De ce iti cade parul?

90% din parul tau ar trebui sa fie in crestere in orice moment. Cel putin parul capilar. Ar trebui sa fie in acest stadiu timp de 2 pana la 5 ani in care sa creasca cu aproximativ 1 cm pe luna. Dupa perioada de crestere urmeaza o stagnare pentru 2-3 luni si, fatalmente, caderea. Dar nu mai mult de 100 de fire pe zi.
90% din parul tau ar trebui sa fie in crestere in orice moment. Cel putin parul capilar. Ar trebui sa fie in acest stadiu timp de 2 pana la 5 ani in care sa creasca cu aproximativ 1 cm pe luna. Dupa perioada de crestere urmeaza o stagnare pentru 2-3 luni si, fatalmente, caderea. Dar nu mai mult de 100 de fire pe zi.

De ce iti cade parul?

Poate treci printr-o perioada stresanta sau deprimanta, poate este consecinta unei operatii pe care ai facut-o de curand, sau a unei boli epuizante prin care ai trecut in ultimul timp. Parul poate sa-ti cada chiar dupa 4 luni de la evenimentul stresant dar se va reface dupa ce revii la o stare mai buna.

La 3 luni dupa nasterea unui copil e normal sa-ti cada parul din cauza hormonilor care au prlungit in timpul sarcinii ritmul obisnuit al cresterii parului.



Daca nu ai trecut prin una din situatiile de mai sus e bine sa consulti medicul endocrinolog cand observi ca iti cade foarte mult par. O disfunctie a tiroidei sau o tulburare in producerea hormonilor estrogeni si androgeni pot incepe chiar prin acest simptom.
Deasemenea poate fi primul semn al lupusului sau o manifestare diabetica.

Iti cade parul si in acelasi timp ai matreata? Incearca sa folosesti sampoane si tratamente care indeparteaza matreata. Cateodata cele doua merg mana in mana.

Anticonceptionalele, suplimentele de vitamina A luate in exces, medicatia anticoagulanta si unele medicamente folosite pentru tratarea gutei pot provoca un dezastru estetic prin cantitatea de par pierduta.

O cauza simpla?

Porti mereu parul strans in coada sau codite? Iti faci permanent sau te vopsesti foarte des? Daca raspunsul e afirmativ, stii ce sa schimbi ca sa ai din nou un par frumos.

Specialistii spun ca agresiunea provocata de cozile prea stranse poate cauza pierderea definitiva a parului denumita alopecie de tractiune.
Acelasi efect nociv il pot avea diversele masti si uleiuri speciale pentru ingrijirea parului daca sunt de proasta calitate. Nu persista in utilizarea tratamentelor cosmetice daca e evident ca nu iti fac bine.

 

 

Cand e ereditar

L-ai mostenit pe tatal tau atunci cand parul ti se rareste in partile laterale ale fruntii si in varful capului. Este caracteristic pentru ereditatea de tip masculin.

Daca parul ti se rareste pe toata suprafata capului, fara sa cuprinda o zona anume, s-ar putea sa o fi mostenit pe mama ta. Asa arata modelul feminim de alopecie.


Ti se poate intampla...



... Sa te trezesti dimineata si sa observi ca-ti lipseste parul de pe o portiune mare din scalp, pur si simplu! E socant dar cel mai probabil trecator! Nu se stie de ce organismul isi ataca uneori propriul par si medicina nu a gasit inca un tratament pentru aceasta afectiune. Nu este o tragedie, se stie cu siguranta ca parul va creste la loc!


Un tratament?

Pe langa multitudinea de leacuri din batrani, o solutie foarte eficienta o constituie minoxidilul, o substanta comercializata de mai multe firme in sprayuri speciale - Rogaine, Hairgrow. Se poate cumpara fara prescriptie medicala din farmacii la preturi intre 50 si 200 de lei. Se aplica zilnic pe scalp, nu ingrasa parul si nu lasa un miros neplacut. In una sau doua luni e foarte probabil sa observi fire scurte de par crescand pe locul celui cazut.


Daca minoxidilul nu te ajuta, un medic iti poate prescrie produse mai puternice, concepute special pentru femei sau pentru barbati, pe care nu le poti achizitiona fara reteta.


Nu mai functioneaza nimic?


Pentru cazuri disperate, exista solutii extreme: transplantul de par sau terapia cu lumina. Pana la urma de ce nu? Se fac si la noi in tara.

 

Comentariile 1-50 din 65

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Ale pe 17 Oct 2012, 10:47
    Tratament eficient?

    Buna. Din pacate si eu am parul destul de rar si am incercat o gramada de metode sa rezolv aceasta situatie.. momentan incerc tratamentul cu minoxidil de la Rogaine, varianta pentru femei. Cica rezultatele se observa in 2-3 luni, sper sa functioneze si in cazul meu ..intre timp folosesc un produs numit Toppik ( e relativ destul de nou la noi dar am vazut ca-n alte tari se foloseste cu succes de ani buni.. eu tot de pe forumuri straine am aflat de existenta lui). E ca un fel de praf (nanoparticule de cheratina mai precis) pe care il aplici pe par, se lipeste de acesta si parul pare mult mai des. In cazul meu functioneaza perfect, nimeni nu-si poate da seama ca am parul rar, nici daca priveste de foarte aproape. Eu le-am comandat de pe internet de la noi din Romania ca in farmacii n-am reusit sa gasesc nicaieri.. voi ati folosit Rogaine? Ce rezultate ati avut?

    0
    0

  • perishor pe 13 Sep 2011, 13:03
    Alin, Alinule

    Articolul e scris de Alin Galatescu???????? De cand s-o fi pricepand omul asta la tot? E un fel de Monica Tatoiu in versiune masculina.

    0
    0

  • nani pe 24 Dec 2010, 20:32
    vand pastile ANDROCUR impotriva caderii parului

    Vand pastile ANDROCUR, foarte bune pentru regenerarea parului din cauze genetice. Tel. 0722.205.136

    0
    1

  • flory pe 30 Sep 2009, 09:48
    ajutati-ma

    BUNA.AM SI EU O MARE RUGAMINTE LA VOI DE APROXIMATIV UN AN DE ZILE MA TOT CONFRUNT CU CADEREA PARULUI VA SPUN SINCER CHIAR IMI CADE MI SA RARAIT DESTUL CAT SA MA INGRIJOREZE ACEST LUCRU SPUNETI-MI SI MIE DACA CUNOASTETI VREUN MEDIC ENDOCRINOLOG IN PITESTI SAU VREUN CABINET.ASTEPT RASPUNS PE WWW.flory.alina89@yahoo.com

    0
    0

  • Ina pe 25 Sep 2009, 15:05
    Dontu

    Nu des port parul strins numai cind sint la serviciu dar parul mil vopsesc odata in luna.Doar de solutiea pe care ati reclamat-o nu am auzit niciodata

    0
    0

  • Ina pe 25 Sep 2009, 14:57
    Dontu

    nU SINT SIGURA CA L-AM MOSTENIT DE LA PARINTI.SINT TIMPURI CADE APOI SE OPRESTE APOI IARAS CADE

    0
    0

  • Ina pe 25 Sep 2009, 14:53
    Dontu

    Eu as vrea sa stiu ce vitamine imi trebue pentru-ca sa nu cada parul

    1
    0

  • rezultate pe 2 Sep 2009, 14:41
    cadere a parului

    buna imi poate da si mi-e cineva o reteta impotriva caderii parului eu i-au niste vitamine de la farmacie dar ma tin o perioada cat le i-au dupa care im pica din nou astept o salutie pe adresa de email caius_andrita@yahoo.com MUltumesc

    1
    0

  • oana pe 10 Aug 2009, 19:38
    pentru noi

    trebuie sa gasim o solutie pana la urma in primul rand nu mai va stresati in al doilea rand cum am vazut mai sus caderea parului poate fi de la lipsa de calciu sau de la lipsa de vitamine umblati mai mult la alimentatie succes si sanatate ........apropo mai duceti-va si pe la biserica

    0
    0

  • oana pe 8 Aug 2009, 13:10
    ajutor

    am aceeiasi problema ca si voi imi cade parul cand pun mana in cap observ cum imi cade dar vreau sa mentionez ca am anemie lipsa de fier credeti ca asta este cauza

    0
    0

  • Dan pe 19 Iul 2009, 15:03
    Recomand ROGAINE cu minoxidil

    Atat eu cat si prietena mea ne confruntam cu o cadere masiva a parului, cel putin la mine ajunsesem in partea din fata la chelie...se vedea pielea..dupa care mi-a recomandat un prieten din USA...ROGAINE si asta dupa ce am incercat diverse tratamente minune, rezultatele au inceput sa apara in urmtoarele saptamani de folosire atat la mine cat si la prietena.

    0
    0

  • eu pe 2 Mai 2009, 16:07
    De ce cade parul

    Din cauza clorului si a calcarului din apa de la robinet. Folositi in apa de clatit bicarbonat de sodiu, sau zeama de lamaie.

    1
    0

  • rodica pe 25 Apr 2009, 08:50
    multumesc

    mi-au prins bine unele sfatiri din acest articol

    1
    0

  • roxana pe 23 Mar 2009, 19:38
    par degradat(decolorare)

    ce tratament natural pot sa fac pentru a-mi regenera firul de par .este foarte distrus din cauza decolorarii...imi dai un sfat?

    0
    0

  • buburuza pe 16 Mar 2009, 14:54
    si mie imi cade parul

    SI MIE IMI CADE PARUL FOARTE RAU.DE 4 LUNI MA CONFRUNT CU ACEASTA PROBLEMA,REVALID,VIADERM,HAIR GROW FARA NICI UN REZULTAT.ACUM FOLOSESC ALOPEXY ASTEPT REZULTATELE.AM INTELES CA SI MASCA CU GAZ DE LA VIVA NATURA FACE MINUNI.AM GAURI CARE SE MARESC PE ZI CE TRECE!!!VOI CE SOLUTII MAI AVETI?

    0
    0

  • gaby pe 14 Feb 2009, 03:45
    un par sanatos

    cred k trebuie de mai multe ori sa avem mai multa grija de parul nostru in special femeile,nu doar atunci cand observam k incepem sa ramanem fara el....! parerea mea

    0
    0

  • georgiana pe 9 Feb 2009, 18:05
    eu va recomand

    crema de par cu extracte naturale si petrol Vivanatura credeti-ma eu o folosesc iar parul nu imi mai cade si creste foarte repede

    0
    0

  • Oana pe 23 Dec 2008, 15:46
    Gaz (Petrol) Lampant de vanzare

    Cine e interesata,gaz lampant se gaseste in Expo Market Dorali (Voluntari-Afumati) In pavilionul P3. Sau dupa Dorali mai e ceva de genul unui en-gross care se cheama Mircea Comandor si acolo se gaseste costa cam 6.00 un Litru

    0
    0

  • dan dumitru pe 16 Dec 2008, 09:43
    Ofer ROGAIN

    Ofer Rogaine (minoxidil 5%). Setul contine tratamentul adecvat pentru 6 luni. Rogaine e recomandat in cazul caderii parului (alopecie, chelie). 0744.314.749

    0
    0

  • dana sinaia pe 11 Dec 2008, 21:30
    Stresss

    Mie imi cade parul sunt stresata pe chiestia asta de fiecare data cand fac baie sau trc mana prin el a mai cazut dar nicidata ca acum aveti vre-o solutie? Oare sunt bolnava asa rau??

    0
    0

  • dana sinaia pe 11 Dec 2008, 21:23

    Mie imi cade parul de fiecare data cand pun mana in cap mai mult de 200 de fire pe zii sunt stresata si in acelas timp speriata ca efectiv nu stiu ce am ok

    0
    0

  • Alexandru pe 4 Dec 2008, 14:27
    Imi pik rau de tot paru...simtk inebunesc...am nevoie de nisthe sfaturi....va rog...

    de vreo cateva saptamanii bune imi pik paru...am incercat cu chelstop da sincer sa fiu nu vad nicio diferentza...sunt disperat. Va rog ajutati-ma....sh in plus nu stiu cum sa scap de matrata ... ma manank capul ingrozitor....ast solutii.....

    0
    0

  • romea pe 31 Oct 2008, 15:14
    Solutii

    Am citit o gramada de soluti dar nimeni nu scrie cum actioneaza de fapt acele substante; solutia este diferita pentru fiecare in parte in functie de problemele pe care le avem va recomand site-urile in limba engleza din sua pt cei care stiu citi engleza www.aafp.org siteul medicilor de familie din america acolo puteti afla tot, ce si cum.

    0
    0

  • oana pe 28 Oct 2008, 13:48
    Gaz lampant

    Va rog mult de tot spuneti-mi de unde as putea procura gaz lampant in Bucuresti. Am vazut un post conform caruia se gaseste la plafar - e unul anume si in Bucuresti pentru ca eu am colindat pana acum la toate plafarele care mi-au iesit in cale si nu am avut noroc? Stiu ca cel mai usor se poate gasi la statii peco insa am inteles ca acela are si componente toxice si nu as vrea sa risc si sa imi cada si restul de par pe care-l mai am. V-as fi vesnic recunoscatoare daca mi-ati oferi o solutie.

    0
    0

  • nicol pe 26 Oct 2008, 13:36
    Cadera parului

    ULEI DE MASLINE + GALBENUS DE OU + ULEI RICIN

    2
    0

  • alina pe 20 Oct 2008, 20:52
    Parul meu

    E super bun chelstop la mine a mers folositil:D:P ;)

    0
    0

  • corina pe 19 Oct 2008, 15:41
    Caderea parului

    Eu sunt copil, am 13 ani... dar de ce imi cade parul? Nu m-am vopsit, nu am folosit balsamuri... oare de ce imi cade parul. Deci nu e din cauza vopselelor si a tot felul de balsamuri!

    0
    0

  • andrei pe 30 Sep 2008, 13:24
    Ce recomandati?

    Stiti ce va intreb nu? Sunt persoana de sex masculin si am 20 de ani, n-am incercat niciun tratament pana acum si as dori sa incerc, ce recomandati? Am citit pe net si aici si vad tot felul de pareri diferite, tratamente diferite. Nu poate sa fie un tratament bun pentru toti? Stiu pe cineva care a folosit revalid si chiar a avut efect, ia crescut la loc.

    1
    0

  • EU pe 18 Sep 2008, 16:11
    Si mie mi se intampla

    Si mie imi cade parul... am luat Revalid si in loc sa-mi creasca parul de pe cap, am fost socata sa constat ca au inceput sa-mi apara fire de par pe fata (pe obraji), asa ca NU luati pastile! Sfatul meu este sa folositi produsele naturiste. In prezent eu folosesc galbenus de ou, ulei de ricin si vitamina A uleioasa si vad ca a inceput sa dea rezultate... nu spectaculoase, dar am rabdare...

    0
    0

  • larisa1985 pe 27 Aug 2008, 10:22

    Factorii pe care i-ai enumerat pot conduc la caderea parului. Stresul pot spune ca este cel mai puternic factor care poate cauza caderea parului... din aceasta cauza trebuie sa iti reiei viata normala, sa te linistesti. De asemenea, te sfatuiesc sa adopti o alimentatie bogata in vitamine si minerale pentru a ajuta la regenerarea si intarirea firului de par. Poti lua si suplimente de multivitamine... stai linistita ca nu te vor ingrasa. Cat despre produsele cosmetice nu iti pot spune decat ca trebuie sa le alegi cu mare atentie... si ca nu trebuie sa le folosesti in exces deoarece se invata parul cu ele, iar cand nu le vei mai folosi parul va cadea, se va deteriora, se va ingrasa etc. Numai bine!

    0
    0

  • Florina pe 27 Aug 2008, 10:04
    Imi cade mult par

    Buna. Cam de o luna de zile imi cade parul si destul de mult. Oare de la ce?... Sa fie din cauza ca am avut un deces in familie? Sau pentru ca am fost stresati cu mutarea?... 6 saptamani am tinut parul prins in coada plus ca folosesc o gramada de creme de par si masti... sa fie toate acestea motivul pentru care imi cade parul? Va rog ajutati-ma cu un raspuns... Va multumesc.

    0
    0

  • Aurelia pe 29 Apr 2008, 15:43
    Am incercat si eu

    Am incercat cu Zeama de urzici dupa spalare cu un sampon fortifiant. Inainte de astea galbenus de ou, ulei de ricin si masline, gaz lampant foarte putin,masca se tine 30 minute. Ar fi fost bun si usturoi adaugat dar miroase rau si cum merg la servici e destul de jenant. Ceva rezultate dar nimic spectaculos. Tratamentul trebuie sa se faca din interior... degeaba dam pe piele si par ca nu prea au efect. Devitaminizarea, stressul, alimentatia, hormonii, periajul insuficient uneori.

    0
    0

  • kolin pe 17 Apr 2008, 02:22
    Caderea parului

    Am 21 de ani sunt de sex masculin si imi cade parul in regiunea frontala si la tample. Genetic nu se poate toti din familia mea au par cat cuprinde niciunul nici urma de chelie... poate tatae meo il are mai rar dar are 77 ani. Am facut dht (dyhydrotestosteron-ul) si e NORMAL... am insa candida pe pielea capului. Am fost la 3 dermatologi si toti mi-au dat diferit... unul revalid- iau de 3 luni si nimic, altul alopexy... cam ciudat si multe efecte adverse... si altul dercos aminexyl insa acesta imi ingrasa parul si mai rau cade! Am folosit sampon ducray sabal si nimic, acum am luat nizoral pentru candida si gaz + ulei ricin + rom! O fi bun? Voi ce ziceti? Ca vad ca toti aveti alte idei! Da nush cat gaz sa dau. Daca as da doar cu gaz ar fi mai bine? Dar cum si cat? E groaznic... nu vreau sa am chelie de la varsta asta, dar deja a inceput SI NU E EREDITAR! Radiatiile ar putea fi de vina? Poluarea?

    1
    0

  • T. Iancu pe 1 Apr 2008, 22:14
    Scalpul

    Nu stiu cui sa ma adresez, dar daca aveti vreo legatura cu firmele de sampon care isi fac reclama la televizor, faceti ceva sa nu mai auzim stalcita limba romana si in domeniul dvs. In toate dictionarele cuvantul "scalp"se defineste ca fiind: "Piele a capului uman impreuna cu parul, smulsa de pe craniu in urma unui accident sau desprinsa cu un instrument ascutit." Nu e posibil sa ni se inoculeze zi de zi ideea ca scalp ar insemna "pielea capului". Auzim despre "un scalp sanatos", "un scalp sensibil","excesul de sebum al scalpului" si alte minuni din acestea. Nici Ceausescu, in 25 de ani, nu a reusit sa ne invete sa spunem "tutulor" in loc de tuturor, deci incercarea de a schimba limba romana are sanse foarte mici de reusita. In plus, ne abate atentia de la obiectul reclamei. Eu personal, schimb postul cand aud una din expresiile de mai sus, pentru ca imi face rau.

    0
    0

  • zaharia Ana-Maria pe 17 Mar 2008, 11:15
    O adresa, un nr de telefon a unui doctor care se ocupa cu asa ceva,ajutat-ma va rog

    Ce am folosit pana acum nu a dat niciun rezultat, ce sa fac? Sunt disperata. Imi creste dar nu se indeasa se observa ca e foarte rar, ce sa fac? Ajutati-ma va rog! Dati-mi nr de telefon al unui doctor care se ocupa cu asa ceva. Nr. meu de telefon este: 0748124736

    0
    0

  • Alexandra pe 29 Feb 2008, 10:20
    Ce ma fac?

    Am impresia ca imi cade mult par... dar nu este asa de mult dar pentru ca eu deja il am rar :(:(:( Imi e frica :( sa nu cada prea mult:D

    0
    0

  • Cristi pe 13 Ian 2008, 17:33
    Sa nu mai cada

    Foloseste minoxidil, propecia ...dar mergi la doctor mai intai !!!

    0
    0

  • GABI pe 11 Ian 2008, 16:49
    Caderea parului

    Imi cade parul foarte mult de aceea am citit parerile voastre am inceput un tratament cu nizoral si o solutie de la emiplant forte fac masaje si cu usturoi si gaz lampant sper sa dea rezultate. Multumesc.

    0
    0

  • gabicadere pe 11 Ian 2008, 16:42
    Cadere de par masive

    Ce sa zic? Imi cade foarte mult par. Acum fac tratament cu solutie forte de la emiplant, usturoi si nizoral, despre care am auzit ca e foarte bun. Incerc ca nici bani nu am asa multi.

    0
    0

  • dragos pe 7 Ian 2008, 22:20
    cadeeeee

    am folosit 3 luni foltene si..degeaba.cade in continuare.ce sa fac am 23 ani.:(((

    0
    0

  • amy pe 8 Dec 2007, 18:56
    Par

    Ulei de ricin dat direct pe pielea capului, lasat sa actioneze 30 min. face minuni.

    0
    0

  • Vasile Ramona pe 27 Nov 2007, 13:14
    Solutie

    Sapun moale vegetal + chelstop se cumpara din farmacie. Pentru mine a mers.

    0
    0

  • vera pe 10 Nov 2007, 21:42
    cadera parului

    eu cred ca aceste soluti m or ajuta

    0
    0

  • nicoleta pe 9 Nov 2007, 02:21
    sanatate

    buna seara.am 27 de ani,acum doua luni am facut caderi de calciu repetate si am ramas fara par in zone diferite a capului...si inca mai cade.la ce trebuie sa ma astept?

    0
    0

  • cristina pe 8 Nov 2007, 16:30
    caderea parului

    kertyrol sampaon de 2 ori pe saptamana alopexy de 2/zi vitam A 1/dimineata eurovita par si unghii 1/zi

    0
    0

  • cristina pe 17 Oct 2007, 15:47
    vreau ca parul meu sa fie sanatos

    ma abtin.noi femeile folosim tot felul de balsamuri,de masti si vopsele.uitam sa folosim si o masca naturala si ne trezim ca ne pica parul,sau ca e deteriorat,sau ca e lipsit de stralucire.daca folosim toate tampeniile de ce ne mai plangem?

    0
    0

  • marta pe 19 Aug 2007, 12:07
    caderea parului

    am avut si eu probleme, m-am trezit ca lipseste parul pe o portiune destul de mare si am facut tratament cu alopexy si sampoane alpecin , plus pastile revalid si un tratament pentru par numit ,, ducray,, si acum parul a inceput sa creasca pe aproape toata zona si nici nu mai cade la spalare sau pieptanat. Incercati, aveti rabdare si perseverati.Succes!

    0
    0

  • vio-rica pe 27 Iul 2007, 16:53
    caderea parului

    si eu am prob. cu ,caderea parului.am incercat mai multe variante dar nu m-a ajutat.daca e ereditar,clar ca nu mai se regenereaza.singura solutie e peruca,ce ziceti?sant f. distrusa din aceasta cauza.poate aveti totusi o solutie sau sfaturi de la cititori.multumesc.

    0
    0

  • flori pe 5 Feb 2007, 07:39
    caderea parului

    am probleme foarte mari cu caderea parului am ajuns sa fiu disperata nu stiu ce sa mai fac.folosesc acum o solutie si sper sa dea rezultate.

    0
    0

  • ana pe 7 Oct 2006, 06:38
    pentru caderea parului

    minoxidilul ajuta mult la cresterea parului. De asemenea ROGAINA,este buna.

    0
    0
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod