Cum sa echilibrezi diferentele de libido intr-o relatie

Ne-am interesat si am aflat care sunt sfaturile pe care le dau specialistii unei femei care considera ca sotul ei este obsedat de sex. Maria are 42 de ani...

Saptamana trecuta am aflat cata importanta acordam vietii sexuale si pentru ca, in aceasta privinta, ne diferentiem foarte mult, astazi vom discuta despre cum putem face fata unui partener cu un libido diferit de al nostru.

Ne-am interesat si am aflat care sunt sfaturile pe care le dau specialistii unei femei care considera ca sotul ei este obsedat de sex. Maria are 42 de ani, are doi copii si este casatorita de 11 ani cu Andrei, cel de-al doilea sot al sau. El are 45 de ani, iar Maria spune ca pare a fi obsedat de sex. "La inceput ma simteam flatata de faptul ca ma doreste tot timpul, dar acum sunt ingrijorata de aceasta situatie si cred ca avem o problema foarte serioasa in viata de cuplu.

El vrea sa facem sex foarte des, uneori chiar de mai multe ori in aceeasi zi, iar atunci cand il resping, se enerveaza foarte tare. Nu m-a lovit niciodata si este un bun parinte si cap de familie. Mi-e ca daca lucrurile se vor inrautati, voi fi nevoita sa divortez".

Se pare ca, din pacate, cazul de mai sus nu este unul singular, iar aceasta problema a fost discutata foarte serios de catre specialistii sexologi. Insa sunt foarte multe lucruri care trebuie luate in consideratie intr-o astfel de situatie, inainte de a vorbi despre divort. In orice relatie de lunga durata, la un moment dat, partenerii trebuie sa se gandeasca la partea sexuala a vietii lor de cuplu si sa faca unele schimbari.

Este normal pentru un cuplu tanar sa aiba o viata sexuala foarte activa in primele luni ale relatiei lor sau poate chiar in primii ani (toata aceasta perioada este denumita faza lunii de miere). De cele mai multe ori, frecventa actului sexual incepe sa scada o data cu o mai buna cunoastere a partenerului de langa noi. Se intampla multe lucruri pe parcurs: apar copiii, munca de la birou ne acapareaza din ce in ce mai mult timp, socrii joaca un rol din ce in ce mai mare in viata noastra, iar problemele de sanatate incep sa apara. Exista multe lucruri de genul acesta care ne afecteaza ritmul vietii intime al relatiei.

Cu siguranta vei simti ca interesul sexual al sotului este anormal sau, cel putin, diferit de al tau. Faptul ca acesta devine nervos atunci cand il refuzi, complica si mai mult situatia, iar rezolvarea este cu atat mai dificila.

Este foarte simplu pentru persoana care doreste sa faca sex sa considere ca este indreptatita sa faca acest lucru cu sotia(ul) lui (ei). Dar cat de mult este prea mult? Nu exista nici un raspuns clar la aceasta intrebare - este vorba de intelegerea mutuala dintre parteneri si limitele in care amandoi se incadreaza. Ambii parteneri trebuie sa se simta confortabil si, cel mai important, nici unul dintre ei sa nu fie constrans sau obligat sa faca ceva care nu-i place in ceea ce priveste sexul.

Buna comunicare este solutia


Hai sa vedem cum s-ar putea face unele schimbari in relatia ta. In primul rand, ar fi extraordinar sa aveti o discutie clara despre relatia voastra sexuala. Insa, din cele scrise de Maria, se pare ca o astfel de discutie nu ar face decat sa degenereze intr-o cearta imediat dupa prima propozitie.

O buna comunicare despre sex este de cele mai multe ori dificila, mai ales atunci cand relatia voastra sentimentala nu merge tocmai bine. Oricum, exista multe modalitati de a mentine cu succes o conversatie pe aceasta tema, care chiar ti-ar putea salva casnicia.

Primul pas este constientizarea existentei celor trei componente ale problemei: relatia voastra, dorintele tale si dorintele sotului tau. Este bine sa privim fiecare componenta separat, deoarece fiecare dintre acestea fac parte din conflict. Atunci cand iei in considerare relatia, trebuie sa tii cont de felul in care fiecare dintre voi se simte in relatie cu celalalt si cum arata casnicia voastra dincolo de viata sexuala.

Va place sa fiti unul in preajma celuilalt si impartasiti aceleasi interese? Cum va rezolvati diferentele de opinie? Viata sexuala se leaga intr-un fel de viata emotionala. Astfel ca, daca lucrurile sunt oarecum incordate din cauza problemelor maritale curente, aceste nevoi trebuie rezolvate inainte de a va simti bine cand vine vorba despre sex.

Dupa aceea, analizeaza-ti sotul. Potrivit zicalei "faptele vorbesc mai mult decat cuvintele", care ar fi mesajul care se desprinde din comportamentul acestuia? Pentru majoritatea barbatilor, sexul este un mod de a-si comunica sentimentele pe care le este greu sa si le exprime altfel. Acesta vrea sa faca sex pur si simplu sau este o modalitate de a se simti acea persoana speciala, acceptata si potenta? Actul sexual s-ar putea sa insemne singurul moment in care el sa se simta puternic si multumit de propria persoana.

Se simte nesigur in ceea ce priveste relatia voastra? Este gelos pe timpul si atentia acordata copiilor sau ingrijorat din pricina locului sau de munca? Este deprimat, speriat sau afectat de vreo problema la nivel emotional? In mod paradoxal, actul sexual pentru unii barbati poate insemna o modalitate de a evita o anume intimitate emotionala si de a scapa de sentimentele neplacute.

In sfarsit, hai sa vedem cam ce se intampla cu tine. Sotul tau a aratat intotdeuna un interes atat de mare fata de sex, iar tu numai in ultima vreme ai considerat ca acesta este "obsedat"? Daca lucrurile stau astfel, ar trebui sa te intrebi daca nu cumva ceva este in neregula cu tine. Dorinta ta de a face sex a scazut de cand au venit copiii? Viata sexuala a fost lasata la urma, dupa grija fata de copii, fata de casa si de serviciu?

Ce spui atunci cand il refuzi? Il imbratisezi, clipesti din ochi sau ii faci o lista cu treburile pe care le ai de facut? Vezi vreo modalitate prin care ai putea sa devi mai interesata de sex sau iti doresti numai ca el sa te lase in pace? In mod clar exista multe aspecte de care trebuie sa tii seama. Vestea cea buna este ca toate aceste intrebari au si un raspuns, iar raspunsurile te vor ajuta sa-ti clarifici problemele si, mai ales, sa gasesti solutii.

Actioneaza


Dupa ce ti-ai format o parere despre problema pe care o ai, ar fi cazul sa treci la actiune. Primul pas ar putea fi chiar cumpararea unei carti despre sex si problemele intimitatii sexuale in cuplu. Poti chiar sa-i spui sotului tau ca iti doresti sa aveti o viata sexuala mai buna si ca nu ar fi rau daca ati schimba cateva impresii pornind de la cateva concluzii din carte.

Atunci cand vezi ca este un moment bun sa stati de vorba, intreaba-l cum se simte atunci cand refuzi sa faceti sex. Accentueaza-i faptul ca enervarea lui nu este decat un mesaj de "da-te mai incolo" pentru tine, intr-un moment in care mesajul ar trebui sa fie "vino incoace". De asemena, ar trebui sa-i sugerezi sotului tau ca ar trebui sa-si analizeze mai atent propriul comportament sexual si nu sa dea vina mereu pe tine.

Acest proces s-ar putea sa va ia mult timp, dar rezultatele vor fi pe masura. O data dialogul inceput si conflictul atenuat, poti recurge la nenumarate surse de informare, de la carti la site-uri de specialitate, pentru a descoperi cum sa reaprinzi flacara pasiunii in viata de cuplu.

Merita putin efort din partea ta, iar partenerul tau va fi nerabdator sa gasiti o solutie impreuna pentru problema care va framanta. Este mult mai bine decat sa ramaneti nefericiti, sa va intoarceti spatele si sa va retrageti fiecare in coltisorul sau de pat.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod