Dragostea neconditionata

Adesea, multi dintre noi ne-am gasit, in viata de zi cu zi, fata in fata cu fenomenul conditionarii: "Te iubesc daca..." Iti suna cunoscut? Unora dintre noi, cu siguranta da.
Adesea, multi dintre noi ne-am gasit, in viata de zi cu zi, fata in fata cu fenomenul conditionarii: "Te iubesc daca..." Iti suna cunoscut? Unora dintre noi, cu siguranta da.

Sunt multe persoane care au fost determinate sa creada ca, pentru a fi iubite, "trebuie" sa faca ceva: sa se straduiasca sa fie pe placul cuiva, sa fie ascultatoare, sa nu ceara ceva, sa stea cuminti, sa taca, sa accepte, sa se supuna etc. De obicei, fenomenul incepe cu parintii, care vor sa ne determine sa fim intr-un fel sau altul, continuand apoi cu alte persoane, de la prieteni la iubit si nu numai.

Alegerea implementarii unui sistem de reguli avand la baza "santajul emotional" de tipul "daca... atunci..." depinde de fiecare, dar acesta este unul de obicei extrem de nociv. Dragostea nu e conditionata de nimic - ea vine de la sine si nu se "cumpara", nici macar prin supunere sau alte detalii de genul celor mentionate mai sus. Ni se intampla tuturor? Suntem fiecare tentati sa recurgem la aceasta metoda? Este o ipoteza care ramane sa fie verificata de fiecare dintre noi.

Cati dintre noi am simtit sau am stiut ca suntem iubiti cu adevarat? Si cand anume am stiut sau simtit ca suntem iubiti neconditionat?

Cati dintre noi am "aflat" mai devreme sau mai tarziu ca parintii sau persoanele importante din viata noastra ne-au iubit oricum, indiferent de ceea ce s-ar fi intamplat, indiferent de ceea ce am fi facut, indiferent de cum ne-am nascut?

Si ceea ce este mai important: "Ce am ales sa facem cu aceasta informatie?"

Exista teorii care sustin ipoteza conform careia noi suntem invatati sa iubim de cei apropiati noua si acest aspect isi pune amprenta aspra vietii noastre relational-afective.
Si cum exista mai multe forme de dragoste, fiecare persoana (pe care noi o investim cu putere) isi poate aduce aportul in dezvoltarea noastra afectiv-emotionala.

Respectul de sine, autocunoasterea, autoacceptarea, autointelegerea, toleranta si asa mai departe pot fi cateva dintre multele ingrediente ale iubirii de sine si implicit ale iubirii de oameni. Ideea ca nu poti iubi pe altcineva pana nu stii sa te iubesti pe tine nu este tocmai un cliseu. Aspectele enumerate sunt valori subiective, care iti pot ramane straine daca nu le-ai impartasit si in relatie cu cineva.

Este adesea usor sa le denumesti, iar alteori este posibil sa simti ca este dificil sau ca practica difera de teorie. Oare? Insa aceste intrebari sau indoieli sunt departe de ideea ca nu le poti dezvolta, ca nu ti le poti integra in propriul sistem valoric, chiar daca va dura mai mult timp si va cere un efort destul de mare.

Daca ne dorim sa fim autentici, originali, in contact permanent cu noi insine, atunci este de preferat sa fim "prezenti" in viata noastra de zi cu zi secunda de secunda, intr-un "aici si acum" constant, cu bune si cu rele.
Daca ne lasam conditionati, intr-un fel sau altul, modificam aceasta autenticitate; in plus, e discutabil daca o persoana care pune conditii pentru a iubi chiar iubeste cu adevarat.

Invata sa te iubesti pe tine insati, asa cum esti, cu parti bune si parti rele, cu realizari si monstri interiori. Inainte de a putea dori sa te iubeasca altii, trebuie sa te iubesti singura. Pentru a te iubi, trebuie sa stii cine esti; odata ce vei sti, te vei putea aprecia singura la justa ta valoare, iar altii vor sti s-o faca la randul lor. Valabil si analog: vei sti pe cine si de ce poti iubi tu insati!

Mai usor de zis, mai greu de facut. Nu e simplu, mai ales daca s-a intamplat sa fii obisnuita cu asemenea santaj emotional sau cu o lipsa destul de severa de incredere sau stima de sine. Poti insa invata sa te iubesti pentru ceea ce esti. Se incepe cu pasi mici, treptat. Pot fi acei pasi prin care te redescoperi pe tine insati, aceeasi, insa intr-o cu totul alta lumina.

  •  Pentru ca te accepti asa cum esti si nu te scuzi sau acuzi pentru ceea ce esti.
  •  Pentru ca iti poti permite sa visezi, sa iti doresti ceva, sa stii ceea ce poti face pentru a obtine ceea ce iti doresti.
  •  Pentru ca meriti.
  •  Pentru ca esti indreptatita sa ceri.
  •  Pentru ca stii sa daruiesti.
  •  Pentru ca poti pur si simplu sa te bucuri ca existi.

Si lista nu se opreste aici...
semnatura articol Jeni Chiriac
de Jeni Chiriac, psiholog
Clinica TerapiaM Str. Dumbrava Rosie nr.12
210.25.65; 0740.151.289 / 0721.639.019 sau
contact@terapiam.ro
 

Comentarii (23)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • laura pe 20 Nov 2008, 12:54
    Ce sa fac cu iubirea asta?

    Cel mai rau m.am simtit a doua zi cand s.a prefacut k nu se intamplase nimic, m.a evitat si in week-end a plecat aksa. Cand s.a intors a inceput sa fie iarasi dragutz..nu mai avea mustrari de constiinta sa zic asa..si am fost impreuna iar ...dar acelasi raspuns.Din pacate cum va.ti dat seama eram deja mult prea indragostita ca sa ii reprosez ceva.Mereu m.am purtat frumos..doar dak se uita la mine deja mi se topea inima....A trecut ceva timp...cand incercam sa il sarut pe frunte sau sa il mangai se ferea...Weekend-ul acesta a plecat iar aksa ...cand s.a intors m.a luat in brate de cateva ori...credeam k mi.a trecut dar tot simt fluturasi in stomac cand il vad si ma bucur de fiecare data cand il vad zambind.De trei zile insa doare prea tare..s.a impacat cu fost prietena..si eu nu stiu cum sa fac sa nu mai simt acest gol..M.am tot ferit l.am evitat , m.a intrebat de ce sunt suparata pe el..ce a facut...si i.am raspuns nimic...iar el :Te-ai suparat ca nu am facut nimic? Vreau un sfat ..cel mai mult mi.l doresc pe el..asa cum e si va intreb oare nu stie de ce m.am suparat , se preface , iar dak da de ce face asta? Ce sa fac sa imi trek dorul lui...cum sa trec mai departe dak il vreau atat...cel mai greu este atunci cand il vad...oare chiar nu vede cu cat drag il privesc..si cat ma doare sa il stiu cu alta fata.Cum sa il fac sa ma iubeasca...sa ii fiu destul de draga? Eu sunt o persoana foarte dulce si imi pasa mereu de restul lumii ma oun mereu pe locul 2 ..dar nu stiu acum pe ce loc sunt..pe ce loc sunt in inima lui..sau nu sunt deloc? Va rog din suflet sa imi spuneti ce sa fac sa imi fie mai bine, sau macar sa inteleg de ce s.a purtat asa.Mi.a spus cineva ca indiferenta doare cel mai tare,,,am incercat sa fiu asa si a tot incercat sa ma faca sa zambesc..nu pot insa sa ma prefac.Va multumesc !

    0
    0

  • laura pe 20 Nov 2008, 12:28
    Ce sa fac cu iubirea asta?

    Vreau un sfat pentru ca mi se pare ca am ajuns la capatul puterilor.Povestea mea e poate una atat ce comuna si banala incat ar trebui sa trec mai departe cat mai repede...dar nu pot..incerc insa.Iubesc un baiat ...dar el probabil nu simte la fel....cum sa il fac sa ma iubeasca..pentru ca e tot ce imi doresc. Totul a inceput cand a trebuit sa locuim impreuna...asa a fost situatia...stam in acelasi apartament..a fost ok la inceput ne purtam ca doi prieteni...atat...pana cand atractia a fost prea puternica...cel mai rau m.am simtit

    0
    0

  • elena pe 31 Oct 2008, 23:30
    ce sa fac?

    offf! multumesc ptr sfatul anterior,asa am si facut....nu prea am mai avut timp sa intru sa mai scriu si nici sa citesc,abea acum am citit! nu stiu cum sa explic senzatia....sa nu ziceti ca sunt nebuna...doar sunt foarte atasata de el.sa incep cu inceputul: acum o sapt am fost la o clarvazatoare cu o prietena.aceasta prietena inainte sa meg cu ea la clarvazatoare imi tot zicea"sunt sigura ca nu esti singura,ca mai are pe cineva....."iar in ziua cand am mers la clarvazatoare mia zis asa"daca afli ceva te desparti de el"si iam zis ca vad eu.in inima mea era incredere.acolo clarvazatoarea mia zis printre alte lucruri legate de familia mea neimportant ca prietenul meu (il iubesc:)ma insala .mi-a descris aceea fata(freza gen bob,bruneta ochii caprui-vernil,)cica o vede rar eu o stiu vag.acum eu ce sa cred? prietenul meu nu prea mi-a dat de inteles....adica nu stiu...sincer l-am cam stresat cu chestia asta (el nu stie ca eu am fost la clarvazatoare)adica l-am intrebat pe fata si mi-a jurat si parajurat ca nu ma insala.dar in seara asta am intrat pe id lui si era un id de fata nou si mam bagat in seama pana la urma i-am dat ignore.eu am intrebat aceea persoana cine este si mia zis ca o fata si cica il stie pe el de pe "apropo" ca el i-ar fi dat id-ul.el mia zis ca nu stie cine e etc.dar jur ca nu stiu ce sa cred.am momente cannd simt cA ar fi sincer dar sunt scurte ...iar gandurile mele negre nu imi permit sa ma concentrez la nimic. maine trebe sa merg intr-o exurisie cu colegii,clasa a 12a , si ar fi fost o buna ocazie sa raman in oras si sa il urmaresc.dar in acelasi timp stiu f clar ca excursii nu vom mai face cu clasa ptr ca abea am facut-o si pe asta.ma rog eu maine voi merge in excursie dar nu mai vreau sa ma macine gandul asta.asa si in legatura cu prietena mea care m-a dus la clarvazatoare:e ciudat ca ma tot pistonat sa incep sa cred ca ma insala si inaite de a ajunge la clarvazatoare mia zis ca daca aflu ceva sa ma desp de el.mam gandit ca ea putea f simplu sa i zica ei sa imi zica de el ca ma insala ...plus ca ea i-a lasat o suma de 3 ori mai mare decat mine si decat cere "clarvazatoarea. ce parere aveti .....ma scuzati pentru scrisul aiurea si frazele ciudate dar este poveste super scurtata....si acum daca chiar e sa ma insele....cum dovedesc?inafara de faza cu urmaritul?aaaaaaaa si mi-a mai zis o chetie interesanta clarvazatoarea : ca"el ma suna atat de des cica sa vada unde sunt sa se poata el deplasa cu ea adica vedea cu ea " nu stiu ce sa cred o parte din mine imi zice ca nu iar cealalta parte imi zice ca da.sunt obosita....:( plange sufletul in mine....vreau sa stiu daca da sau nu .fara dovada nu am cum......mie frica

    0
    0

  • jeni chiriac pe 26 Aug 2008, 22:06
    draga Elena

    Daca pentru el aparent aceasta colega nu exista ca femeie, este un lucru pozitiv. iti permite sa te canalizezi pe voi si iti poate reduce din starea de lipsa de confort generata de actiunile ei. In ceea ce o priveste pe prietena voastra, este posibil sa o faca neintentionat tocmai din dorinta de a retrai/trai ce ai tu (indiferent de costuri si consecinte) si asta pt ca adesea este dificil pt multe femei sa stea departe de parteneri lor (aceasta nu se doreste a fi o scuza ci doar o posibila explicatie, este important ca atunci cand resimtim astfel de porniri sa le constientizam si sa le estompam, sa le cenzuram pt ca nu e corect fata de aproapele nostru si adesea cei care fac asta nici nu isi dau seama ca nici nu au nevoie de acest lucru). Ele cateodata se agata de amici facand transferuri. Comportamentul ei poate fi si unul intentionat, intretinut tocmai de faptul ca observa ca are impact asupra ta. Este indicat sa o ignori, sa reduci amicitia cu ea la strictul necesar si sa te centrezi pe relatia voastra de cuplu. Nu vorbim neaparat de ochelarii de cal pe care ii porti cand esti indragostit, dar sa ne amintim de faptul ca adesea daca regasim tot ce avem nevoie in viata noastra, nu se naste dorinta de nou si rezistam mai bine tentatiilor pt ca avem ce ne trebuie! Succes!

    0
    0

  • Elena pe 20 Iul 2008, 01:44
    gresesc eu?

    buna! am un prieten de 11 luni ne intelegem bine,dar atunci cand ne certam 'numai eu gresesc" .dau exemplu pentru ca nu stiu ce sa fac! el a terminat de curand facultatea si acolo are o colega care are si ea la randul ei iubit.ceea ce nu imi place efaptul ca ii vorbeste cu "dragule.scumpule etc" "sa fi cuminte,te pupicesc" cand e ceva de mine sau sunt langa el cand vorbesc la telefon sau iesim e foare ciudata si am surprins-o de multe multe ori uitandu-se la el.zilele astea trebuia sa mergem la un gratar dat a plouat si sa amanat.in seara dinaintea gratarului eu am vorbit cu ea si ma intrebat cu ce ma imbrac iar eu fata draguta iam zis ! am uitat sa zic prietenul ei e in strainatate si urmeaza saplece si ea cand vine el dupa ea, asa si iam zis cu ce ma voi imbraca la gratr,iar ea a 2 zi cand a vorbit cu partenerul meu ia zis ca se imbraca cum iam zis ca ma voi imbraca eu!!!! si multe alte faze asemanatoare.....va rog ajutati-ma ....a si am uitat el nu are nici o treaba adica nu il atrage...nu nimic dar ma deanjaza pe mine ! multumesc

    0
    0

  • jeni chiriac pe 21 Iun 2008, 00:42
    pt Corina

    cauta sa aplici ceea ce te-a sfatuit Laura Mitrea, fii din nou acea femeie care l-a cucerit! barbatii fug si desconsidera femeile disperate, dependente de ei adesea. te poti consulta cu un consilier marital

    0
    0

  • Laura Mitrea pe 16 Iun 2008, 16:12
    Dragostea necondizionata

    I^mi place foarte mult ceea ce se scrie, aici, in Psihologie...Interesant aspect al vieti, dragostea necondizionata...Am 40 de ani, nu sint logodita sau casatorita, dar dupa ceea ce am avut noroc sau ghinion sa intilnesc in viata mea, pot sa scriu ca ese foarte difficil si pt perioade scurte sa gasesti o situatie de dragoste neconditionata...Cred, in primul rind ca trebuie sa fii, ca femeie foarte inteligenta, sa stii cind, cum si ce sa vorbesti cu un barbat, sa-ti pastrezi un mister al tau, pt tot restul vietii tale el nu trebuie sa il afle...sa stii sa trisezi cartile bine pe masa fara sa afle cum ai facut, pot sa spun ca trebuie sa fim foarte bune diplomate...Trebuie neaparat sa nu fim niciodata urite sau neingrijite in prezenta lui, care poate fi foarte difficil de facut decit de gindit...si cel mai important ...NOI SINTEM AMANTA NU MAME ....chiar daca am facut copii...sper sa am mai mult timp data viitoare..trebuie sa ma intorc la munca ... ;-),Laura

    0
    0

  • Corina pe 13 Iun 2008, 07:36
    Iubirea sotului a murit

    Sunt casatorita de 11 ani iar de 1 an sotul meu s-a schimbat radical.Dintr-odata a inceput sa considere ca nu ma mai poate accepta asa cum sunt, sa nu ii mai convina nimic la mine, tot ce face nu e ok, considera ca pana acum a fost sub papucul meu, nu ma mai iubeste,ma respinge intr-un mod f.dur, ma desconsidera, etc. iar acum vrea sa ne despartim zice el doar pt o perioada....problema ce MAREeste ca avem si 2 copii impreuna de 2 ani si resp.8 ani si nu stiu cum o sa suport in primul rand despartirea de el si apoi cum o sa ma descurc cu copiii...Va rog sa imi spuneti cumar tb sa procedez, din pacate pana acum nu m-am manifestat cu destula maturitate, dar eu in continuare in iubesc si vreau sa fim impreuna chiar si asa schimbat total cu este...orice sfat il voi aprecia si voi incerca sa il aplic.multumesc.

    0
    0

  • Florinescu pe 12 Iun 2008, 01:14
    Pt Mada si nu numai

    Cel mai important e sa faci ce vrei, si sa nu-ti para rau dupa aceea...E bine sa faci ce simti tu, nu sa reprosezi dupa aceea in subconstient " am facut ce-au vrut altii , uite ce-am ajuns" Ce vor barbatii? Din pacate stiu ca e greu pentru o femeie sa NU amestece regula de aur...gospodina in bucatarie, doamna oriunde, si curva-n pat . Pt mery_ barbatul ala te foloseste cum vrea el...stie ca are una care-l acepta cat de cat si asa, cand mai e vorba si de un copil... e nasol...din pacate multe relatii (a se citi casnicii) merg pe "ma lasi in pace, si cand am nevoie de tine , ma ajuti" ceea ce duce la "ruperi" . Dragostea neconditionata trece repede cand vazi la celalalt(a) indolenta si nepasare...si din pacate pt barbati dragostea mai inseamna si numai sex ... am zis-o :)

    0
    0

  • jeni chiriac pe 4 Iun 2008, 01:04
    Pentru Paulina,

    Cred ca ti-ai raspuns la intrebare singura:” ... desi nu ne-am vazut pana acum”. Cum te astepti sa iubesti pe cineva pe care nu l-ai cunoscut? Pornind de la ce valori personale? Sunt persoane pentru care acest lucru poate fi posibil. Pentru tine, dat fiind faptul ca inca nu stii, poate fi semnalul ca ai nevoie de mai mult decat de gesture din partea celuilalt de iubire. Sa te intreb daca ti se pare ok, potrivit sa iubesti pentru ca esti iubita? Care este acea certitudine pe care o cauti? De ce anume ai nevoie? Cum si din ce ai stii ca iubesti o persoane, in speta cum ar fi, ce ai simti daca l-ai iubi? Incepe prin a asterne pe o coala de hartie ce simti intr-o colana si ce crezi ca ai simti daca ai fi indragostita! Astept feedback.

    0
    0

  • jeni chiriac pe 4 Iun 2008, 00:53
    Pentru Rodica,

    Multitudinea de intrebari se naste din puternicul sentiment de nesiguranta pe care il resimti vis a vis de statutul tau. Te indoiesti si iti este teama sa pui intrebari directe prietenului tau. El iti cunoaste asteptarile? Stie ce iti doresti? Care sunt activitatile pe care le desfasurati impreuna? Ce mai aveti in comun in afara ca sunteti doi romani in Spania care impartiti acelasi apartament? Intrebarile tale sunt intrebari care isi vor gasi raspuns odata cu initierea unei mai eficiente comunicari la nivel de expectante, dorinte cu partenerul tau. Ce preferi? O lunga agonie? Sau un raspuns aici si acum? Impartaseste-i din preocuparile tale!

    0
    0

  • jeni chiriac pe 4 Iun 2008, 00:47
    Pentru Creatza,

    primul pas deja l-ai facut: ai recunoscut ca gelozia este o problema pentru tine, pentru relatia voastra. Din formularea ta reiese ca reperele tale in ceea ce te priveste sunt externe tie si relatiei tale. Te intreb ce importanta are parerea celorlalti cand ai un barbat alaturi care te iubeste? Tu cauti confirmari exterioare si fugi de continutul interior. Cum crezi ca vei pune capat acestor framantari? Tu lupti si nu le accepti. Ele iti apartin sit e macina tocmai prin faptul ca nu iti sunt pe plac. Odata acceptate ca apartinandu-ti, urmatorul pas ar fi sa cauti sa la intelegi, sa ti le explicit, sa le identifici originea, irationalitatea continutului lor. Acest lucru o poti face de una singura sau cu ajutorul unui consilier. Aceste framantari izvorasc din ceva! “Ma simt inferioara tuturor” – este o credinta irationala despre sine izvorata dintr-un complex de inferioritate nascut undeva candva…aici este de preferat sa meditezi, sa afli raspunsuri. Simte-te libera sa ma mai intrebi. Citeste articolul despre gelozie!

    0
    0

  • paulina pe 3 Iun 2008, 18:31
    incertitudine

    eu am un prieten care ma iubeste foarte mult,si ma iubeste asa km am visat e totul bine intre noi ... desi nu ne-am vazut pana acum .. dar simt si stiu ca ma iubeste pt ca a facut atatea pt mine,pt noi.Problema sunt EU.Nu stiu dak il iubesc nush ce simt pt el sun foarte confuza.. cateodata ne mai certam din lucruri minore..el vrea sa locuim impreuna dar nush ce sa fac ...pt ca eu nush kt il iubesc cum imi pot da seama ????

    0
    0

  • rodica pe 22 Mai 2008, 18:46
    un sfat??

    eu locuiesc impreuna cu prietenul meu de un an....spune ca avem o relatie serioasa...etc...dar eu sunt cea care suporta toate cheltuielile importante....el suporta doar cheltuielile negotului lui (chiria localului,marfa..etc..) nu asta e problema ci faptul ca am im presia ca nu simte nimic pentru mine....noi suntem amadoi in spania si cineva i-a oferit bani pt a se casatori cu ea (pentru acte)....el a acceptat insa nu au ajuns a face asta....acum eu am nevoie de acte...si ma intreb de ce nu se casatoreste cu mie ca sa obtin si eu acte.....am atatea intrebari ca nici nu stiu la care intrebare sa caut raspuns....

    0
    0

  • creatza pe 21 Mai 2008, 22:09
    gelozia

    buna! va rog din suflet sa ma ajutati...de ceva vreme mi se intampla sa traiesc clipe de cosmar, devin f nervoasa, agresiva si chiar risc sa-mi pierd relatia din cauza geloziei...de fapt aceasta gelozie nu este decat in mintea mea deoarece logodnicul meu nu-mi da niciun motiv...dar eu am impresia ca el se uita dupa toate femeile ca le place pe toate in afara de mine, ma simt inferioara tuturor...parca mi-am pierdut increderea im mine in ciuda faptului ca sunt f admirata de barbati..(ceia ce imi mai da putere).Ma chinui sa pun punct acestor framantari dar nu pot....cu toate ca am discutat despre asta cu el si chiar ma ajuta da devin asa cum eram...plina de viata si sigura pe mine!!Va multumesc si va rog da-ti un raspuns

    0
    0

  • jeni chiriac pe 12 Mai 2008, 00:42
    ......

    a cere un sfat, a pune o intrebare este dweparte de a fi o rusine sau un semn de slabiciune sau neputinta, este un act de putere si iti poate fi de ajutor pentru ca poti afla ce simt, ce gandesc si ceilalti despre ceea ce ti se intampla sau framanta. astfel poti face comparatii si poti invata despre tine pliind experienta celorlalti la propria ta experienta.

    0
    0

  • raluca pe 8 Mai 2008, 13:28
    pt madalina

    nimeni nu tb sa-ti raspunda la intrebare pt k tu ar tb sa stii c sa faci cu viata,cu corpul,cu inima ta.barbatii au datoria sa incerce,dar nu sa si reuseask.it is your point!

    0
    0

  • gina pe 5 Mai 2008, 11:23
    de ce ne certam atat de des cu partenerul?

    e usor sa iubesti dar e greu sa respecti.......de ce oare??????????????

    0
    0

  • ALINA pe 2 Mai 2008, 20:18
    vrem sa fim iubite si stimate

    stim doar ca e usor sa tii la cineva,dar sa faci pe cineva sa tina la tine e foarte greu,deaceea singure trebuie mai intii sa ne respectam,pentru ca mai apoi sa obtinem respect de la barbati.Asa ca draga mea mada,sfatul meu e ca trebuie sa te retii,barbatii vor una de la mai multe femeii,iar femeile vor multe de la un singur barbat.Sa tii cont de asta,nu te lasa dusa de valurile dorintei,ci din contra arata-i ca tu poti fi stapina nu el.

    0
    0

  • jeni chiriac pe 2 Mai 2008, 17:35
    astept sugestii si intrebari

    a te respecta pe tine insati este foarte important pentru ca in primil rand iti este util tie insati. prin ce? prin faptul ca astfel reusesti sa "stii", sa simti (din ceea ce ti se intampla) ceea ce este corect sau nu, de asteptat sau nu. adesea neconditionarea se refera la expectante cand avem asteptari "necalibrate" la realitate si care tin de nevoile noastre arzande, riscam sa fim dezamagite, riscam sa ne fie greu sa spunem NU. PENTRU MADA importanta esti TU si ceea ce iti doresti pentru tine, de la tine in relatiile cu ceilalti! ce importanta are ce vor barbatii? te obliga asta la ceva? daca el vrea sex este problema lui si nu responsabilitatea ta!

    0
    0

  • mada pe 1 Mai 2008, 17:15
    ce vor de fapt barbatii?

    am cunoscut pe cineva pe internet.spune ca e serios dar in acelasi timp si dispus la aventuri(are 28 ani). eu am doar 20 si nu-mi pot permite sa ma culc cu toti barbati din prima seara.dupa 2 sapt de vorbit pe messenger urmeaza sa ne intalnim si sa petrecem impreuna tot weekend-ul.eu ce trebuie sa fac?accept sau nu un contact sexual(amor)? el v-a incerca pt ca asa sunt toti , profitori, sau o v-a face pt ca intr-o relatie e nevoie si de asta?

    0
    0

  • CRISTINA pe 1 Mai 2008, 12:33
    stiu cine sunt

    cu siguranta ai procedat corect , daca tu te respeci indirect ceri asta si celor din jur ,el te-a parasit si avand in vedere ca l-ai ajutat de fiecare data cu celelete , acum tot la tine s-a intors cu siguranta ca ai sa-l primesti inapoi , sa nu o faci, ca meriti mai mult de atat , cauta pe cineva care stie cum sa te puna in valoare, si care sa te iubesca asa cum esti .

    0
    0

  • mery_ pe 30 Apr 2008, 15:31
    Stiu cine sunt

    dar, ce folos... daca el nu stie ce vrea. Da nu am gresit,chiar nu stie ce vrea in (de la )viata.Ma iubaste in felul sau (asa zice),dar uita de existenta ma jigneste,nu isi asuma responsabilitatile familiale,are amante,si-mi cere sa-l ajut cand il parasesc toate nu ma are bani,nu si-a platit bancile sau alte urgente.In octombrie 2007 m-a porasit pt o femeie ,iar din februarie ma implora sa-l iert. I-am raspuns ca NU il iert pentru ca nu este pt rima data cand isi neglijeaza familia. Desi,trec printr-o oerioada dificila ,nu mi-am pierdut respectul de sine si ce este mai important este faptul ca nu am alacat. Sun increzatoare si nici nu-mi lipseste. Ce credeti am procedatcorect ?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod