M-a lovit o data. O sa o mai faca?

Agresivitatea fizica in cuplu este condamnata in mod explicit de aproape toata lumea, insa asta nu a facut ca ea sa dispara.
Violenta este de cele mai multe ori semnul unor cupluri disfunctionale, in care cel abuzat are o structura dependenta si nu are puterea sau increderea in sine pentru a iesi din aceasta relatie.


Cand agresivitatea poate deveni un fapt "obisnuit" in cuplu?

1. Atunci cand e vorba de pareri diferite, nici unul nu cedeaza si e foarte important ca cineva sa isi impuna parerea asupra celuilalt. In aceste cazuri, un partener care nu suporta sa fie contrazis poate considera orice forma de comunicare o forma de competitie din care nu poate iesi decat invingator sau invins. Si cum nu poate accepta statutul de invins, atunci cand simte ca nu are destule argumente, va face totul ca sa fie "cel mai", inclusiv sa recurga violenta fizica.
 
2.
Gelozia este nejustificata si de multe ori iesirile in public devin scandaluri intr-o prima etapa. Foarte multe femei considera gelozia o dovada de iubire si intaresc acest comportament, simtindu-se iubite de partener. Gelozia insa spune prea putin despre sentimentele acelei persoane si mai mult despre nesiguranta sa si nevoia de control. Cand partenera isi da seama de acest lucru e de obicei foarte tarziu, cand gelozia se transforma in control, obsesie, reprosuri nejustificate si agresivitate.
 
3. Dupa scenele de agresivitate, partenerul tau se linisteste, spune ca nu se va mai intampla acest lucru, dar incearca sa te convinga ca e si vina ta, pentru ca l-ai provocat.
Acest lucru e semnul cel mai clar ca regretul nu este real si ca se va intampla in continaure.
 
4. Are tendinta de a te pune intr-o pozitie de inferioritate in fata prietenilor comuni si nu suporta daca intervii sau il contrazici de fata cu acestia. Acest tip de comportament tradeaza tot un complex de inferioritate, pe care il poate vedea rezolvat tot prin agresivitate fizica. Astfel, poti ajunge sa nu te mai bucuri cand iesiti impreuna si sa fii atenta ce spui, cui spui si chiar la cine te uiti. Caci cu cat vei da mai mult, vei primi mai putin. Daca pornesti intr-o astfel de relatie, fa-o macar fara a spune ca nu te asteptai.

 
5. Are discursuri sau umor de tip misogin care depasesc gluma. Cu totii radem la glumele bune despre blonde sau ardeleni, fara a considera ca ele sunt serioase. Cand insa partenerul tau face declaratii in care chiar crede privind superioritatea sa si drepturile care decurg de aici, e semnul ca nu te afli intr-o relatie egala si e putin probabil ca va deveni vreodata.
 
Nu trai cu sentimentul ca data viitoare va fi altfel. Pentru un partener care a avut acces la violenta o data, drumul catre ea devine tot mai usor. Ceea ce e si mai tragic insa, e ca s-ar putea sa ajungi sa te obisnuiesti si sa te minti spunand ca "exista si momente bune" care justifica faptul ca esti abuzata si descalificata uman.


Un om are dreptul sa se apere si sa isi afirme stima de sine. Uneori acest lucru e usor si vine de la sine. Alteori pare sau chiar este mai greu. Dar si rasplata e pe masura.
 

Comentarii (10)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • GINA pe 28 Aug 2013, 14:17
    DACA TE-A LOVIT ODATA O VA FACE SI A 2 OARE

    EU LOGOTNICULUI MEU NU-I PEMIT NICI SA RIDICE TONUL DAR ADMINTE SA MA JIGNEASCA SAU SA MA LOVEASCA ...... DACA O VA FACE ODATA O VA FC SI A 2 OARA ,cautati sa fugiti de aceste persoane pt ca st foarte periculoase

    0
    0

  • T_asha pe 19 Dec 2011, 14:50
    scapati...........

    scapati de asa oameni,fugiti cit mai departe-au facut-o si o vor continua sa o faca! acesti barbati sunt slabi si goi ........ puternici se simt doar atunci cind lovesc, jignessi ,umiliaza ....fetelor o viata avem si pe mina asa dobitoci nu trebuie sa ne incredintam si legam viatapentru ca cicatricile pe urma ramin pe toata viata atit sufleteste cit si fizik!

    0
    0

  • justme pe 30 Iul 2008, 00:30
    Perfect corect

    Cat de bine cunosc povestea, daca va loveste o data sa stiti fetelor ca nu mai este cale de intorcere, trebuie luate masuri pentru ca o va face si a 2-a oara si a 3-a etc... din experienta

    0
    0

  • nu conteaza numele :( pe 20 Iul 2008, 17:59
    Mda

    :( ASA E :( E prea greu :(( Odata ce te indragostesti :|

    0
    0

  • www pe 11 Iul 2008, 13:47
    cu speranta ca sa va schimba inca....

    toate aceste cazuri imi sunt cunoscute(ma injura,vb ft urit cu mine,e violent cu mine),dar deoarece il iubesc mult inca stau cu speranta ca se va schimba.de multe ori am incercat sa ma despart insa ne impacam de fiecare data pt ca cred ca mai merita inca o sansa...e foarte,foarte greu ....

    0
    0

  • luiza pe 10 Iul 2008, 23:06
    raul trebuie taiat din radacina

    oricat ar fi de greu trebuie sa te desparti de acea persoana, daca el itzi vorbeshte in acest fel inseamna ca nu te iubeshte, nu te lasa amagita de dulcea impacare...cui pe cui se scoate iar baietzi, sau barbatzi se gasesc din belshug shi chiar barbatzi educatzi... bafta

    0
    0

  • elena pe 9 Iul 2008, 14:14
    intrebare

    daca iti vorbeste urat si te jigneste(ex:sa te injure ;sa te faca handicapata etc)ce sft puteti sa dati ?care ar fi alegerea cea mai buna in astfel de situatii:sa-i dam o a2a sansa sau sa-l parasim ?dar daca il parasim ce trebuie sa facem ca sa-l uitam (in cazul in care il iubim f mult)?

    0
    0

  • flacarica pe 8 Iul 2008, 15:49
    e f greu

    Uneori,mai ales noi cei care avem o varsta,eu am 52,gresim datorita altor timpuri si tipuri de educatie..eu personal regret in fiecare zi ca nu l-am parasit la prima palma..si mai mult regret ca m-a lovit in fata copiilor..si ca au fost si ei cu siguranta timorati de atmosfera din familie.Cert este ca nu a fost f violent dar oricum lucrurile nu se uita si,din nefericire acum suntem doar doi vecini de apartament..copii care sunt mari imi spun sa imi pun ordine in viata si sa nu mai acccept compromisuri,uneori cred ca sunt prea slaba psihic ca sa fac un asemenea pas, poate si comoditatea e de vina .Nici societatea nu ofera sprijin femeilor abuzate,unde sa locuiasca mai ales cu copii,unde sa munceasca pe un salariu care sa ii confere posibilitatea de a creste copii si,din pacate mai e si gura lumii...Oricum sfatul meu este la prima violenta fizica sau verbala: plecati! nu se va indrepta niciodata!

    0
    0

  • Olivia pe 8 Iul 2008, 12:40
    Care sunt sansele si metodele/pasii de urmat pentru a inlatura/vindeca un astfel de comportament?

    D-na Doctor Lena Rusti, chiar si statistic vorbind, din experienta Dvs, exista sanse de rezolvare definitiva a unor astfel de acte de violenta? Care sunt de fapt cauzele,(izvoarele) care duc la asemenea situatii? Pe langa educatia insusita si nivelul de educatie sociala, pot fii si situatii in care violenta este o manifestare a unor boli psihice? Cum se pot rezola aceste probleme daca ele izvorasc chiar din convingeri, bine inradacinate in caracter(ex:superioritatea barbatului, femeia trebuie sa fie supusa)? Cum se poate purta un dialog activ, in care se pot accepta pareri diferite sau ce cale de comunicare ar trebui adoptata? Cum se poate aduce o asemenea persoana in situatia de a realiza, constientiza si asuma responsabilitatea faptelor proprii, de a regreta si dori efectiv sa ia masurile necesare pt a se schimba?

    0
    0

  • draga pe 8 Iul 2008, 10:14
    asa a fost si la mine

    prima oara m-a impins cu palma peste fata....a doua oara ne-am batut serios...iar a treia oara ii rup gatu daca se mai atinge de mine....dupa 5 ani jumate de relatie s-ar putea sa nu mai tin cont mai ales ca aceste violente s-au intamplat in mai putin de 1 an....si consider intr-adevar ca nu am forta necesara sa iau o decizie definitiva si irevocabila

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod