Relația ta: Cum îi spui că vrei un copil, fără să-l îngrozești

Când te-ai hotărât că vrei un copil, discuția cu partenerul poate fi dificilă, mai ales dacă nu ai discutat cu el pe larg despre familie și viitor. Există însă câteva sfaturi utile care te ajută să-i spui că vrei un copil, fără să-l îngrozești.
Când te-ai hotărât că vrei un copil, discuția cu partenerul poate fi dificilă, mai ales dacă nu ai discutat cu el pe larg despre familie și viitor. Există însă câteva sfaturi utile care te ajută să-i spui că vrei un copil, fără să-l îngrozești.

Discuțiile despre copii sunt în multe cupluri un subiect delicat, atunci când sunt ocolite la începutul relației. Dacă ai ajuns în situația să vrei un copil fără să știi ce părere are partenerul despre asta sau în afara planurilor stabilite în doi, este important să abordezi discuția cu mult tact.

Cum inițiezi discuția despre copil

Înainte să îi spui exact ce te frământă, îi poți da mici indicii pentru a-l face să se pregătească pentru discuția de care crezi că se teme.
Poți zâmbi atunci când vezi copii sau lucrușoare pentru copii într-un mod evident și într-o manieră complet pozitivă, fără vreo notă de reproș.

Alege momentul potrivit pentru discuție, atunci când amândoi sunteți relaxați și într-o atmosferă intimă, în care întreruperile sunt minime. Nu aborda însă niciodată acest subiect chiar după sex, când partenerul este pe cale să adoarmă.

Fă-l să înteleagă că nu-ți poți închipui să începi o familie alături de un alt bărbat și că apariția unui copil în viața voastră este un pas înainte care poate aduce multe satisfacții pentru amândoi.

Care sunt aspectele cele mai importante ale problemei

Situația financiară în cuplu, dar și stabilitatea emoțională sunt factori importanți de adus în discuție când vrei să-i mărturisești dorința ta de a avea un copil.

Chiar dacă nu vrei să-l sperii, este important să nu prezinți rolul lui ca pe unul minor.
În primele luni după naștere tu ești implicată mai mult, dar responsabilitățile vor crește și pentru tata în mod constant, putând chiar să-i ocupe o mare parte din timpul liber.

După ce i-ai prezentat argumentele tale, care în mod ideal sunt solide, ascultă-l și pe el, indiferent cât de mult îți displace punctul lui de vedere diferit. Când nu există un compromis pe loc, propune-i o perioadă de gândire pentru amândoi, timp în care fiecare va putea analiza mai mult impactul unui copil asupra relației și asupra viitorului cuplului.

Cât timp de gândire îi dai

Dacă totuși partenerul se sperie și îți oferă un "nu" categoric pentru viitorul apropiat, nu este o idee bună să pornești o ceartă după prima discuție.
Este important să-i lași timp suficient de gândire dacă este prima oară când află că tu îți dorești un copil cât mai repede. Acest repaus poate varia în funcție de nerăbdarea ta, dar și de alți factori, ca situația financiară în cuplu.

În general, nu este o idee bună să abordezi problema direct prin "Vreau un copil" dacă nu ați discutat mai întâi planuri pe termen lung. Ține cont de faptul că presiunile repetate asupra partenerului, lipsite de tact, pot crea tensiuni în relație care pot duce chiar la despărțire. Nu aborda niciodată discuția după ce ai consumat băuturi alcoolice, deoarece poate lua rapid o cotitură neplăcută.

Ia-ți și tu suficient timp de gândire înainte de a renunța la relație în condițiile în care partenerul susține că nu vrea copii deloc sau nu în perioada în care îți dorești tu să devii mamă.
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Bogdan pe 24 Oct 2012, 14:02
    Huh?

    Ruxandra, multumesc pentru jignire :) , fiind din partea uneia ca tine ma face sa zambesc. Si da, avortul a fost inventat de medici. tot asa cum si antibioticele, sapunul si pasta de dinti. Si ghici ce? Tot de doctori au fost inventate si mijloacele contraceptive ;) Din pacate insa gresesti intr-o privinta si cred ca o sa fi de acord cu mine. Este adevarat ca omul modern are suficienta informatie pentru a decide oportunitatea unei sarcini, insa instinctul (matern) este de cele mai multe ori mai puternic. Pentru a iti da o pilda ca in biblie, ca sa intelegi si tu, paralela cea mai la indemana este aceea cu femeile care stau in relatii cu barbati nepotriviti care le inseala sau le bat doar pentru ca ... "stiu ele de ce" sau spera sa se schimbe sau ceva. La fel este si cu copii "lasati" din greseala. Plus de asta, eu nu vorbeam despre avortul terapeutic !!! Citeste cu atentie! Eu vorbeam despre satisfacerea unui instinct fara insa a avea un fundament sau macar un plan de viitor si resurse substantiale pentru a creste un copil . (raspunsul cu "ne descurcam noi" este pentru alienati mintal si nu are rost sa il discut). Eu pledam pentru responsabilitatea protectiei mai ales in cazul femeilor. De ce asta? Simplu! Pentru ca ELE sunt cele care raman cu tinichelele de coada, , ELE au nevoie de ajutor pentru cresterea copilului si ELE sunt cele care doresc vehement aceasta :implinire" ridicola ca femeie (de parca asta ar face diferenta dintre o femeie si o molusca handicapata care ... ghici ce? orice trepanata oligofrena poate proceea) deci raspunderea este covarsitor de partea femeii si nu a barbatului care ... ura si la gara. Priceput? Stiti prea bine ca doar un procent foarte mic de femei folosesc mijloace contraceptive. Si este vorba de un procent mic chiar si in mediul urban!!! Asa ca inainte de a avea pretentii de puire si a face sex neprotejat "ca sper ca are el grija", ganditi-va daca puteti sa il cresteti. Si sa nu mai fiti sclavele unor instincte dupa care sa cereti ... pai ... barbate, munceste si intretine-mi plodul daca tot l-ai facut. rew rew rew ... CINE L-A FACUT ??? :))))) eu m-am oferit sa iti platesc steriletul si dianele 35 mercilonul si .. mai zi cateva sa nu facem reclame . ;) Asa ca .. pa-pa-pa

    7
    0

  • ruxandra pe 23 Oct 2012, 15:19
    despre 'concentratia' de inteligenta despre glob

    avortul a fost 'inventat' de medici ............asta inseamna ca poate fi necesar. Viata mamei poate fi uneori amenintata, o boala cu treansmitere genetica poate duce la o astfel de decizie. Omul modern dispune de suficienta informatie pentru a decide daca doreste un copil sau nu. (vezi mijloace de contraceptie ).Bogdan are dreptate ...........inteligenta e constanta pe glob dar a aparut el si astfel concentratia de inteligenta scade pe cap de loocuirtor

    0
    0

  • Bogdan pe 20 Oct 2012, 22:17
    pt Ela

    Din greseala amandorura evident. Si NU este un copil, este un ovul fecundat DIN GRESEALA! Lucrurile sunt foarte simple ela, nu mai traim in vremurile in care femeile faceau anu' si carlanu' si din 20 poate suravietuiau 5. Din nefericire sistemul biologic a ramas mult in urma evolutiei sociale, practic acum mortalitatea infantila este neglijabila spre deosebire de trecut unde selectia foarte dura naturala functiona cu alta intensitate. (asa se explica explozia demografica a unor anumite etnii). Doar ca eu vorbeam aici de persoanele care mai au cate ceva in cap, nu se lasa prada impulsurilor de moment fie ele foarte bine fundamentate in emotional (nu in rational). De aceea avem creier ca sa ne protejam. Si mai ales FEMEIA trebuie sa se protejeze deoarece ei i se sparg in cap problemele in cazul in care tipul ii zice .. bine-pa. Mai ales ca pe femeile cu copil nu le prea mai ia nimeni. Deci, ca si concluzie, DA, este foarte simplu sa faci intrerupere de sarcina in cazul in care alternativa este sa va chinuiti toti trei in lupta pentru supravietuire in lipsuri si frustrari. Draga Ela, un copil nu este un televizor ... ai facut un efort financiar si l-ai luat. Si daca nu mai vrei il pui in debara pana trece criza. Asa ca decat sa faci o tampenie mai mare, macar te limitezi la tampenia mica daca tot ai fost tampit(a) si nu te-ai stiut proteja. Adica intreruperea de sarcina. Imi aduc aminte ca in multe perioade din istorie FEMEILE au solicitat dreptul la a avea control asupra propriului corp. A curs mult sange pentru acest drept si multa pushcarie facuta ( sa ne amintim de femeile de pe vremea lui Ceausescu, precum si de doctorii contemporani acelei perioade ). Acum ... ce s-a intamplat? V-ati razgandit brusc si vreti puire ? Tipic femeilor cu gandire emotionala si nu rationala. Din pacate cele mai multe femei afla ce inseamna intretinerea copilului DUPA nastere. De unde si vorba "cine are, sa-i traiasca, cine nu, sa nu-si doreasca". Cat despre pamantul care ii suporta pe unii ... nu te mai mira, eu ma mir cum de exista atata lume inconstienta (ca sa nu ma refer la IQ), ... dar probabil ca pe lume exista o anumita cantitate constanta de inteligenta, insa numarul oamenilor creste ... si tot creste .. Rezultatul se vede.

    7
    0

  • ela pe 20 Oct 2012, 01:52
    pt Bogdan

    din greseala cui au ramas insarcinate? sa nu-mi spui ca barza e de vina... ei cine stie pe unde erau in timpul ala... nu-i asa? si evident ca este foarte simplu sa faci intrerupere de sarcina... e doar un COPIL.. ce naiba?!? ma mir ca ii mai suporta pamantul pe unii...

    0
    0

  • Bogdan pe 19 Oct 2012, 13:04
    Sau da.

    Desigur poti sa ramai din greseala insarcinata, si sa il lasi nefacand intrerupere, asa cum au procedat fetele din aproximativ 90% dintre cuplurile pe care le cunosc. Si sa vezi atunci distractie :)

    8
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod