Cum să înțelegi emoțiile de bază ale bebelușilor

Abordările cognitive și cognitiv-comportamentale au ajuns să domine domeniul psihoterapiei, dar emoțiile pe care bebelușii le au începând cu momentul nașterii pot oferi forme alternative de terapie.
Despre ce este vorba mai exact? Cercetările au arătat că există motive semnificative pentru prevalența abordărilor cognitiv-comportamentale în terapie. În principiu, această abordare terapeutică funcționează pentru mai multe probleme. În special depresia răspunde mai bine la abordările care îi ajută pe oameni să își schimbe credințele și ipotezele. Pe de altă parte, o problemă potențială a abordării cognitive este tendința de a muta emoțiile într-o stare secundară. Există emoții puternice ca urmare a interacțiunii cu evenimentele din mediul înconjurător și credințele pe care le avem.
Iată cum să înțelegi emoțiile de bază ale bebelușilor și cum să percepi importanța acestora!

Cum pot fi interpretate emoțiile de bază ale bebelușilor?


Bebelușii par a simți emoții foarte puternice. Însă rezultă aceste emoții din convingerile lor? Teoria atașamentului reprezintă o încercare de a explica ceea ce simt bebelușii. Cu toții înțelegem că bebelușii au cel puțin emoții rudimentare. Este mult mai greu să te gândești că aceștia au anumite credințe. Teoria atașamentului diferă foarte mult de abordările cognitive, deoarece presupune că suntem născuți cu nouă emoții de bază.
Toate celelalte emoții provin din această bază emoțională. 

Psihologul Silvan Tomkins a crezut că aceste nouă emoții sunt sursa tuturor emoțiilor pozitive, negative și neutre. Cele pozitive includ interesul, entuziasmul și bucuria. Emoțiile neutre includ surprinderea, în timp ce emoțiile negative includ frica, furia, rușinea, umilirea, dezgustul, repulsia. Această teorie a fost dezvoltată înainte ca teoriile cognitive să câștige popularitate. Este una dintre teoriile evolutive care postulează existența unui număr mic de emoții înnăscute.
Lucrările bazate pe sentimentele de rușine și teoria atașamentului au început o revoluție în rândul psihoterapeuților. Emoțiile au devenit mai clare și sunt abordate noi tehnici terapeutice, cum ar fi desensibilizarea mișcărilor ochilor și reprocesarea.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, ne organizăm experiența în scene, apoi în scenarii care includ emoții, experiențe trecute și un ghid al comportamentului. Au fost realizate mai multe prezentări privind utilizarea teoriei atașamentului ca tehnică pentru eliberarea oamenilor de scenariile distructive din viața lor.
Este oare teoria atașamentului următoarea tendință din psihoterapie? Destul de posibil, dar nu a atins încă masa critică necesară pentru detronarea terapiei cognitive. Cu toate acestea, are un mare potențial. Data viitoare când petreci un moment alături de un bebeluș, întreabă-te dacă are emoții. Apoi întreabă-te de ce.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod