Iubirea, un sentiment gresit inteles?

De-a lungul a cateva decenii, am intuit ca iubirea nu este apreciata, ca este maltratata si chiar supusa unor acte de violenta de catre multi indragostiti - altfel spus...
De-a lungul a cateva decenii, am intuit ca iubirea nu este apreciata, ca este maltratata si chiar supusa unor acte de violenta de catre multi indragostiti - altfel spus, de catre oameni, asa ca tine si ca mine! Totul se petrece ca si cum fortele raului si ale violentei au coplesit pe cele ale binelui. De asemenea, am sentimentul ca iubirii i-a fost atribuita o misiune imposibila, respectiv aceea de a suplini toate pierderile, a umple toate golurile, a vindeca toate ranile, a compensa toate lipsurile si de a ne face sa uitam toate micile inconveniente ale vietii de zi cu zi - viata care consta atat in reusite, cat si in esecuri!

Sunt constient de faptul ca, prin asemenea afirmatii, voi surprinde cu siguranta pe multi, ii voi irita pe cei a caror viziune despre iubire este una idilica si romanesca si voi intari conceptia celor care considera ca dragostea este ceva cat se poate de banal, mult mai putin complicat decat ceea ce intentionez sa descriu in randurile urmatoare.

In primul rand, consider ca se impune realizarea unei distinctii intre iubire si alte versiuni ale acestui sentiment, acele pseudo-iubiri propuse de unii si, de asemenea, trebuie sa invatam ce inseamna respectul reciproc.
In dragoste, a-l respecta pe celalalt inseamna a accepta ca-l iubesti, dar nu este vorba de iubirea aceea narcisista sau egocentrica, ci despre o dragoste caracterizata de bunavointa, incredere in sentimentele celuilalt si acceptarea defectelor inerente. Astfel, celor doi le va fi mult mai simplu sa se accepte si sa se respecte reciproc.

Atunci cand spun "dragostea fata de celalalt", vreau sa vorbesc de fapt despre daruirea dragostei catre cineva care impartaseste pentru noi acelasi sentiment. Nu ma refer la dragostea pe care o cautam in zadar la altii, nici la sentimentul acela pe care il confundam cu iubirea - cand de fapt incercam sa ne impunem unei anumite persoane - nici la cea pe care o primim, dar pentru care simtim ca ar trebui sa fim doar recunoscatori! Si cu atat mai putin, la acea situatie in care noi iubim si speram in reciprocitatea sentimentelor - "pentru ca eu te iubesc, trebuie sa ma iubesti si tu".

Acea impartasire a dragostei despre care vreau sa vorbesc mi se pare ca este din ce in ce mai greu de gasit. Pentru a iubi sau pentru a-ti fi impartasite sentimentele nu este suficient nici sa te multumesti sa fii iubit, nici sa-ti impui sa accepti faptul ca cineva te iubeste.
Dragostea trebuie sa fie caracterizata de respectul de sine, incredere in capacitatile si aptitudinile tale, bunavointa si dragoste fata de viata - care este autorul divinului ce se afla in fiecare dintre noi.

Aceasta sa insemne oare ca barbatii si femeile din ziua de azi nu se mai iubesc suficient? Asa as inclina sa cred... Atunci cand esti prea dependent de celalalt, cand incerci sa gasesti in el resursele unui echilibru altminteri precar, este dificil sa iubesti, sa ai suficienta siguranta de sine si sa gandesti pozitiv astfel incat sa poti oferi celuilalt ceea ce ai mai bun. Este ceea ce se intampla astazi cu multi tineri, pentru care un aparent confort material ascunde cu dificultate angoasele, interogatiile si suferintele.

Bineinteles ca nu este totul pierdut si nici atat de grav cum ar putea parea in urma afirmatiilor mele, daca acceptam ideea ca trebuie sa invatam sa iubim. Pentru ca iubirea reprezinta un ansamblu de sentimente complexe care sunt dominate de irational, de imprevizibil, de creativitatea sau de suferinta, ratacire si disperare.

Iata cateva puncte de reper pentru a te regasi in acest complex amestec al sentimentelor de iubire.

La varsta primelor iubiri, majoritatea dintre noi confunda dragostea adevarata cu unele sentimente care sunt de fapt pseudo-iubiri.
Este dificil de acceptat, dar se intampla multora. Incercand sa te ajut sa le recunosti, ii voi acorda fiecaruia cate un calificativ:
  • dragostea alimentata de nevoie (eu ii spun "te iubesc" si asta semnifica de fapt "iubeste-ma, iubeste-ma");

  • dragostea alimentata de fica (eu ii strig "te iubesc" si asta semnifica de fapt "nu ma parasi, nu ma parasi!");

  • dragostea alimentata de o lipsa, un gol (eu ii murmur "te iubesc" si asta inseamna de fapt "tu trebuie sa ma iubesti asa cum m-ar fi iubit mama mea, asa cum ma iubea cel care a fost prima mea dragoste si care m-a parasit!");

  • dragostea ca si consumatie (sunt indragostit de dragostea pe care o simte celalalt pentru mine si ma las iubit);

  • dragostea ca inlocuire (in care ii daruiesc celuilalt iubirea pe care mi-as fi dorit sa i-o dau cuiva care m-a parasit sau pe care l-am pierdut...).


  • Si, bineinteles, mai exista si alte forme de pseudo-iubiri, pe care fiecare le va recunoaste la randul sau! De asemenea, mai exista dragostea-ecran, care mascheaza neputinta noastra de a iubi (atunci cand spunem "te iubesc", fiind de fapt perfect constienti ca nu simtim astfel).


    Din fericire, exista si iubiri posibile si perfect reale, vii si care ne umplu de fericire si energie. Dar, pentru a ajunge la capacitatea de a iubi astfel, de a iubi total, trebuie sa crestem, sa ne marim (nu indraznesc sa spun sa murim). Iar aceasta se invata, cateodata prin suferinta, dezvoltarea capacitatii de a te implica, de a-ti putea imagina o viata traita impreuna, de a-ti imagina chiar ca-ti dai viata pentru celalalt - totul pentru a conferi un sens mai profund unei asemenea iubiri...

    Asadar, este important sa ne intrebam pe noi insine despre ce fel de iubire dam si primim si, pe de alta parte, sa oferim acestei iubiri sansa durabilitatii. Aceasta implica sa acceptam sa ne intrebam daca avem posibilitatea de a hrani aceasta iubire cu o relatie de calitate, in care ambii parteneri au incredere unul in celalalt si se respecta reciproc.

    Sper ca nu am descurajat pe nimeni si sper ca am fost inteles de catre toti cei care isi doresc sa transforme o intalnire amoroasa in ceva magnific si, eventual, sa o prelungeasca pentru toata viata.
     

    Comentarii (8)

    POSTEAZA COMENTARIU
    Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

    • lauraionescu19 pe 21 Mar 2012, 13:59
      :)

      Nu cu mult timp in urma am avut o discutie cu o prietena despre pseudo-iubire. M-a atras foarte mult acest subiect, asa ca am inceput sa caut pe net diferite articole cu aceasta tema, care sa ma ajute sa aflu mai multe lucruri. Am gasit un articol foarte intresant, pe care vi-l recomand si voua: http://www.inteligenta-relationala.ro/articole/despre-pseudo-iubiri-1 .

      0
      0

    • iubirea pe 23 Iun 2011, 11:42
      :)

      pfff...si apoi sa mai afli ca mai si radea de tine si ii povestea tot,knd plangeai si mureai dupa el..aiurea stiu..dar asa sunt unii oameni:)

      0
      0

    • iubirea pe 23 Iun 2011, 11:38
      ce rahaturi de commenturi..

      daca iubesti si esti iubit de cineva nu intervine niciodata ALTCINEVA! decat daca unul dintre cei 2 nu iubeste,acela are pe altcineva.. daca cineva te iubeste cu adevarat,nici nu ar putea sa isi imagineze ca ar putea strange in brate alta persoana ..sau sa atinga:) ..ca sa nu mai zic de alte lucruri:)...:) cum sa sufere fata mea cineva pt tine daca nu il intereseaza si te-a aruncat ca pe un gunoi...pt alta.?

      5
      0

    • alex pe 27 Iul 2010, 20:05
      hmm

      carmen,poate ca ai dreptate..dar cu noi cei care iubim ce se intampla? traim o viata nefericiti?:)eu sunt de acord da sa facem asta..dar nu crezi ca durerea va fii si mai mare.cand vei observa ca ea te va respinge mereu..ca nu ea nu va intelege ca tu o iubesti si ca da ai facut asta doar pt ea..? si ca nu-ti va mai putea fii nici prietena?

      1
      0

    • rocio pe 9 Sep 2009, 22:38
      este frumoasa iubirea

      este frumuasa iubirea

      0
      0

    • carmen pe 22 Iul 2009, 13:17
      iubirea

      cea mai pura iubire cred ca este aceea in care esti dispus sa renunti la persoana pe care o iubesti..doar ca ea sa fie fericita. Iubesti cu adevarat pe cineva atunci cand esti suficient de puternic sa renunti la acea persona ptr ca ei sa-i fie mai bine.. iubesti cu adevarat atunci cand preferi sa-l sti cu altcineva dar cu adevarat fericit si implinit ... nu mereu putem sa gasim corespondenta in persoana pe care o iubim .. dar daca il iubim cu adevarat putem gasi suficienta putere astfel incat sa-l pastram aproape si caun simplu prieten uneori ne "prefacem " ca nu ne doare ..doar ptr ca el / ea sa nu sufere... eu asta consider cae cea mai pura iubire

      0
      2

    • Adina pe 11 Iul 2008, 00:05
      altruism

      Cel mai frumos comentariu al iubirii, felicitari! Dragostea nu e un troc, se ofera dezinterezat. "Sa ne intrebam daca avem posibilitatea de a hrani aceasta iubire cu o relatie de calitate", in aceasta fraza gasesc ca se exprima f bine dovada iubirii adevarate. A te intreba daca poti sa l faci fericit pe celalalt..frumos!

      1
      0

    • Marius pe 20 Mai 2008, 18:02
      ratiune

      te ajuta sa iti gandesti cat de cat rational si sa iti gasesti un tipar ( o scuza ) in caz ca relatia nu merge sau de ce s-a sfarsit. Parerea mea

      1
      0

    Posteaza comentariu

    Greu de citit? Regenerare cod