5 moduri să eviţi depresia de Sărbători

Chiar dacă eşti singură de Crăciun nu ai niciun motiv să stai îmbufnată şi să nu te bucuri de relaxarea, liniştea şi atmosfera plăcută pe care o creează un brăduţ frumos împodobit şi de obiceiurile pe care le aduce această Sărbătoare! Iată ce trebuie să faci ca să combaţi depresia!

Chiar dacă eşti singură de Crăciun nu ai niciun motiv să stai îmbufnată şi să nu te bucuri de relaxarea, liniştea şi atmosfera plăcută pe care o creează un brăduţ frumos împodobit şi de obiceiurile pe care le aduce această Sărbătoare! Iată ce trebuie să faci ca să combaţi depresia!

Sfaturi anti-depresie de la psihoterapeut


Da, ştiu că te-ai săturat de sfaturile lor, însă ai încercat să le iei în considerare să vezi dacă funcţionează? Câteva sfaturi practice şi la obiect nu strică, poate reuşesc să te binedispună şi să vezi partea bună a acestei perioade. Iată ce-ţi recomandă psihoterapeutul Lena Rusti ca să nu te afunzi în depresie şi să laşi Sărbătorile să treacă pe lângă tine:

 

1. Nu aştepta să cadă din cer un Fât-Frumos! Priveşte partea bună a lucrurilor!

Tu eşti propria ta familie. Nu aştepta ca ceva să se întâmple în viaţa ta pentru ca tu să te simţi bine.

Până apare acel cineva sau acel ceva, pierzi timp care înseamnă tot viaţa ta. Fă acum lucrurile pe care le amâni pentru mai târziu! Oricare ar fi problemele pe care le ai în acest moment, încearcă să le priveşti şi partea bună, deoarece în felul acesta poate vei găsi şi o soluţie de rezolvare. De exemplu, dacă eşti tristă pentru că eşti singură, nu rezolvi nimic dacă te izolezi şi te adânceşti în depresie. Încearcă să te bucuri de ceea ce ai, ieşi în oraş şi oferă-ţi şansa de a întâlni pe cineva, persoana pe care o cauţi.

 

2. Fă un gest frumos pentru altcineva!

Nu e nevoie să donezi sume imense de bani, ci să ajuţi pe cineva din puţinul pe care îl ai pentru a-l face fericit. Astfel, vei simţi şi tu satisfacţia că ai oferit o mână de ajutor cuiva care avea multă nevoie.

 

3. Creează-ţi ritualuri de sărbători, dar fără să cazi în rutină!

Este bună şi rutina în anumite situaţii, dar dacă ai chef de ceva nou cu ocazia Sărbătorilor nu te cenzura, bucură-te de ceea ce-ţi doreşti! Şi nici să nu te gândeşti să stai în pijamale în seara de Crăciun, deoarece îţi poate accentua starea de depresie. Cheamă câţiva prieteni şi sărbătoriţi împreună. Sau mergi în vacanţă la o prietenă pentru a sărbători împreună Crăciunul.

 

4. Acceptă-ţi viaţa cu bune şi cu rele!

Aste înseamnă că trebuie să accepţi şi tristeţea, singurătatea, dar nu înseamnă că trebuie să te adânceşti în ele până nu mai găseşti o cale de ieşire. Viaţa nu este roz de la un capăt la altul, trebuie să cauţi clipele de bucurie, să lupţi pentru ele, fiind convinsă că le meriţi.

 

5. Pierderea unei persoane dragi este mai intens resimţită de Sărbători!

Este foarte important sa-ti asumi faptul că tu eşti aici şi că persoana pierdută şi-ar dori ca tu să te bucuri şi să sărbătoreşti Crăciunului ca pe vremuri. Trebuie să-ţi asumi cu maturitate condiţia pe care o ai şi să duci mai departe sărbătorile de iarnă ca pe un moment de celebrare.

 

Comentarii (9)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Diana pe 5 Dec 2012, 16:12
    singuratate

    Nimic nu e intamplator, reflectati la ceea ce va lipseste pt. a va simti bine cu voi insiva.. cititi cat mai mult, alegeti-va un drum in viata, canalizati-va gandurile pe reusita personala si toate celelalte li se vor adauga. Posturile NU sunt deloc o solutie, sunt absolut nocive pt organism - ma refer la infometare, o spun pe proprie experienta. Nu de la biserica vine puterea ci din voi insiva!

    0
    0

  • lidia pe 7 Mar 2011, 17:03
    depresie si anxietate

    singuratatia e cel mai greu pas din viata mia am fost invatata cu multi oameni in jur, dar de 3 ani ma comfrut cu aciasta boala ma rog zilnic la dzeu si iel mia devenit cel mai bun prieten care lam avut vriodata cind simt simtomele ma pun pe genunchi si ma rog domnului dumnezeu si simt cum iel imi pregateste ceva frumos ca eu sa ma bucur .Dragi mei nui de glumit cu aciasta boala incercati si rugativa tot timpul ca el sa pregatiasca tot binele din timp pt mine e cia mai buna reteta rugaciunia si sa postesc ,eu cind postesc nu maninc nimic toata ziua nici nu biau apa cel mai bun tratament.

    0
    0

  • deprimat pe 26 Dec 2010, 06:20
    depresie

    am putin peste 20 de ani, mi-am petrecut craciunul..singur. am mancat senvisuri si m-am uitat cu scarba la tv, unde toti erau fericiti. nu am primit nici macar un telefon, sau un mesaj de la cineva. daca maine nu as mai fi..nimeni nu ar observa asta. urasc sarbatorile. da, probabil ca e depresia despre care vorbiti, insa sfaturile nu isi au rostul. mai bine faceti ceva pentru cei necajiti, ca de sfaturi suntem satui.

    1
    0

  • adreea pe 22 Dec 2010, 17:45
    Depresie

    Frumos articol, dar nu prea e putere sa punem in practica sfaturile ce le cuprinde, cand ne gasim in asemenea situatii. SI eu sufar dupa persoana iubita, si eu imi doresc sa nu fiu singura in seara de Craciun, sa fiu cu el ca in alti ani. Langa tine pot fi mii de oameni: familie, prieteni, multi prieteni, barbati frumosi, generosi, cu bani, masini, femei frumoase, inteligente, dar daca cel-cea pe care il-o doresti, e zadarnic. Astazi e miercuri, si desi stiu ca am gresit si ca nu am niciun drept sa sper, totusi mai e pana vineri, cand poate el va veni totusi..... Altfel, nu doar ca voi fi trista, dar il voi inebuni si pe el cu telefoane, mesaje, etc.

    0
    0

  • Pusa Elena Oancea pe 20 Dec 2010, 21:20
    Singuratatea de Sarbatori

    De un an sunt vaduva si sufar de singuratate si depresie dar amtestat un sfat..Cand ma cuprinde nostalgia ,plec de acasa pe strazi sau in parc si ma rog ,cu siguranta ca apare in calea mea o cunostinta cu care discut ,fac planuri de timp liber ,pentru Sarbatori Asa mi-am organizat aceste prime Sarbatori de iarna vaduva.Experienta este grea .pt.prima data in viata sunt singura.

    0
    0

  • lena pe 20 Dec 2010, 21:17
    depresie totala

    da....usor de zis dar daca esti invitat de prieteni la o petrecere in care majoritatea sunt perechi si aia cativa care sunt singuri nu sunt pe gustul tau si fostul tau prieten care inca il iubesti sti ca face revelionul cu alta....oh joy ce happy o sa fiu...asta doar daca ma mint pe mine si ma prefac

    0
    0

  • roxana pe 20 Dec 2010, 13:04
    sfaturi bune!

    Poate ar mai trebui adaugat ca preturile produselor pe care le achizitionam in aceasta perioada nu-s mai mici, deci sa nu ne aruncam precum niste rechini si sa achizitionam produse, de care daca ne gandim de 2 ori nici nu avem nevoie. Singuratatea si tristetea sunt stari carora te lasi prada doar cand esti slab si puterea, daca nu o gasesti in tine, ai s-o gasesti intr-una zil de batrani sau intr-un orfelinat. Va propun sa incercati!

    1
    0

  • laura pe 20 Dec 2010, 12:16
    singuratate

    Multumesc de sfaturi, pt mine sunt ca o mangaiere..am sa incerc sa ma gandesc la ele atunci cand imi va fi greu, cand ma voi intreba de ce nu pot fi langa cel pe care il iubesc, il astept, il visez...

    0
    0

  • Daissy pe 20 Dec 2010, 11:08
    depresia...

    Ce sfaturi frumoase! Usor de spus, dar câte sunt totusi la mijloc! Singuratatea este cea mai grea boala si doar cu câteva sfaturi bine intentionate, nu se rezolva. De unde sa mai ai putere sa le aplici? Teorie, doar teorie!

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod