In divort, dar indragostit lulea

"Eu simt ca am gasit ceea ce cautam; ea imi aduce echilibru interior, o doza de maturitate si as putea-o iubi pana la sfarsitul vietii", acestea sunt cuvintele unui cititor de-al nostru care se afla in pragul unui divort si indragostit de o alta femeie. Intrebarea lui ne-a atras atentia si am discutat despre dilema lui cu psihoterapeutul nostru Stefania D. Nita.
"Cred ca intrebarea pe care o formulez este mai mult pentru a-mi confirma alegerea, a-mi da siguranta. Am 35 de ani, sunt in pragul unui divort, nu am copii si m-am indragostit de o femeie de 45 de ani. Nu m-am indragostit orbeste, deodata, ci pe parcurs, descoperindu-i caracterul puternic si pornind de la admiratia pe care mi-o starnea de cate ori imi povestea cate ceva din viata sa, din modul in care actiona in situatiile cotidiene. O admir mult ca este o femeie puternica si a dovedit asta pe deplin, reusind sa isi cresca singura 2 copii fara sa depinda de cineva.

In plus iti dai seama dupa inflexiunile vocii sale, dupa realismul cu care vede viata ca stie ce vrea si asta imi place mult la ea. Ea spune despre mine ca stiu sa o respect si sa o iubesc cu adevarat si pentru asta ma respecta si ma iubeste si ea.


Ma gandesc: eu fiind in pragul divortului, as putea in realitate sa fiu afectat si atunci sa ma agat de o relatie, iar ea sa aiba ceea ce se cheama "criza varstei de mijloc"?

Eu simt ca am gasit ceea ce imi doream, ca imi aduce echilibru interior, o doza de maturitate si ca as putea-o iubi pana la sfarsitul vietii. Gresesc? Mai mult, in permanenta am cautat sa ma cunosc mai bine, m-am tot autoevaluat, sunt si student la psihologie, deci zic eu ca stiu cate ceva si cu toate astea: as putea cumva gresi? Imi place ca e deschisa si ea la nou, urmeaza cursuri, se va inscrie la facultate anul asta, vrea sa invete engleza mai bine, sa dea examenul pentru permisul de conducere, o perfectionez in utilizarea calculatorului, deci e foarte activa si imi place asta.
Imi place ca nu ne pierdem week-end-urile in fata televizorului, ci evadam in natura, plecam undeva, iesim la o terasa. Sunt multe care imi plac sa le fac cu ea ... Ce spuneti?
" (de la Woodyregit)


Raspunsul psihoterapeutului

Modul in care descrieti relatia pe care o aveti conduce cu gandul la o frumoasa poveste de dragoste, creand acea atmosfera aproape perfecta care poate fi regasita in starea de indragostire. Alegerea aceasta, facuta in contextul unei situatii tensionante din existenta dvs, probabil ca nu este intamplatoare: disconfortul divortului, dezamagirea avuta in casnicie, tensiunea data de separare, toate acestea sunt stimuli care v-au indreptat atentia sufleteasca spre o relatie in care sa puteti gasi "motivatia de a merge inainte".


Divortul este un eveniment la fel de important ca si casatoria, nasterea unui copil sau moartea. Situatia de separare declanseaza interior trairi puternice, temeri, nesiguranta. Pentru ca toate aceastea sa poata fi gestionate adecvat, iar presiunea interioara pentru a putea fi suportata la un nivel "acceptabil", de cele mai multe ori, este ameliorata prin intrarea intr-o noua relatie aducatoare de confort, echilibru si speranta.

Totodata, probabil ca nu este intamplatoare alegerea unei partenere cu 10 ani mai mare decat dvs. Oare de ce aceasta alegere? Stabilitatea, siguranta, capacitatea de apropiere si caldura acesteia sa fie cateva din motivele pentru care v-ati simtit atras si v-ati indragostit?

Alegerea partenerelor cu varste mai mari decat varsta partenerului, poate avea semnificatii multiple. Spre exemplu, in contexte de viata ca acesta (divort, separare, despartire), nevoia pregnanta este de a gasi linistea si confortul in bratele unei persoane suficient de mature care sa poata satisface aceasta nevoie.


Daca este o alegere potrivita? Important este cum simtiti dvs. Pentru aceasta perioada, se pare ca este. Relevant este tocmai raspunsul la intrebarea: ce semnifica aceasta alegere si aceasta persoana in existenta dvs? Cine este ea, acum, pentru dvs.?
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • maria pe 25 Sep 2008, 05:50
    platon

    Platon, un filosof grec, a descris femeia si barbatul ca fiind un obiect rotund, dumnezeu l-a luat si l-a taiat in doua jumatati.De atunci fiecare femeie si barbat isi cauta cealalta jumatate, pt. ca fiecare avem o parte care ni se potriveste perfect. Poate ca tu ai gasit la cealalta jumatate, esti norocos, ajunge cu intrebarile pt. care nu poti sa gasesti raspuns, ar trebui sa stii lucrul acesta mai ales ca esti student la psihologie, nu? Traieste-ti si ia tot ce-ti ofera viata in acest moment, cine poate sti ce ne asteapta in viitor!!!!!

    0
    0

  • vali_gl pe 24 Sep 2008, 10:37
    Doar o parere

    Parerea mea e ca trebuie sa traiesti clipa prezenta fara a-ti face planuri de viitor pre amari sau chiar deloc, sa lasi lucrurile sa curga, timpul... fiintele, parerile, trairile sunt mereu altele, adica in continua schimbare. Ca sa intelegi ceea ce vreau sa-ti spun iti recomand sa citesti OSHO "CAND IUBESTI", te va ajuta mult! Vali

    0
    0

  • niki pe 21 Sep 2008, 01:28
    Sa aveti bafta !!!

    Si totusi daca se simt bine impreuna, care ar fi problema ??? Nu este nici primul, nici ultimul barbat indragostit de o femeie mai in varsta, mult mai puternica, matura in gandire, si care stie ce vrea. Daca relatia lor este frumoasa, si se simt bine impreuna, ce rost are sa ne bagam noi, si sa aruncam cu noroi. Din punctul meu de vedere, le doresc multa bafta in continuare (cat va tine).

    0
    0

  • mashafm2001 pe 17 Sep 2008, 22:26
    10 ani?

    Psihoterapeutul a raspuns cu foarte multe menajamente, protejand prea mult "pacientul". Poate ca tanarul nostru s-ar fi indragostit oricum de acea persoana, chiar daca nu era in divort, probabil ca a gasit la o femeie matura tot ce nu a gasit la femeile necoapte din viata lui. Dar a-l lasa sa creada ca o asemenea relatie poate dura, nu mi se pare prea corect. Cred ca era mai profesional sa i se spuna clar care sunt perspectivele cele mai probabile ale unei astfel de relatii, iar daca ar alege sa ramana in continuare cu acea persoana, macar sa o faca in cunostinta de cauza.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod