Iubirea conditionata si iubirea neconditionata

Atunci cand inima noastra se deschide catre o alta persoana, traim un moment de iubire neconditionata. Oamenii isi imagineaza de obicei ca iubirea neconditionata este...
Atunci cand inima noastra se deschide catre o alta persoana, traim un moment de iubire neconditionata. Oamenii isi imagineaza de obicei ca iubirea neconditionata este un ideal inalt sau indepartat, unul dificil, daca nu chiar imposibil de atins. Totusi, chiar daca e probabil dificil de pus in practica in fiecare zi, natura sa e simpla si obisnuita: sa te deschizi si sa reactionezi in fata fiintei altei persoane fara retineri.

Adesea, intrezarim cel mai bine aceasta calitate a iubirii in momente de inceput sau de sfarsit - la nastere, la moarte sau cand ne indragostim pentru prima data - momente cand suntem cel mai putin influentati de tiparele conditionate si obisnuite de perceptie. In astfel de momente, ceva vast din interiorul nostru intra in legatura cu ceva vast din celalat. Simpla existenta a celeilalte persoane ne face constienti de magia obisnuita a vietii.

Calitatea neconditionata a iubirii se naste din acea parte neconditionata din noi si reactioneaza la ceea ce e neconditionat in celalalt - inima, respectiv deschiderea fundamentala fata de realitate. Deschiderea inimii, care se naste sensibila, impresionabila si dornica sa se intinda si sa atinga viata mai vasta din jurul nostru, nu e ceva ce trebuie sa producem. Pur si simplu, este.

Dorinta inimii e sa raspandeasca liber caldura umana, fara sa limiteze sau sa conditioneze acest schimb. Cand iubim astfel, preceptiile ni se modifica - tot ce e pe lume ni se pare mai colorat, mai viu si mai patrunzator. Cand suntem iubiti astfel, ne simtim recunoscuti, observati, hraniti, sustinuti. Momentele de iubire neconditionata ne permit sa atingem vastitatea si profunzimea experientei umane.

Si totusi, dupa cum stim, iubirea nu se rezuma la aceste lucruri. Pentru ca nu suntem doar inima pura, ci traim intr-o forma pamanteasca, aducem in relatii o suma de afinitati si aversiuni conditionate, nevoi, precautii si griji personale care influenteaza cat de profund ne implicam in relatia cu o anumita persoana. Cand cineva corespunde nevoilor si preferintelor noastre, simtim placere si simpatie. Acest tip de atractie - pe care o putem numi iubire conditionata - este o forma inferioara de iubire, prin faptul ca poate sa dispara daca cealalata persoana nu ne mai satisface nevoile.

Confundarea celor doua categorii de iubire


Relatiile contin intotdeauna ambele tipuri de iubire. Atractia fata de alta persoana este, de obicei, cea mai intensa si totul decurge cel mai firesc atunci cele doua sunt in acord: persoana de care ne simtim atrasi nu numai ca ne atinge inima, ci si corespunde cerintelor noastre personale. Atunci cand cele doua categorii de iubire nu se suprapun, e derutant.

Cineva poate sa indeplineasca exigentele noastre, dar totusi sa nu ne miste prea profund. Sau altcineva poate sa ne atinga inima si sa ne dorim sa spunem "da", in timp ce criteriile si considerentele noastre personale ne pot indemna sa spunem "nu". In acelasi timp, inima poate sa priveasca dincolo de acele lucruri care ne jeneaza sensibilitatile personale si sa se bucure de simpla existenta a altei persoane, in ciuda tuturor intentiilor rationale de a pastra distanta sau a fi prudenti. In esenta ei cea mai profunda, inima nu cunoaste conditii si e mai degraba irationala.

Cum sa procedam atunci? O greseala frecventa intr-o astfel de situatie e sa ne impunem "nu"-ul conditionat in fata "da"-ului inimii: "Nu-mi pot permite sa fiu atat de deschis decat daca...nevoile mele sunt satisfacute; ma iubeste la fel de mult pe cat il iubesc eu; nu ma raneste...". In inima noastra, a carei natura e sa spuna "da", sufera cand incercam sa limitam deschiderea punand conditii. Chiar daca trebuie sa punem capat sau sa schimbam forma unei relatii care nu ne satisface nevoile, nu trebuie sa ne inchidem inima.

Alta greseala frecventa e sa incercam sa impunem "da"-ul inimii in fata "nu"-ului considerentelor personale. De multe ori, oamenii cred ca iubirea neconditionata inseamna sa lase deoparte toate conditiile si sa accepte tot ce face persoana pe care o iubesc. Daca ne imaginam ca trebuie sa toleram neconditionat tot ce face partenerul nostru, consecintele pot fi devastatoare. Iubirea neconditionata nu inseamana ca trebuie sa ne placa ceva ce de fapt nu ne place sau sa spunem "da" atunci cand simtim nevoia sa spunem "nu".
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Elena pe 8 Feb 2010, 09:59
    copiat

    Articolul este ok, doar ca pacat ca este copiat dintr-o carte. Acelasi concept... aceeasi formulare... Maine va pot sa sursa si pagina :) O zi frumoasa!

    0
    1

  • k7project pe 10 Mar 2009, 16:51
    o alta perspectiva

    ...im mare parte sunt deacord cu cele prezentate in articol dar ma-m gandit ca poate ar trebuii sa avem si o alta perspectiva a iubirii...www.k7project.wblog.ro

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod