Când este indicată utilizarea unui nebulizator pediatric și cum se face acest lucru?

Poate că bebelușul dumneavoastră suferă de o boală respiratorie sau pur și simplu doriți să știți ce este un nebulizator și cum se utilizează la copii. Explicăm ce sunt acestea și când este indicată utilizarea lor.

Bebelușii și copiii sunt unul dintre grupurile de populație cele mai vulnerabile la bolile respiratorii. Sistemul lor imunitar, care este încă imatur, este motivul pentru care suferă în mod constant de răceli, gripă, bronșiolită... și, în aceste cazuri, una dintre alternativele care pot îmbunătăți semnificativ simptomele sunt nebulizatoarele pediatrice.

Pentru acei părinți care nu au folosit încă unul sau care trebuie să învețe pentru prima dată cum funcționează, un nebulizator poate părea un pic greoi și chiar să provoace o oarecare reticență, din cauza faptului că trebuie să pună o mască pe nasul și gura copilului. Dar, în realitate, este doar o altă modalitate mai eficientă de administrare a medicamentelor pentru bolile tractului respirator. Un nebulizator este un dispozitiv care funcționează prin transformarea unui medicament lichid într-un aerosol de particule foarte mici. Acest aerosol, atunci când este inhalat, ajunge la căile respiratorii, ajutând la curățarea și eliberarea acestora pentru a îmbunătăți și promova respirația.

 

Când este necesară utilizarea unui nebulizator?

 

În cazul copiilor, utilizarea unui nebulizator devine o modalitate "mai simplă" de administrare a medicamentelor, fără a efectua nicio altă acțiune decât inhalarea acestora.

Dar, în plus, nebulizarea este indicată și pentru a umidifica bronhiile și a facilita expulzarea secrețiilor, fie că este vorba de mucus sau de flegmă.

Aspirator nazal - oferte

Potrivit medicilor, nebulizatorul este indicat pentru „tratamentul astmului, fibrozei chistice, bronșiolitei, laringitei, sinuzitei, rinitei și altor afecțiuni care necesită medicație inhalată. Este necesar ca nebulizatorul să aibă o mască sau o piesă de gură, astfel încât pacientul să inhaleze medicamentul prin ea".

Batista bebelușului - idei

Unele dintre avantajele nebulizatoarelor (sau aparate aerosoli) sunt că pot fi utilizate cu mai multe medicamente complementare în același timp, amestecându-le. Dispozitivul le transformă într-un nor de vapori, pe care pacientul îl inhalează. Cantitatea de medicamente va fi întotdeauna indicată de un medic specialist, iar utilizarea acestora este foarte simplă, deși la început poate părea că nu este așa pentru părinți.

Aspirator nazal - oferte

 

Ce tipuri de nebulizatoare (aparate aerosoli) există

 

 

Medicii pediatri ne spun că există două tipuri diferite de nebulizatoare (aparate aerosoli): cu ultrasunete și cu piston.

Datorită caracteristicilor specifice ale fiecăruia, acestea sunt recomandate pentru tratamentul diferitelor patologii. În general, principalele diferențe între cele două tipuri sunt dimensiunea particulelor de aerosoli și viteza cu care acestea pătrund în căile respiratorii.

 

Nebulizatoare cu ultrasunete

 

Nebulizatoarele cu ultrasunete emit vibrații de înaltă frecvență care generează unde de ultrasunete pe soluție. Macroparticulele pe care le eliberează se depun în căile respiratorii superioare și reduc inflamația gâtului, facilitează trecerea aerului prin laringe și normalizează ritmul respirator. Acestea nebulizează un volum mare de lichid într-un timp scurt și sunt silențioase. Folosit în principal pentru bolile căilor respiratorii superioare, cum ar fi laringita, sinuzita, rinita alergică etc.

 

Nebulizatoare cu piston

 

Aceste nebulizatoare eliberează microparticule foarte mici care pătrund în căile respiratorii medii și inferioare, unde se află cele mai mici ramificații ale bronhiilor persoanei. Nebulizatorul cu piston este ideal pentru utilizarea cu următoarele medicamente: corticosteroizi inhalați, soluție izotonică, soluție hipertonică, bronhodilatatoare, printre altele.

Acestea sunt utilizate în principal pentru afecțiuni ale arborelui respirator inferior, cum ar fi astmul, fibroza chistică, bronșiolita, bronșiectazia etc. Este mai zgomotos și, de obicei, durează mai mult timp pentru a nebuliza medicamentul. De la apariția medicamentelor în aerosoli, nebulizatoarele (sau aparate aerosoli) au pierdut teren în fața acestei noi forme de administrare a medicamentelor, acestea din urmă fiind mai ușor de utilizat, relegând utilizarea nebulizatorului. Acest lucru este valabil mai ales atunci când secrețiile groase trebuie diluate sau când trebuie administrate medicamente la pacienți foarte agitați care nu pot efectua corect tehnica aerosolului.

Batista bebelușului - idei

 

Sfaturi pentru utilizarea nebulizatorului pediatric

 

Utilizarea măștii este recomandată bebelușilor și copiilor cu vârsta de până la 4 sau 5 ani, deoarece la această vârstă ei nu știu încă să respire pe gură. Câteva sfaturi pentru utilizarea corectă a acestuia sunt:

- O bună igienă a mâinilor înainte de a începe.

- Copilul trebuie să fie așezat sau în poziție verticală, distrat și calm, pe cât posibil, deoarece trebuie să fie expus la tratament timp de cel puțin 10 minute, cât durează nebulizarea.

- Sunt foarte ușor de asamblat, urmați pas cu pas instrucțiunile producătorului, iar când ați terminat, demontați-le și spălați-le cu apă.

- Pentru a amesteca medicamentele, folosiți o seringă pentru a lua măsurile medicamentelor prescrise de medic.

- Oferiți apă sau lapte la sfârșit pentru a curăța orice medicament rezidual din gura copilului.

Pentru că aceste tratamente durează de obicei mai mult de o zi, există nebulizatoare colorate, în formă de animale și mai multe "distracții" pentru a înveseli, pe cât posibil, această perioadă pentru cei mici.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod