Stii sa il asculti?

Cunosc foarte multe femei care se gandesc atat de mult la problemele din relatia in care sunt, incat uita sa le mai comunice partenerului (prefera sa le spuna, la "o barfa", prietenelor), uita sa il asculte, avand deja o idee formata pe o fundatie ireala, pe care nu au puterea sa o mai schimbe.

Barbatii comunica precum "un manual de matematica"


Tu crezi ca el nu se simte nesigur, nu are temeri, crezi ca el nu este capabil sa iubeasca? Este foarte usor sa spui "Nu il inteleg si pace!", dar ai incercat cu adevarat sa il asculti? Poate iti va transmite exact ce iti doresti sa auzi, la asta te-ai gandit?

Mihai imi spune ca are probleme "de ascultare" cu prietena: "Sub presiune pot rezista la orice stres ma supui, dar pe dinauntru sunt foarte vulnerabil. Am momente in care sunt nesigur si imi doresc sa ii comunic asta iubitei, sa vada ca nu sunt o stanca, dar simt ca mesajul meu nu este inteles cum trebuie si de aceea ma interiorizez foarte mult".
Mihai mai spune ca in cazul unei divergente cu iubita sa, aceasta nu are rabdare sa il asculte si prioritizeaza problemele ei, aproape ignorandu-le pe ale lui. Trist, nu-i asa?

"De cele mai multe ori, femeile se exprima intr-un mod subtil, care lasa loc interpretarilor, si nu poti fi niciodata sigur ce vor sa spuna cu adevarat", mi se destainuie Ciprian, in varsta de 28 de ani. "Barbatii comunica mai mult ca un manual de matematica de clasa intai. Eu, de exemplu, daca spun 1+1, se intelege in mod clar ca adunarea face 2, nu 7 sau 9. Iubita mea intelege perfect ce spun, ce ii transmit, pentru ca stie cum sa ma asculte", conchide el.

Un barbat poate fi indragostit lulea, doar ca se manifesta intr-un mod pe care tu nu-l sesizezi intotdeauna. Lui ii place sa detina controlul, iar luptele de putere sunt cruciale, asa ca prefera sa predea puterea de bunavoie, iar alegand sa faca ceea ce vrei tu sa faca, este o dovada puternica de iubire.
Trebuie sa stii ca prin natura lor, barbatii nu sunt atat de altruisti decat daca tin cu adevarat la o femeie.

Crina este de parere ca cea mai puternica si cea mai fireasca manifestare de dragoste a ta pentru iubit  este ca atunci cand lui ii merge prost, sa iti lasi deoparte propriile griji, frustrarile, sa il asculti cat mai mult si sa il ajuti, in loc sa intri in panica si sa renunti din start. "Stiu ca oamenii pot suporta multe mizerii daca stiu ca pot conta cu adevarat pe devotamentul cuiva. Asta reprezinta baza unei bune relatii".

Psihologul Valentina Stan spune ca "esentiala in comunicarea dintre parteneri este empatia, 'a te pune in pielea celuilalt'. De asemenea, este indicat ca fiecare partener sa ofere atentie mesajelor ce vizeaza asteptarile, planurile celuilalt. Asumarea unui rol activ, precum si a responsabilitatii propriilor actiuni reprezinta o alta modalitate prin care partenerii pot atinge nivelul unei comunicari eficiente.
Atitudinea pozitiva fata de partener si umorul sunt aspecte ce faciliteaza comunicarea in cuplu".


Cum si ce sa il intrebi


David Zinczenko, redactor sef al revistei Men's Health, in cartea sa "Barbatii, dragostea si sexul", aparuta la editura Meteor Press, iti ofera cateva sfaturi referitoare la modul in care sa iti asculti partenerul, sa il faci sa isi deschida sufletul:

Spune asa: "Ce parere ai despre asta?" si NU: "Ce simti in legatura cu asta?"
Pentru ca: Stie sa iti raspunda la prima intrebare, dar cea de-a doua il irita.

Spune asa: "As vrea sa ma pot exprima astfel incat sa ma poti intelege mai bine!" si NU: "Nu ma intelegi!"
Pentru ca: Esecul comunicarii este o strada cu doua sensuri.

Spunea asa: "Hai sa facem o plimbare cu masina" si NU: "Hai sa ne asezam si sa discutam!"
Pentru ca: Barbatii sunt mai putin tensionati atunci cand intreprind o activitate fizica.

Spunea orice doar o singura data, NU de zece ori
Pentru ca: Pentru un barbat, o afirmatie isi pierde sensul daca este repetata la infinit.
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Gabriella pe 9 Sep 2010, 21:12
    DA....

    Hey, redactorul revistei Men's Health are perfecta dreptate...e adevarat ca uneori conteaza mai mult drumul pe care il parcurgi decat destinatia. Mai vrem opinia sa!!!

    0
    0

  • nico pe 14 Mai 2010, 15:23
    ...

    articolul asta, mi`a deschis ochii intr`un fel.cata dreptate. "sa ne punem in pielea lor"....da,saracu,acum regret ca nu il intelegeam in totalitate si mereu saream cu cearta pe capu lui, ca nu vb cu mn.nu stiam eu sa il ascult..multumesc!

    1
    0

  • claraMD pe 4 Mar 2010, 19:20
    .....adevarat

    adevaru asta e k noi femeile nu prea stim sa ii ascultam si pe ei asta ii enerveaza cel mai mult..ei isi doresc sa poata vorbi cu perechea lor ceea ce nu pot vorbi cu prieteni lor vor sa isi deschida sufletul in fata noastra

    0
    0

  • Nicoleta Tarantus pe 10 Feb 2010, 17:32
    @phoebe

    Multumim! Sper sa iti fie pe plac si articolele urmatoare!

    0
    0

  • phoebe pe 10 Feb 2010, 12:05
    felicitari

    Foarte bun articolul. Este adevarat, inainte de a ne separa in antonimele "femeie-barbat", suntem cu totii oameni... Ar fi bine ca toti sa ne amintim asta, inainte de a emite judecati de valoare.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod