Nunta fara plic

Un nou obicei incearca sa-si faca loc printre romani, cu ajutorul internetului: cadouri de nunta in loc de plicuri cu bani.

Cand ma gandesc la cadouri de nunta, primul lucru care-mi vine in minte e plicul cu bani. Si, cu siguranta, nu mi se intampla numai mie treaba asta, pentru ca la romani a devenit traditie ca tinerii insuratei sa sfarseasca noaptea nuntii nu in fosnetul asternuturilor de matase, ci in cel al banilor numarati la lumina zorilor.

Liste de cadouri pe internet


Ce-ati spune, insa, daca odata cu urmatoarea invitatie la nunta, ati primi o lista de cadouri pe care si le doresc viitorii miri? Sau, in cazul in care n-ati facut inca pasul cel mare, cum vi s-ar parea ideea sa va pregatiti nunta pe internet, cu ajutorul caruia sa explicati invitatilor ce v-ar placea sa va daruiasca?

Recent lansat, site-ul MyWeddingGift.ro te lasa sa-ti faci un cont si sa alcatuiesti, online, lista de invitati si lista de cadouri.

Intentia declarata a agentiei de calatorii Round The World Travel (RTW), care a investit vreo 15.000 de euro in site, este sa schimbe mentalitatea plicului cu bani. Sigur, pana la coada site-ul e o modalitate de a atrage clienti pentru ofertele turistice ale companiei, care ofera pachete de vacante si alte servicii, inclusiv
pentru luna de miere.

Sunt, insa, oare, romanii prea ancorati in obiceiul de a oferi cadouri in bani, pentru a fi deschisi la astfel de registre de nunta? Si in ce masura pot trece ei peste jena, pe care multi o recunosc, de a spune clar "vreau aia si aia"?

Nunta, la romani si nu numai, este nu doar un prilej de celebrare, ci o adevarata intreprindere financiara.

O ocazie pentru rude, prieteni si colegi sa ajute noua pereche sa porneasca in viata.

In Romania, cash-ul e de baza


Va amintiti reclama la magazinul de electrocasnice, in care nunta cu strigare permite etalarea de frigidere, televizoare, aspiratoare sau cuptoare cu microunde? In realitate, desigur, la astfel de petreceri se striga sume de bani, afara de cazurile (rare) cand vreun mesean generos ofera o masina, un apartament ori o excursie exotica si costisitoare.

In unele zone din Romania sau Republica Moldova, mirii trec, cu cosuletul, de la masa la masa, pentru a recolta cash-ul, guristul de serviciu anunta la microfon fiecare suma, iar la sfarsit toata lumea afla cifra de afaceri a serii.

In lumea buna, insa, obiceiul e considerat barbar si jenant, iar mirii colecteaza discret, la spartul targului, plicurile cu bani, fara sa faca din asta un spectacol.

Carmen Baltac, managing partner la RTW, spune ca noul serviciu oferit de compania ei ii vizeaza pe cei care gasesc si plicul cu bani stanjenitor.

"Noi ne adresam acelora care pretuiesc amintirile, mai degraba decat plicul cu bani, mai precis acelora care doresc sa primeasca un cadou ce le va aduce o experienta, o traire frumoasa de care cu siguranta isi vor aminti peste ani… fie el o vacanta exotica, fie cina romantica", precizeaza Baltac, intr-un interviu pentru eva.ro.

Practica de succes in Occident


Modelul are succes in Occident, unde nuntasii ofera de obicei cadouri, nu bani. Registrele de cadouri de nunta au aparut din nevoia evitarii situatiilor in care insurateii primesc, sa spunem, 14 cuptoare cu microunde sau 23 de prajitoare.

In Europa de Vest sau in Statele Unite, multe magazine ofera asemenea registre, o strategie aplicata si la noi, de cativa retaileri, dar fara mare succes.

"Asta e o practica copiata dupa americani - nu stiu daca la noi a prins inca radacini - banuiesc ca nu - eu personal nu as publica ce vreau", spune Monica Roman, un analist IT in varsta de 36 de ani, referindu-se la initiativa celor de la MyWeddingGift.ro.

 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • maria pe 26 Mai 2014, 10:26
    ......

    Atatea discutii...fara dar, cu dar, cu bani! Oameni buni, daca vreti nunta fara dar...faceti-o! Nu o mai judecati pe a altora! Ca nu e frumos, ca esti materialist! Personal prefer banii in locul cadourilor.Da, sunt materialista, ca majoritatea oamenilor! Fiecare popor cu obisceiurile lor si, de data asta, consider ca al romanilor este mai bun. Se face atata tam-tam cu nunta fara dar! Adevarul e ca toti vrem nunta fara dar si fara plic, dar sa fie a altuia. 99% dintre noi am am primit la nunta plicul cu cash! Si sa nu spuneti ca nu v-a tresaltat inima de bucurie cand vedeati ca vi se sterg datoriile facute ca sa ii distrati pe invitati. Oamenii AU NEVOIE de bani! Nu de cadouri, cu care nu ai ce face si pe care nu stii cum sa le returnezi.Si cum tot promovam atat milostenia fata de puturosii aia de pe strada, am putea sa o facem si fata de propriile noastre rude si prieteni. Ca ne place sa mancam si sa bem...pe banii lor! P.S. Singura posibilitate de a face nunta fara toate astea e sa nu chemi pe nimeni. Doar mirii si nasii! Dar atunci...alte comentarii!

    1
    0

  • Seadra pe 3 Mar 2010, 18:19
    . . . .

    Care mai este farmecul nuntii daca o faci pentru bani?! Eu daca nu as avea suficienti bani pt toate cheltuielile nu as mai face-o. Ideea cu lista de dorinte e ok atata timp cat invitatii pe care ii ai isi permit. Si daca vrei cu adevarat o nunta frumoasa nu trebuie sa o organizezi pentru bani sau cadouri, pt ca in final tot doar cu amintirile ramai.

    2
    0

  • Mihaela Enachi pe 17 Feb 2010, 11:19
    nunta cu/fara plic

    Ca si idee este foarte buna ....dar pentru cei care au o situatie materiala ...sa zicem relaxanta ....Dar pentru cei care se casatoresc din ideea ca oricum cu ce le iese la nunta vor achita datoriile (pentru ca de ramas cu bani dupa nunta e cam putin probabil in ziua de azi )nu e foarte convenabil sa renunte la plic in favoarea cadourilor.Acesta idee ramane valabila in cazul celor care au deja o casa si trebuie sa o decoreze si sa o utileze .Pana la urma fiecare este liber sa aleaga in functie de situatia lui financiara .Eu de exemplu ma casatorec vara aceasta si am ales plicul la sf nuntii din ideea de a achita restaurantul,muzica.filmatul etc .Am preferat asa ,impreuna cu viitorul meu sot ,deoarece e mult mai simplu si mai putin stresant .Iar pe mine personal nu ma deranjeaza sa inchin plicul cu bani atunci cand merg la o nunta ...e adevarat ca nunta cu strigatul banilor este deja depasita ca si ideea dar nunta cu banii in plic e ok din punctul meu de vedere.Desigur mi-ar face placere sa merg la o nunta cu lista de cadouri ...recunosc ,mai mult din curiozitate deoarece nu am participat la nici o nunta in acest gen .

    1
    0

  • Un om pe 8 Feb 2010, 07:17
    nunta fara plic

    foarte interesant si idilic..... ce frumosi si buni suntem noi. sa nu uitam ca realizarea unui asemenea eveniment implica costuri... si nu mici. sa vad eu pe aia care vor plati meniurile in cuptoare cu microunde si muzica, fotograful si filmarea cu prajitoare de paine. nu cred ca mai e o afacere pentru miri realizarea unei nunti. de fapt marii castigatori sunt cei care vand servicii pentru o nunta... incercati de exemplu sa calculati alimentele ce le pimiti la meniuri si veti vedea cine face profit. ar fi interesant sa vina invitatii la nunta si cu pachetelul cu mancare de acasa, nu? :))

    2
    0

  • MIHAELA pe 3 Nov 2009, 17:26
    nunta la romani

    eu sper sa se renunte cat mai curand la aceasta "afacere"; strica tot spiritul la ceea ce inteleg eu prin celebrarea nuntii; bietii miri stau toata noaptea stresati, daca le iese banii sau nu ca sa poata plati restaurantul, iar mesenii se roaga in gand ca "masa" sa nu se ridice prea mult. nu e nimic original, frumos, sau romantic, in toata asta, este o practica de prost gust!

    1
    0

  • miha pe 16 Mai 2009, 10:09
    ....

    si la noi e un obicei de genul. la o cununie civila, atunci cand nu exista o cununie religioasa, la petrecerea respectiva invitatii vin cu cadouri, exceptandu`i pe cei fara insiparatie care vin tot cu plic. multi dintre romani atunci cand ajung la momentul nuntii au deja o casa, sunt instariti, au toate utilitatile....ideea cu cadourile mai ales de uz casnic e destul de riscanta, mai bine il lasi sa`si faca cumparaturile pe gustul lui...din banii respectivi. in plus, multi din insuratei, in romania, folosesc acei bani pt a`si plati datoria la restaurant. nu orice se casaoreste a reusit sa`si stranga o suma de bani, bazandu`se pe aceea. poate am tot o mentalitate de roman, dar situatia asta nu o sa se schimbe niciodata.

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod