nu s-au dezvoltat în mod corespunzător;

- canalele lacrimale sunt prea înguste.

Iar printre cauzele mai puțin frecvente se numără:


- infecții care determină umflarea feței, ceea ce pune prea multă presiune pe canalele lacrimale;

- osul nazal care blochează calea pe care lacrimile ar urma-o de obicei prin nas;

- polipii nazali;

- chisturile sau tumorile;

- vătămarea canalelor lacrimale.

Atunci când încearcă să pună un diagnostic, medicii vor căuta următoarele semne: lacrimi excesive, un lac lacrimal aflat sub ochi, secreții oculare, puchini după somn, o umflătură în apropierea colțului ochilor, alte umflături, dureri sau sensibilitate la nivelul nasului. În plus, un specialist va verifica presiunea oculară și sănătatea corneei în cazul glaucomului infantil.
De asemenea, va fi atent și la orice tip de roșeață, inflamații sau iritare a ochilor, pentru a exclude conjunctivita.

După cum spuneam mai sus, în cele mai multe cazuri, acest blocaj al canalelor lacrimale dispare de la sine. Iar dacă vrei să ameliorezi simptomele, poți înmuia o cârpă moale sau un tampon de bumbac în apă călduță, iar apoi poți șterge secrețiile uscate din ochii copilului. Acest pas este recomandat înainte de utilizarea picăturilor de ochi cu antiobiotice prescrise de medici. Și este important să ștergi întotdeauna ochii copiilor din interior, aproape de nas, spre exterior. Folosește un tampon de bumbac curat pentru fiecare ochi dacă este nevoie, sau o altă parte a cârpei. De asemenea, pot fi puse și comprese calde pe ochi, pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor blocajului canalelor lacrimale.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod