Spulbera abuzul emotional

Sunt o multime de femei care sufera in tacere din pricina abuzului emotional in cuplu. Rusinea, teama sunt motivele pentru care preferea tacerea si continuarea...
Sunt o multime de femei care sufera in tacere din pricina abuzului emotional in cuplu. Rusinea, teama sunt motivele pentru care preferea tacerea si continuarea relatiei.

Stii cine esti
Esti o femeie puternica, apreciata in cercul tau de prieteni, dar cand vine vorba de el, iubitul tau, situatia se schimba. Nu face decat sa te critice sau sa gaseasca greseli in tot ceea ce faci, sa te faca sa nu te mai simti sigura pe tine. Cheia rezolvarii acestei probleme este sa inveti sa te cunosti, indiferent de ceea ce spun cei din jurul tau.

Esti o victima?
Multe dintre voi pot intelege gresit acest cuvant. Nu, nu insemna nici pe departe "slabiciune" sau altceva. Este pur si simplu un abuz din partea cuiva asupra ta. Poate de aceea sunt o multime de femei care nu cred ca se afla intr-o astfel de pozitie. Iata cum iti poti da singura seama daca partenerul tau abuza sau nu emotional de tine.

Se potriveste descrierii? Abuzul emotional este definit ca un atac permanent la increderea ta, la mandria si intimitatea ta. Cand ajungi sa nu te ami simti bine si in siguranta cu partenerul, te poti numi o victima.

Te insulta cu rautate? Iubitul tau este expert in a insulta persoanele, in special pe tine. Chiar si la o discutie contradictorie minora simte nevoia sau vede posibilitatea sa te atace cu ceva, sa-ti spulbere mandria.

Simte nevoia sa detina controlul? Un tip care doreste tot timpul sa detina controlul in relatie nu poate fi sursa unui abuz emotional, dar poate fi o cauza de ingrijorare. De ce? Pai s-ar putea ca problema in discutie sa se faca prezenta pentru a-ti "taia aripile" atunci cand vrei sa faci ceva de una singura, fie ca este vorba de o simpla iesire cu fetele sau un proiect mai curajos. Daca vei face tot ceea ce el doreste sunt semne ca incepi sa devii o victima.

De fiecare data tu esti cea care isi ceri iertare? Iti este frica sa intri in discutii contradictorii cu el. Incerci sa te convingi ca viata este frumoasa cand ai o relatie linistita, fara certuri. Dar pretul pe care il platesti este ca niciodata nu te incumeti sa te certi sau sa dezbati o problema cu el. Este o pierdere prin abandonare, s-ar putea spune.

Acum trebuie sa privesti problema in ansamblu. Unde iti este simtul libertatii? Ai devenit cumva fara personalitate din dorinta lui de a domina, de a te monopoliza? Poate ca este un tip cu un temperament minunat, dar cand incepi sa eviti sa ajungi cu el la o intelegere, indiferent din ce punct de vedere, atunci devii o victima a abuzului lui emotional. Iar el vorbeste mai mult decat sa faca ceva, asemeni unui catel care latra, dar nu musca.

Cei din jur te-au avertizat

Parintii au observat o schimbare in comportamentul tau. Cea mai buna prietena nu te-a vazut niciodata atat de nefericita. Cei ce tin la tine stiu cel mai bine. Daca ei observa ca se intampla ceva cu tine atunci chiar ai o problema. Mai rau este daca partenerul tau tipa sau te face sa te simti prost in fata familiei sau a prietenilor. Tu nu ii poti raspunde asa cum ar trebui, iar ei sar in apararea ta. Si acesta poate fi cel mai patetic semn ca esti victima unui abuz emotional: cand situatia a devenit atat de jalnica incat un membru al familiei sau un prieten simte nevoia sa intervina.

Nimic nu este destul de bun
Orice ai face pentru a-l face fericit, nu primesti apreciere din partea lui. Nu numai ca nu poti fi relaxata si linistita, trebuie sa fii mereu "in garda" cu cineva ca el.

Este randul tau sa actionezi
Familia si prietenii sunt de partea ta, alegerea iti apartine. Vei ramane cu el doar pentru siguranta, sex sau alt motiv in ciuda abuzului emotional? Sau vei decide sa schimbi ceva pentru a-ti recastiga independenta? Crezi ca legatura dintre voi este foarte puternica si pur si simplu nu ii poti da drumul? Poate fi destul de dureros intr-adevar, dar nu poate fi o legatura desavarsita daca lipseste increderea si respectul. Este timpul ca rolurile sa se schimbe sau macar sa fiti pe picior de egalitate.

Cand se ajunge la o astfel de situatie se zice ca partea grea nu este sa induri abuzul ci sa te desparti de persoana iubita. Nu chiar. Nu ti se pare ca acest comentariu s-a cam invechit? Partea cea mai grea este sa iei o decizie. Atunci cand gasesti curajul sa-l parasesti, se isca furtuna. Daca te hotarasti sa-i mai dai o sansa, atunci trebuie intai sa discutati si sa rezolvati problema. Stii ca mai mult vorbeste decat sa actioneze in vreun fel, asa ca poti stabili niste reguli in relatia voastra.

Acorda-ti timp
Te poti simti libera, ca si cum ati fi la inceputul relatiei si totul merge bine. Dar ai grija. Isi poate folosi "farmecele" doar pentru a te recuceri atunci cand simte ca te pierde, apoi va reveni la vechiul comportament. Nu pica prada farmecelor lui prea repede. Chiar si daca ai hotarat sa te desparti de el trebuie sa iei lucrurile incetul cu incetul. Ai timp sa-ti recastigi increderea in tine si sa savurezi victoria: ai castigat batalia cu abuzul emotional. Acum te-ai linistit, este timpul sa iesi afara si sa gasesti un nou baiat. De data asta, chiar si mama ta va fi incantata de el.
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • izabela marinescu pe 3 Mai 2009, 17:22
    despre abuz

    Si eu sunt abuzata emotional dar si material de partenerul meu care este intretinut de mine. Stiu ca nu este fidel, ca ii plac aventurile amoroase, ca se foloseste de mine si banii mei. Vreau sa ma despart de el dar nu vrea. Am tot timpul scandaluri pe tema lipsei banilor si a femeilor. Vreau sa stiu daca pot sa-l dau in judecata pentru abuz. Se pare ca imi trebuie martori si mie nu-mi plac tiganiile.

    0
    0

  • mariana pe 18 Dec 2008, 00:08
    100% adevarat articolul

    am 21 de ani si sunt victima unui astfel de abuz de 2 ani. prietenul meu cu care sunt de 2 ani si jumatate are un comportament la fel ca cel descris in articol. am facut terapie cu un psiholog jumatate de an, dar fara niciun rezultat. rezolvarea vine din interior si trebuie sa gasesti sprijinul in cei apropiati( familie, prieteni), cei ce te cunosc si te pot intelege intr-adevar. eu nu am gasit inca forta sa-l parasesc pentru ca am inca in suflet speranta ca se va schimba..........totusi, psihic ma pragatesc sa o iau singura de la capat

    0
    0

  • abuzatorul emotional pe 23 Sep 2008, 02:56
    abuzul sentimental

    O pagina plina de tampenii mai inspaimantatoare ca asta nu am citit demult.Sunt barbat si stim amandoua taberele ca exista 2 parti ale povestii.Nu te saturi sa copiezi in primul rand povestile aste ireale din revistele din sua?Cand sunteti tratate ca egale, nu va convine,pentru ca sunteti femei si aveti nevoie de romance.Cand sunteti iubite,vita e un fatalau si ar trebui sa fie mai barbat.Si acuma, ca sa vedeti ce animal sunt ,am fost obligat sa citesc asta de catre nevasta mea:)).Asa ca ,feministe de fatada,lasati o mai moale.Si acu, tre sa inkei ca vine nevasta mea si trebuia sa dau cu aspiratoru in sufragerie:D.Hai ca va salut!

    2
    3

  • Vili pe 4 Mar 2008, 23:13
    ajutor

    Am o prietena care este abuzata. Cum as putea sa o ajut, cand ea nici macar nu intelege in ce situatie este?

    2
    0

  • cretu ioana pe 29 Feb 2008, 20:07
    abuzul sentimental

    dar daca tot ceea ce incearca sa faca el,unele din chestile mentionate in articol,sunt dijn partea lui o protectie tot ce face fcae spre binele tau si nu esti defapt o victima?atunci cum procedam,noi femeile care suntem mereu dupa ajutor?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod