Invata sa iti reinventezi relatia de cuplu!

Oamenii intra in relatii cu speranta, constienta sau nu, ca vor gasi ceva mai bun decat in relatia cu mama sau tatal lor. Se poate intampla ca un barbat care isi cauta mama in toate femeile sa gaseasca o partenera care la randul sau isi cauta fiul sau aceea in care o femeie isi cauta tatal si gaseste pe cineva care e dispus sa "joace" rolul de tata.

Dragostea mai este limitata atunci cand unul dintre parteneri este investit cu autoritatea unui parinte si se asteapta ca acesta sa-l invete, sa-l ajute sau sa-l dezvolte pe celalalt. Fiecare adult a fost deja invatat cum sa se comporte si toate incercarile de a-l invata aceleasi lucruri inca odata nu fac decat sa distruga dragostea.

Nu este de mirare ca partenerul care e tratat ca un copil reactioneaza iesind din relatie si cauta intelegere in afara relatiei. Cele mei puternice conflicte din cadrul unui cuplu apar atunci cand unul dintre parteneri incearca sa-l trateze pe celalat ca pe un copil, o mama sau un tata.

Prin ce se diferentiaza a doua dragoste de prima dragoste?


A doua dragoste, al doilea parteneriat este diferit de primul pentru ca ultimii parteneri stiu deja de prima relatie (sau casnicie) si sunt atinsi de teama de a nu provoca aceleasi atitudini in partener. Pe de alta parte, cel care tocmai a iesit dintr-o relatie, este extrem de prudent in felul in care se apropie de parteneri noi, in felul in care se daruieste celuilalt.

Ambii parteneri traiesc a doua relatie in umbra primeia, chiar si atunci cand primul partener este decedat. Din acest motiv, a doua dragoste reuseste sa se contureze numai atunci cand prima relatie este recunoscuta, respectata pentru ceea ce a fost, atat in partile bune cat si in cele negative.

A doua relatie de cuplu nu are aceeasi calitate si putere ca prima, dar de multe ori nici nu este necesar acest lucru. Nu inseamna ca a doua e mai putin fericita sau iubitoare. De obicei, al doilea parteneriat este adesea mai fericit decat primul, a doua dragoste fiind mai satisfacatoare pentru ca ambii stiu ce anume sa ceara de la partener.

Densitatea legaturii descreste insa cu fiecare relatie; acesta e si motivul pentru care vina si sentimentul de responsabilitate ce rezulta din al doilea divort, de exemplu, sunt mai diminuate decat dupa primul divort, si de aceea cel de al doilea e mai usor de indurat afectiv decat primul. Puterea unei relatii se poate evalua dupa cantitatea de vina, durere si pierdere ce insotesc separarea.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod