O căsnicie fericită te ajută să nu te îngrași

De-a lungul anilor, cercetătorii au descoperit că există mai multe beneficii pentru sănătate asociate cu o căsnicie fericită, de la o viață mai lungă până la un risc mai scăzut al infarcturilor.
Cu toate acestea, când este vorba de greutate, cuplurile căsătorite păreau a fi dezavantajate până în prezent. 

Unele cercetări au sugerat că mariajul poate face oamenii să se îngrașe. Cu toate acestea, un nou studiu vine cu vești bune pentru cuplurile fericite. S-a constatat că o căsnicie fericită te ajută să nu te îngrași. Constatările au fost publicate recent în revista Health Psychology. 

Ce beneficii aduce o căsnicie fericită?


Studiul menționat mai sus sugerează că o căsnicie fericită este asociată cu o greutate corporală mai sănătoasă la mijlocul vieții. Acest lucru vine în plus față de faptul că o relație socială pozitivă este bună pentru sănătate. 

Cercetătorii au analizat aproximativ 2.650 de persoane care s-au căsătorit sau au avut relații de lungă durată, precum și calitatea generală a parteneriatelor.
Ulterior, au atribuit valori numerice relațiilor bazate pe răspunsurile cuplurilor și au urmărit creșterea în greutate pe o perioadă de aproape 9 ani. 

Persoanele cu un nivel ridicat al calității căsătoriei au fost supuse unui risc mai mic de câștigare în greutate decât persoanele care se află în relații mai puțin satisfăcătoare. Pe scara calității căsătoriei, cuplurile fericite au avut mai puțin cu aproximativ 0,3 kilograme și un risc al obezității cu 10% mai mic. Pentru fiecare pas pe scara sprijinului, cuplurile au avut cu 0,6 kilograme mai puțin și un risc de obezitate cu 22% mai mic.

Cel mai probabil, aceste avantaje sunt corelate cu beneficiile sprijinului social, care pot determina partenerii să se încurajeze reciproc pentru a urma comportamente sănătoase și pentru a evita obiceiurile distructive.
Acest lucru nu este valabil pentru fiecare cuplu, dar modelul este unul consecvent la nivelul populației.

Interesant totuși că mariajul nu afectează puternic creșterea în greutate. Este posibil ca acele cupluri de vârstă mijlocie să rămână în mariaj pentru mai mult timp și să dezvolte strategii eficiente pentru a face față experiențelor negative. Iar faptul că acele cupluri necăsătorite dar în relații fericite au avut aceleași beneficii cu privire la greutate ca soții sugerează că o căsătorie nu reprezintă neapărat singura modalitate de a obține acest beneficiu.
Studiul acesta vine ca o completare la cele făcute până în prezent, care corelează relațiile sociale pozitive cu o serie de rezultate mai bune pentru sănătate.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod