Mi-e teama ca voi fi inselata!

Unele persoane sustin ca gelozia este o dovada de iubire. E doar o modalitate prin care justifica neputinta lor de a avea o relatie constructiva, bazata pe incredere si cooperare, pe credit dat celuilalt, care e persoana cea mai semnificativa din viata sa.
Intr-un cuplu stabil, prezenta geloziei este o problema care poate duce la conflicte serioase si chiar la despartire, pentru ca, in ciuda sentimentelor si a compabilitatii, cei doi sau unul dintre ei pot alege sa fie singuri in loc sa sufere alaturi de persoana iubita. Acest lucru se intampla mai ales atunci cand gelozia devine o a treia persoana in cuplu si aduce pe langa ea si agresivitatea, verbala sau chiar fizica.

Daca simti ca esti geloasa, e posibil fie sa fi avut deja parte de o experinta neplacuta intr-o relatie anterioara, fie tu esti cea care a inselat si acum te gandesti ca ti se poate intampla si tie sau pur si simplu traiesti cu sentimentul ca barbatii inseala si trebuie sa fii mereu vigilenta.
Oricare ar fi motivatia externa prin care ti-ai creat aceste temeri, tine cont de faptul ca:


Gelozia spune mai degraba ceva despre tine decat despre el!


Neincrederea in partener inseamna de fapt neincrederea in tine si in faptul ca poti sau meriti sa fii iubita. Este neincrederea in faptul ca poti fi aleasa fara ca cel de langa tine sa isi doreasca ceva mai bun sau altceva. Daca iti doresti cu adevarat sa rezolvi aceasta problema, cauta problema in tine, nu la celalalt. Pentru ca, atata timp cat nu vei reusi sa ai incredere in tine si sa te simti confortabil sa fii iubita, atunci oricine ar fi partenerul tau, tot nu vei reusi sa ai incredere in el.

Da-ti voie sa fii iubita, sa lasi controlul in afara si sa risti, asa cum orice persoana care este intr-o relatie face acest lucru, construind in fiecare zi si dandu-ti in fiecare zi sansa de a fi fericita.
Cum poate bine stii, gelozia inseamna multa suferinta, timp pierdut si situatii conflictuale. Foloseste energia aceasta in mod pozitiv si da ceva cuplului, pentru a te simti mai sigura, in loc sa ceri mereu dovezi de securizare.


Problemele de cuplu sunt ale ambilor parteneri


Daca simti ca relatia dintre voi s-a racit, nu trimite problema asupra lui, cerandu-i pur si simplu sa fie mai atent sau mai fericit in preajma ta, pentru ca acest lucru nu se poate intampla batand din palme. Intreaba-te in schimb ce poti face tu pentru aceasta relatie, discuta cu partenerul tau despre asteptarile pe care le aveti unul de la celalalt, pentru a iesi din situatia de criza. Daca te retragi la greu, e posibil ca si celalalt sa se retraga si asta nu prea va poate ajuta chiar daca va doriti cu adevarat sa fiti impreuna.



Nu uita de profetia autoimplinita


Daca esti geloasa, risti sa iti dezvolti un anumit tip de comportament care devine tare nesuferit in cuplu. Faptul ca pui tot mai multa presiune pe partenerul tau, ca ii controlezi telefoanele, il urmaresti cand iese de la serviciu sau il suni cand se asteapta mai putin, facand crize daca nu raspunde nu te ajuta sa imbunatatesti lucrurile.

Gelozia duce la dorinta de control si asta il poate face pe celalalt sa se simta incorsetat si sa isi doreasca o libertate la care nici nu se gandea inainte, isi poate dori mai mult timp in afara cuplului pentru a evita discutiile interminabile despre ce a facut sau cum a privit pe cineva si in cele din urma poti obtine ceea ce in mod inconstient si autodistructiv ti-ai dorit de fapt: confirmarea faptului ca nu te iubeste sau ca te inseala.
Nemairezistand la tensiunile dintre voi, se poate retrage sau poate gasi pe cineva care sa il asculte.

Te confrunti cu aceste temeri? Comenteaza mai jos!
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • elisa pe 19 Mar 2009, 12:01
    ok

    esti gelos sau obsedat

    0
    0

  • ROMEO pe 27 Dec 2008, 08:00
    victima a neincrederii

    am trei ani de casatorie si simt ca nu mai pot,ami doresc mult sa salvez aceasta casnicie dar simt ca nu mai pot,ma simt torturat continuu de aceasta BOALA a neincrederii,pina si moartea este mai frumoasa decit o viata din asta,imi controleaza totul tot ,a pus si ,,prietenii"mei sa ma urmareasca,colegii de munca,sa o sune cind incep si cind termin programul,etc.Mentionez ca nu merg in baruri nu ies cu prieteni.Mia mai ramas doua solutii:divortul, dar nu vreau so fac sa sufere sau moartea,pentru ca asa simt o eliberare deci ,pina si moartea este mai buna decit aceasta viata chinuita.Eu sunt un adept al fidelitatii altfel eram obligat de imprejurare sa-mi caut ,,altceva"

    0
    0

  • CLARA pe 9 Nov 2008, 17:24
    INSELATA

    E foarte greu sa treci peste nenumerate inselarii din partea sotului, ca apoi sa nu fii gelosa si tot timpui suspiciosa. Desigur fiecare femeie isi doreste salvarea casniciiei dar cum sa mai am incredere in mine cand trebuie sa tin piept la aventuriile lui.

    0
    0

  • cucoveica pe 18 Oct 2008, 08:58

    ... este foarte just ceea ce spune-ti in articol dar exista foarte multe cazuri unde unii barbati nu pot trai fara sa insele partenerul a devenit criza secolului; nu se simt virili daca nu inseala in cuplu in casnicie si vina o poarta femeia, colega, prietena care accepta. Cate o data nu-i necesar sa cauti fidelitatea partenerului ca viata iti scoate la lumina adevarul mai devreme sau mai tarziu. Nu am inselat si totusi nu stiu daca pot numi gelozie senzatia ca te simti inselata tradata in sufletul tau.

    0
    0

  • Loredana pe 17 Sep 2008, 17:05
    E adevarat, dar......

    e adevarat ce scrie in articol... dar intotdeauna exista un dar. Cand vezi comportamentul foarte neplacut al unor baieti iti vine sa fugi in lume. O sa-mi spuneti ca nu toti baietii sunt la fel, ca nu trebuie sa ii bagam pe toti in aceeasi oala dar sa fim seriosi cati dintre baietii din ziua de azi stiu sa se comporte cu o fata, stiu sa aiba o relatie serioasa? Am numai 19 ani sunt foarte dezamagita de baieti... si nu numai, de toata lumea. Ce se intampla cu noi?:(

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod