A visa sau a nu visa cu ochii deschisi

Cei care viseaza sunt mai creativi. Visele nu au limite impuse de realitate. Poti visa orice, oricat de copilaresc sau de nerealist ar putea parea. Nu stii niciodata de unde vine inspiratia! Visele dezvolta imaginatia, iar asocierile pe care le face subconstientul in cadrul reveriilor sunt, uneori, dintre cele mai neasteptate... si s-ar putea sa gasesti solutii nebanuite la probleme importante!

Cand visezi cu ochii deschisi, se poate intampla sa retraiesti, asa cum se mai petrece si in visele nocturne, intamplari reale, eventual unele situatii care nu au mers bine. Daca te-ai certat cu cineva, de exemplu, rememorand intamplarea, iti poti imagina cum ar fi reactionat celalalt daca ai fi ales alte cuvinte sau alta reactie, cum ar fi decurs lucrurile, evident mai bine decat au facut-o in realitate. Iar data viitoare, intr-o situatie asemanatoare sau in cazul aceleiasi persoane, cu siguranta, te vei descurca mai bine! Procedeul este foarte util pentru a tine in frau reactiile necontrolate, de tip reflex neconditionat, atunci cand ceva sau cineva te deranjeaza.

In aceeasi ordine de idei, visele te ajuta sa inveti din succese si din esecuri.
Iti imaginezi cum ai schimba un detaliu in ceea ce ai facut sau ai spus, si ce impact ar fi putut avea. Folosita asa cum trebuie, reveria este un instrument util al maturizarii.

Singuraticii se numara printre persoanele care viseaza cel mai mult. Se retrag in lumea lor, unde fie isi vad de treburile lor, fie nu sunt la fel de singuri... sau cine stie ce viseaza fiecare? Insa extrema nu este deloc indicata. Cei mai singuratici tind sa se izoleze si mai mult daca viseaza in exces, pierzand contactul cu lumea reala.

O bila neagra pentru reveriile referitoare la alti oameni este ca iti poate crea imagini eronate. Visele trebuie sa ajute, sa sublinieze judecata, nu s-o intunece. Este valabil mai ales in cazul persoanelor pe care nu le cunoastem prea bine sau a celor fata de care nutrim sentimente puternice, pozitive sau negative. Reveriile pot atribui insusiri, caracteristici si intentii pe care, de fapt, celalalt nu le are si te fac sa ignori sau sa refuzi realitatea.

Desi creativa, visarea nu apare mereu in cel mai bun moment.
Iar daca imprejurarea in care se declanseaza procesul este una nepotrivita, consecintele pot fi mai putin placute. Nu prea este indicat sa incepi sa visezi in timp ce seful iti explica ceva, chiar daca tie nu ti se pare interesant ce spune, cand faci de mancare si risti sa arzi ceva sau - foarte grav - atunci cand te gasesti la volan. Reveriile, ca si alte procese cerebrale, trebuie educate. Important este sa constientizezi trecerea in aceasta stare si sa o canalizezi in functie de circumstante. Impactul pozitiv sau negativ pe care il are reveria tine, adesea, de context. Si nu uita ca este necesar sa existe o masura in toate.

Ca remediu anti-stres, anti-plictiseala si pentru buna dispozitie, reveriile sunt excelente, mai ales daca nu ai neaparat mult timp la dispozitie sa faci ceva "mai interesant". Ajuta si in cazul fobiilor, ca un prim pas, pentru relaxare.
Atentie insa: daca visarea iti subliniaza starile negative, precum nesiguranta de sine, gelozia, ura, atunci ar fi bine sa incepi sa te gandesti la lucruri mai placute...

Experimenteaza. Petrece-ti 15 minute gandindu-te la ceva placut, orice ar fi acel ceva. Vei observa, dupa aceea, cum ai mai mult chef de munca si de alte activitati decat inainte, mai ales daca starea initiala nu era tocmai placuta (stres, suparare, nerabdare, plictiseala).

Specialistii au constatat o legatura intre partea creierului responsabila cu reveria si sanatatea mintala. De exemplu, conform sunnewsonline.com, cei care au boala Alzheimer nu pot visa cu ochii deschisi. Prin urmare, e semn bun daca te mai trezesti uneori visand: capacitatile tale cerebrale sunt intacte.

Prin urmare... viseaza, din cand in cand. Daca stii sa-ti tii sub control cat si cand te lasi cuprinsa de amintiri sau de idei, indiferent daca visezi la salvarea lumii, la perechea ideala, la solutia-minune a unei probleme sau la elfii lui Tolkien (si succesul pe care l-a avut lumea lui fantastica ar trebui sa dea de gandit neincrezatorilor), da frau liber imaginatiei...
Marile idei pot aparea si visand.
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • bios pe 23 Sep 2008, 17:46
    a visa sau a nu visa cu ochii deschisi

    Excelent articol ! Pe cand unul despre visele nocturne?

    1
    0

  • ingeras_hoinar pe 26 Aug 2008, 16:19
    visele...

    A visa cu ochii deschisi pentru mine inseamna sa evadez din realitate, sa ma joc cu proprile ganduri si sa le conectez intre ele cum imi place mie...mai rau e cand ma trezesc din vis....dar asta nu ma face sa renunt la ce ma face uneori cat de cat fericita....sa visez

    1
    0

  • inocenta23 pe 25 Aug 2008, 13:19
    ......

    sunt doar niste iluzii.......niste simple visee

    0
    1

  • evelina pe 25 Aug 2008, 00:34
    foarte adevarat..

    Pana la urma , ce avem de pierdut daca visam?Inafara pierderii de timp, eu zic mai nimic.Totusi, nu trebuie sa exageram, pentru ca problemele noastre nu o sa se rezolve niciodata singure.Si, dupa ce visarea ia sfarsit,cruda realitate se intoarce.E un fapt ce nu-l putem ignora.Cel mai sanatos e sa fim realisti,pentru ca numai asa ne putem concentra mai bine pe ce vrem, si ce putem sa realizam din ceea ce ne dorim.In concluzie, o doza de realitate tuturor ne prinde bine.Si viceversa.

    3
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod