Seductia aromelor

Arabii au fost adevarati pionieri in arta parfumurilor. Ei au descoperit cum se extrag puternicele uleiuri esentiale din plante aromatice si cum sa obtina civetona si...

Arabii au fost adevarati pionieri in arta parfumurilor. Ei au descoperit cum se extrag puternicele uleiuri esentiale din plante aromatice si cum sa obtina civetona si moscona din glandele sexuale ale civetei(feline) si moscului. In zilele noastre, puteti incerca efectele aromelor seducatoare asupra iubitului vostru invatand arta aromoterapiei, folosirea uleiurilor obtinute din plante aromatice pentru un tratament complet in folosul sanatatii fizice si mentale.

Aceste uleiuri puternice pot fi folosite pentru un masaj senzual, in baie si pentru a parfuma aerul din dormitor prin intermediul unui arzator pentru ulei. Practica aromoterapiei este veche de cateva mii de ani si probabil ca a fost folosita pentru prima data in mod sistematic in China. Stavechea disciplina medicala Indiana, Ayurveda, care este la fel de vie si astazi, foloseste si ea esente din plante pentru combaterea infectiilor, calmarea inflamatiilor si usurarea tensiunilor si a despresiilor.

Inca nu se cunoaste cum actioneaza de fapt uleiurile esentiale. Moleculele volatile din care sunt compuse moleculele constituente se dizolva in apa sau in ulei. Cand sunt eliberate in aer, ele sunt inhalate sub forma unor picaturi minuscule de apa. In partea de sus a nasului, ele sunt interceptate de catre celulele nervoase ale sistemului olfactiv, iar din acest punct mesajele lor sunt transmise creierului. Cand sunt aplicate pe piele prin frecare, moleculele aromatice sunt absorbite in corp prin intermediul grasimii naturale a acesteia(sebumul).

Specialistii in aromoterapie prescriu tratamente specifice pentru fiecare individ, dar si pentru folosirea la domiciliu, poti selecta anumite uleiuri pe baza proprietatilor lor recunoscute pe larg. Unele sunt cunoscute ca stilmulatoare pentru starea de spirit, altele au proprietati calmante. Uleiurile care combina ambele efecte sunt deosebit de potrivite pentru inducerea unei stari de excitare relaxata.

Folosirea uleiurilor esentiale

Uleiurile esentiale pot fi administrate in mai multe feluri. Pentru masaj, uleiurile trebuie diluate intr-un ulei purtator neutru. Nu aplicati niciodata uleiuri esentiale pure direct pe piele deoarece pot provoca iritatii grave ale pielii. Puteti cumpara uleiuri gata diluate, dar daca folositi esente concentrate, ele trebuie amestecate in proportie de 1:50 cu un ulei purtator, cum ar fi cele de migdale, piersici, alune sau de sofranas.

Sticlutele in care se pastreaza uleiurile esentiale trebuie sa fie inchise la culoare, sa fie bine etanseizate si sa fie pastrate in locuri racoroase. Sunt foarte volatile si se evapora daca sunt expuse la caldura, lumina sau aer.

Uleiurile diluate pot fi aplicate pe fata si pe corp, patrunzand in piele prin frecare sau masaj. Baza coloanei vertebrale si ceafa sunt puncte de aplicare eficiente pentru usurarea tensiunii. Puteti inhala uleiurile esentiale direct din sticluta sau sa puneti o picatura, doua intr-un vas cu apa fierbinte, dupa care va aplecati deasupra vasului si acoperiti capul si vasul cu un prosop, ca sa impiedicati aburul sa se imprastie.

Aceasta metoda este eficace cand folositi uleiurile de menta sau de eucalipt pentru vindecarea problemelor respiratorii. O alta metoda de a va bucura de efectele benefice ale uleiurilor este puneti zece picaturi in apa din cada. Aveti grija ca temperatura sa fie placuta pentru amandoi partenerii si faceti o baie prelungita si relaxanta.

Pentru a prepara un deodorant de camera sau corporal, puneti cinci picaturi de ulei esential in 600 ml de apa si turnati apa aromata intr-o sticla cu pulverizator. Pentru a inmiresma aerul din incapere se mai pot pune cateva picaturi de ulei intr-un caston de apa in apropierea caloriferului, sau sa picurati putin ulei pe un inel special conceput sa stea pe un bec electic obisnuit.

O alta optiune poate fi un arzator pentru un ulei alcatuit dintr-o tavita putin adanca fixate deasupra unei lumanari. In tavita se toarna apa, la care se pot adauga pictauri din uleiul parfumat, dupa care se aprinde lumanarea. Caldura evapora uleiul, dispersand aromele seducatoare in aer.

Uleiuri esentiale pentru masaj

Uleiurile esentiale trebuie folosite cu atentie. Nu depasiti niciodata cantitatile recomandate, pentru ca pot aparea efecte contrarii sau pot deveni chiar toxice. Inainte de folosirea oricarui ulei esential, este indicat sa se efectueze un test pe piele, fiindca nu toate uleiurile sunt bune pentru oricine. Uleiurile nu trebuie folosite in primele trei luni de sarcina, iar in urmatoarele se pot folosi numai dupa consultarea medicului.

Uleiuri relaxante

Trandafir: calmant emotional; excelent pentru pielea uscata; afrodiziac. Poate fi folosit pentru masajul corporal si facial si in apa de baie;

Levantica: soporific; special pentru toate tipurile de piele. Poate fi folosit pentru masajul corporal si facial si in apa de baie;

Musetel : benefic pentru pielea uscata si sensibila; calmant. Poate fi folosit pentru masajul corporal si facial si in apa de baie;

Ylang ylang: calmant emotional; inmoaie pielea; afrodiziac. Poate fi folosit pentru masajul corporal si facial si in apa de baie;

Neroli: elimina stresul; balsam pentru piele. Poate fi folosit pentru masajul corporal si facial;

Rozamarin: calmeaza nervii. Poate fi folosit in apa de baie.

Uleiuri stimulatoare

Tamaie aromata: arodiziac. Poate fi folosit pentu masajul corporal si in apa de baie;

Paciouli: imbalsameza pielea; afrodiziac. Poate fi folosit pentru masajul corporal si facial si in apa de baie;

Geraniu: afrodiziac; benefic pentru pielea grasa. De evitat de persoanele care au pielea uscata. Poate fi folosit pentru masajul corporal si facial si in apa de baie;

Boabe de ienupar: contra oboselii; favorizeaza starea de bine. Poate fi folosit in masajul corporal, masajul scalpului si in apa de baie;

Bergamote: racoritor. De evitat de catre persoanele cu pielea sensibila. Poate fi folosit pentru masajul corporal si facial si in apa de baie;

Cedru: calmeaza iritatiile pielii, afrodiziac. Poate fi folosit pentru masajul corporal si facial si in apa de baie;

Scortisoara: stimulator, afrodiziac. Inainte de ultilizare este necesara diluarea cu atentie. Poate fi folosit in masajul corporal.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod